Conducerea CSM: Dezbaterea in media a unor procese poate crea aparenta unui raspuns la nevoia de dreptate sociala, dar poate si perturba actul de infaptuire a justitiei

Fara Autor | 20.08.2015

Pe aceeași temă

Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) attrage atenția asupra unor dezbateri apărute în presă și în spațiul public despre anumite cauze penale, dezbateri ce creează aparența de răspuns la nevoia de dreptate socială, dar care pot fi, pe de altă parte, doar un răspuns emoțional și păgubos care perturbează actul de înfăptuire a justiție. Justiție care se face numai prin instanțele judecătorești.

 

"Încrederea cetățeanului în justiție se construiește iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin instanțele judecătorești constituite potrivit legii. Substituirea acestora de către instituțiile mass-media poate crea aparența de răspuns la nevoia de dreptate socială, ca așteptare individuală și colectivă, însă riscă să fie un răspuns emoțional, volatil, păgubos pe termen lung și cu potențial de perturbare a condițiilor obiective necesare înfăptuirii actului de justiție de către cei ținuți prin lege la aceasta", se arată într-o declarație de presă a CSM transmisă printr-un comunicat și semnată de președintele și vicepreședintele CSM, Marius Tudose, respectiv Bogdan Gabor.

 

Reacția șefilor CSM vine ca urmare a unor teme intens mediatizate și dezbătute public privitoare la unele cauze penale aflate în instrumentarea parchetelor sau aflate pe rolul instanțelor, precum cazul tinerei din Vaslui violate de șapte bărbați.

 

Conducerea CSM mai atrage atenția asupra potențialului de direcționare a emoției publice, prin instrumente media, "spre zone improprii unui stat de drept și unei democrații corect înțelese".

 

Astfel, conducerea Consiliului reamintește că, potrivit Constituției, justiția se înfăptuiește prin instanțele judecătorești.

 

Dreptul la liberă exprimare, potrivit CSM, este un drept constituțional a cărui îngrădire — mai ales dacă este în legătură cu informații de interes public - nu este permisă într-un stat democratic.

 

"Însă, exprimarea în presă a unor opinii - fie acestea rezultatul propriilor analize sau dictate de conjuncturi socio-politice ori interese de grup - nu ține loc de hotărâre judecătorească și nu are voie, tot potrivit Constituției, să atenteze la demnitatea și imaginea persoanei. Comentarea excesivă, apriorică și într-un registru speculativ - de către persoane de formație și vocație variate, cu o cunoaștere limitată a subiectului dezbătut, dar în numele dreptului la liberă exprimare și a interesului public - poate dăuna însuși interesului public invocat și societății ca deținătoare a acestuia", menționează șefii CSM.

 

Potrivit comunicatului, conducerea Consiliului își exprimă încrederea că atât instituțiile media, cât mai ales formatorii de opinie, vectorii de imagine, politicienii și diverșii specialiști în variate domenii pot da măsura maturității, răspunderii și rolului lor social prin înțelegerea autentică a interesului public în ceea ce privește înfăptuirea justiției în România.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22