Conferință de presă comună Iohannis-Juncker-Tusk la Bruxelles

Dora Vulcan | 21.06.2019

Jean-Claude Juncker și Donald Tusk i-au mulţumit vineri, la Bruxelles, preşedintelui Iohannis pentru modul în care România a asigurat președinția Consiliului UE.

Pe aceeași temă


„Sunt impresionat de ce a fost obţinut” în cele şase luni de preşedinţie română a Consiliului UE, a declarat Juncker, într-o conferinţă de presă comună cu Tusk şi cu Iohannis, după summitul european.

„Este o realizare remarcabilă pentru o primă preşedinţie. Sunt impresionat de cooperarea pe care am avut-o”, a mai afirmat preşedintele în exerciţiu în CE, citat de G4Media.ro.

Răspunzând unei întrebări a presei, Juncker a mai precizat că a avut „aşteptări mari” înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE de către România şi că „nu a fost dezamăgit”.

La rândul său, Tusk i-a mulţumit lui Iohannis pentru preşedinţia „de succes” a României la Consiliul UE.

„Au fost închise 90 de dosare în ultimele 100 de zile”, printre care cele privind protecţia graniţelor, reducerea emisiilor de gaze şi Europa digitală, a spus preşedintele în exerciţiu al Consiliului European.

„Este impresionant”, a adăugat Tusk, care a reamintit de Summitul UE din ”frumosul Sibiu de Ziua Europei, pe care îl vom ţine minte mereu”.

„Am întâlnit mii de europeni adevăraţi. Am fost mişcat”, a spus el, răspunzând de asemenea unei întrebări a presei.

„Am vizitat de asemenea o colecţie uriaşă de tablouri. Am avut sentimentul că am atins esenţa Europei, datorită culturii, a ospitalităţii. Uneori aceste lucruri sunt mai importante decât procedurile” din UE, a mai afirmat Tusk.

Summitul de la Sibiu „a fost unul dintre cele mai impresionante momente din viaţa mea politică”, a declarat preşedintele Consiliului European.

***

Klaus Iohannis, Jean Claude Juncker și Donald Tusk susțin o conferință comună de presă la Bruxelles, la finalul reuniunii Consiliului European.

Întrebări din partea presei:

 • Q: Cum puteți să le explicați cetățenilor că aveți această procedură cu uși închise pentru desemnarea șefilor UE, unde e transparența cerută?

 • Tusk: Eu cred că procesul e iar transparent, poate chiar prea transparent

Klaus Iohannis:

 • Îmi face mare plăcere să mă aflu aici, în calitate de șef al statului care deține în prezent Președinția Consiliului Uniunii Europene, alături de Președintele Tusk și de Președintele Juncker.

 • Am discutat ieri și astăzi multe subiecte esențiale privind viitorul Uniunii Europene. Voi menționa câteva dintre ele și voi vorbi și despre activitatea Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în ultimele șase luni.

 • În primul rând, Agenda Strategică pe care am adoptat-o reflectă în totalitate cele zece angajamente pe care le-am luat împreună la Sibiu, “în spiritul Summitului de la Sibiu”, cum îmi place mie să îl numesc.

 • Acum, principalul obiectiv este să rămânem uniți, să fim hotărâți și eficienți în eforturile noastre de a implementa această Agendă și de a obține rezultate pentru toți. România este puternic angajată în îndeplinirea acestui obiectiv.

Jean Claude Juncker:

 • Comisia Europeană e recunoascătoare pentru activitatea președinției rotative, a întregii echipe și mai ales a amabasadoarei României pe lângă UE

 • Am reușit să stabilizăm uniunea monetară, sunt încântat că tot mai mulți cetățeni europeni au acceptat moneda noastră unică

 • Pe Brexit nu e nimic nou: am afirmat că nu vom renegocia acordul

Donald Tusk:

 • Am discutat despre situația economică, dl Mario Draghi ne-a informat despre principalele amenințări economice

 • Liderii au discutat despre întărirea continuă a uniunii economice și monetare

 • la finalul întâlnii, în format UE 27, am revenit pe subiectul brexit și am convenit să avem o abordare unitară

 • Vrem să evităm ieșirea UK fără acord

 • Acordul cu Marea Britanie nu va fi renegociat

 • Îi mulțumesc dlui Iohannis și echipei pentru rezultatele președinției rotative. Ați încheiat peste 90 de dosare importante, e impresionant

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22