Concertul organizat pe 22 decembrie de Institutul Revoluției, condus de Iliescu, a fost anulat

Laurentiu Gheorghe | 21.12.2019

Organizarea unui concert pe 22 decembrie în Centrul Bucureștiului de Institutul Revoluției, condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, a fost anulat. Show-ul ar fi costat peste 100.000 de euro.

Pe aceeași temă

Concertul organizat pe 22 decembrie de Institutul Revoluţiei, condus de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, a fost anulat, informează Digi24, după ce vineri seară Trupa VUNK şi Andra au anunţat că nu mai participă.

Mai multe organizații civice au protestat vineri față de organizarea evenimentului din Piața George Enescu unde au murit români în decembrie 1989, susţinând că reprezintă o jignire adusă memoriei eroilor Revoluției din 1989 și urmașilor acestora și solicită anularea acestuia. Dintre artiști invitați, trupa VUNK și Andra au anunțat încă de vineri seara că renunță să mai concerteze în Piața George Enescu la evenimentul intitulat pompos „30 de ani de libertate”.

„​Duminică, 22 decembrie, VUNK ar fi trebuit să cânte în Piața George Enescu la evenimentul “30 de ani de libertate”, concert pe care îl consideram un omagiu adus victimelor Revoluției din ‘89. În urma detaliilor despre eveniment care au ajuns la noi în ultimele ore am constatat că scopul acestuia e mai puțin clar decât credeam noi. Anunțăm pe această cale retragerea VUNK de la evenimentul organizat de Institutul Revoluției Române”, a scris Trupa VUNK pe Facebook.

Reprezentantul #Rezist a spus, pentru Mediafax, că și staff-ul solistei Andra a spus că aceasta nu va participa la concert.

„Am fost anunţaţi de către organizatori (Institutul lui Iliescu - n.r.) că evenimentul de Duminică a fost anulat”, este mesajul postat pe contul de Facebook al Silviei Chifiriuc -soţia lui Petre Roman - care ar fi urmat să cânte la concertul organizat de Institutul Revoluţiei.

Concertul organizat pe data de 22 decembrie, de către Institutul Revoluției Române, aflat în subordinea Senatului României și condus de Ion Iliescu și de Gelu Voican-Voiculescu, ambii acuzați de crime împotriva umanității, a fost contestat de mai multe grupuri civice, potrivit unui comunicat de presă remis vineri.

„Este imoral şi inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca aceşti doi inculpaţi (Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu - n.r.) să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluţiei reflectă rolul lor direct şi / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului”, afirmă semnatarii comunicatului.

„Organizarea unui concert și nu a altui tip de eveniment comemorativ exact în ziua de 22 decembrie, într-un moment și un loc cu încărcătură solemnă deosebită nu poate fi decât un act de sfidare. Un eveniment cu muzică ușoară și populară nu poate fi, în niciun caz și sub nicio formă, acceptabil ca semn de respect pentru cei peste 1.100 de martiri ai Revoluției, pentru răniții din decembrie 1989 și pentru familiile acestora. Dimpotrivă, astfel de evenimente constituie o desacralizare a memoriei victimelor și ducerea în derizoriu a comemorării celor jertfiți pentru libertate", susțin reprezentanții organizaților civice: Freedom House, Forum Apulum, REZISTENȚA, Geeks For Democracy, Inițiativa România și Corupția Ucide.

Aceștia au atras atenția că „organizatorii acestui eveniment au jucat roluri-cheie în desfășurarea tragediilor din decembrie 1989 și atât Ion Iliescu, cât și Gelu Voican-Voiculescu sunt inculpați pentru crime împotriva umanității ca urmare a acestui fapt”.

„Este imoral și inadmisibil, o dovadă de cinism enorm ca acești doi inculpați să organizeze orice manifestare publică privind victimele din 1989, când probele ce-i incriminează în dosarul Revoluției reflectă rolul lor direct și / sau indirect în moartea sau rănirea românilor în acele zile. Mai mult, folosirea a peste 100.000 de euro din banii publici pentru acest eveniment constituie o sfidare în plus la adresa românilor, la 30 de ani de la căderea comunismului”, susțin reprezentanții organizațiilor civice.

În Piața George Enescu, într-un spațiu alăturat Pieței Revoluției, urmau să concerteze Holograf, Vunk, Andra, Corina Chiriac, Irina Loghin, Gabriel Dorobanțu, Mioara Velicu, Horia Moculescu etc.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22