Conducerea PSD se întrunește miercuri în ședință. Legea grațierii, unul din subiecte

Dora Vulcan | 09.05.2017

Subiectul legat de proiectul legii grațierii, care în forma finală nu va cuprinde grațierea faptelor de corupție, va fi tranșat în cadrul unui Comitet Executiv Național al PSD, care va avea loc miercuri, la Palatul Parlamentului.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Liderul PSD a evitat să spună dacă Șerban Nicolae va fi sancționat. A refuzat să spună și dacă el va face vreo propunere în acest sens, după cât de indignat s-a arătat cu privire la demersul lui Nicolae de a modifica Legea grațierii, în altă formulă decât cea promovată de guvern și care a determinat ieșirea în stradă chiar în seara în care Nicolae a forțat modificarea proiectului și în weekenedul care a urmat.  

 

 

 

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat luni că pe ordinea de zi figurează situația privind legea grațierii și a admis că vor exista și sancțiuni, cel mai vizat fiind Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice din Senat.

 

 

 

 

"Nu domnul Șerban Nicolae va hotărî cum rămâne cu acest subiect, eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege, că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern, pentru că s-a schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit. Miercuri, la ora 10,30, vom avea un Comitet Executiv Național, unde vom discuta și subiectul ăsta, dar și alte subiecte", a spus luni, citat de Agerpres, Liviu Dragnea, într-o declarație făcută la Parlament.

 

 

 

El a menționat că raportul Comisiei juridice a Senatului referitor la legea grațierii se poate întoarce în acest for, adăugând că ar dori ca legea să nu vină de la Senat prin adoptare tacită. 

 

 

 

Întrebat dacă Șerban Nicolae ar trebui să-și dea demisia sau să facă un pas înapoi, Dragnea a arătat că-și va rezerva acest drept de decizie în partid.

  

 

 

"O să-mi rezerv dreptul să spun asta în partid, nu dumneavoastră. Categoric, o să discutăm despre subiect, despre modul în care unii colegi de-ai noștri înțeleg să se respecte ceea ce se decide în partid. Partidul nu trebuie respectat doar înainte de a primi confirmarea că ești pe o listă și ajungi în Parlament, partidul trebuie respectat și ulterior. Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri. Eu când vorbesc ca președinte al PSD vorbesc statutar, în numele partidului, și noi luăm decizii care s-au adoptat și care sunt valabile în continuare", a arătat atunci președintele PSD.

 

 

 

El s-a declarat dezamăgit de modul în care a funcționat Comisia juridică de la Senat condusă de social-democratul Șerban Nicolae.

 

 

 

"Sunt dezamăgit de faptul că s-a luat o decizie sau au fost poziții publice, nu numai din partea mea care am spus că PSD-ul nu susține grațierea faptelor de corupție. Cu toate astea, sunt niște colegi care consideră că sunt niște păreri personale. Dacă ar fi independenți în Parlament pot să aibă această poziție, acum nu. Ceea ce vom face în partid se va discuta într-o întâlnire în partid. (...) Cu proteste sau fără proteste, este o decizie care se va respecta — aceste fapte nu vor fi grațiate. Vom discuta în partid, pentru că este un subiect extrem de serios. Sunt unii colegi care, prin acțiunile lor mânate de nu știu ce resorturi, pot afecta imaginea acestui partid. Or, acest partid a primit un vot masiv de încredere din partea populației și trebuie să pună în aplicare un program de guvernare. Or dacă noi, de câte ori vrem să aplicăm o măsură, nu putem să o comunicăm pentru că izvorăște un baraj de comunicare, firesc, generat de niște reacții care sunt împotriva unor atitudini ale partidului, sigur că va trebui să luăm măsuri", a explicat președintele Camerei Deputaților.

 

 

 

Într-o intervenția la Antena 3, senatorul PSD Șerban Nicolae a afirmat săptămâna trecută că nu a încălcat vreo decizie de partid sau a coaliției de guvernare prin faptul că a susținut amendamentul cu privire la grațierea faptelor de corupție, în condițiile în care nu s-a luat nicio decizie în PSD în acest sens.

 

 

 

"Un lucru important de spus de președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost acela că nu s-a discutat în partid și nu s-a luat o decizie privind aceste chestiuni cu grațierea sau cu corupții sau cu necorupții. Nu am încălcat vreo decizie de partid sau a coaliției sau a Guvernului sau a programului de guvernare. Ce anume are să îmi reproșeze, nu cred că se va feri să îmi spună direct, de față cu ceilalți colegi sau între patru ochi', a spus atunci Nicolae.

 

 

 

El susține că există o stare de tensiune, iar ceea ce se întâmplă în aceste zile nu afectează în vreun fel formațiunea social-democrată.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22