Consilier al ministerului Economiei: Cupru Min nu era in insolventa, dar trebuia privatizata

Fara Autor | 05.04.2012

Pe aceeași temă

 

Tudor Serban, consilier al ministerului Economiei, a declarat, joi, ca Cupru Min nu era in insolventa, avand un oarecare profit, dar "menţinerea companiei într-o economie centralizată echivala cu transmiterea molimei datoriilor şi la alte societăţi".
 
"La Cupru Min nu s-au privatizat rezervele enorme de cupru. Societatea nu era în stare de insolvenţă, însă practic îşi trăgea sufletul, arieratele se strângeau. Peste 80 milioane de euro erau datoriile doar la electricitate. Să ţii o astfel de societate într-o economie centralizată era să transmiţi molima şi la alte societăţi", a afirmat Şerban la un seminar pe tema strategiei energetice a României, potrivit Mediafax.
 
Cupru Min a încheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfârşitul anului 2011 a înregistrat o cifră de afaceri netă de 150,6 milioane lei şi un profit net de 30,7 milioane lei.
 
La sfârşitul anului 2011 compania acumulase datorii de 64,4 milioane lei, la o valoare a capitalurilor proprii de 32,6 milioane lei, cea mai mare datorie fiind către Electrica Distribuţie Transilvania Sud, de 58 milioane lei, potrivit unui document oficial. Din acest considerent, statul a tratat Cupru Min ca fiind în faliment.
 
"Avem dorinţa şi crediţa că procesul se va desfăşura corect în continuare, că vor veni companii care vor şti ce să facă, cu banii necesari. Probleme de mediu sunt şi azi nerezolvate. Acolo s-a transformat totul în ceva care nu este sustenabil", a mai spus Şerban.
 
Ministerul Economiei a vandut Cupru Min pentru 200 de milioane de euro. De asemenea, in urma vanzarii unui pachet de 15% din actiunile Transelectrica, s-au obtinut 37,7 milioane de euro.
 
Pana la sfarsitul anului vor fi vandute pachete majoritare si minoritare de la mai multe societati: pachetul majoritar de la Oltchim, 15% din Transgaz, Posta Romana (pachet minoritar de actiuni), Romgaz (15%), Electro Serv (pachet majoritar), Tarom (20%), Hidroelectrica (10% prin majorarea capitalului), Electrica Serv (pachet majoritar), Nuclearelectrica (10% prin majorarea de capital), Electrica Furnizare SA (pachet majoritar), CFR Marfa (pachet majoritar).
 
Roman Copper este o corporaţie fondată de banca de investiţii Bayfront Capital Partners din Toronto (Canada). Bayfront Capital Partners este o companie canadiană cu activităţi de investment banking, care oferă servicii de consultanţă pentru finanţare corporatistă, restructurare financiară şi în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor.
 
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22