Consiliul de administratie al RADET, mandatat sa demareze procedura de insolventa

Dora Vulcan | 21.09.2016

Consilierii generali au mandatat consiliul de administratie al RADET sa demareze procedura de intrare in insolventa. RADET este distribuitorul de apa calda si caldura din Bucuresti. Amendamentul a fost facut de viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, aceasta fiind prezentata ca o solutie pentru ca RADET sa scape de o parte din datorii si sa se redreseze.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Consilierii generali au mandatat consiliul de administratie al RADET sa demareze procedura de intrare in insolventa. RADET  este distribuitorul de apa calda si caldura din Bucuresti. Amendamentul a fost facut de viceprimarul Capitalei, Aurelian Badulescu, la o hotarare privind mandatarea CA RADET sa ia mai multe masuri pentru buna functionare a regiei, aceasta fiind prezentata ca o solutie pentru ca RADET sa scape de o parte din datorii si sa se redreseze.

 

In plus, Badulescu a declarat ca in cazul intrarii in insolventa, judecatorul sindic va stabili si datoriile pe care RADET le are in acest moment catre ELCEN, in acest moment o necunoscuta.

 

Proiectul a fost votat in unanimitate, de toti cei 29 de consilieri generali prezenti. Astfel, au votat "pentru" 24 de consilieri PSD, 1 consilier PMP si 4 consilieri ALDE. Consilierii PNL, PMP si USB nu au fost prezenti in sala.

 

RADET ar avea catre ELCEN datorii de 3,9 miliarde lei, iar de mai bine de un an are conturile poprite incepand de la 50% pana la 100%.

 

 

"Este singura solutie prin care putem salva RADET-ul. Daca nu se cere intrarea in insolventa vom sfoca aceasta regie. Una dintre masurile de redresare dupa declararea insolventei este de stergere a unor datorii. Cred ca se poate ca o parte din datoriile istorice sa fie sterse si sa poata furniza caldura la iarna pentru cetatenii bucurestiului. Nu stiu de ce aceasta masura nu a fost luata mei devreme", Culea Marian.

 

 

 

Gabriela Firea, primarul general, a declarat ca doar asa bucurestenii vor putea avea apa calda si caldura in aceasta iarna

 

 

"Traim un moment istoric . Vreau sa le multumesc consilierilor care au inteles importanta acestei zile si nu au parasit sala asa cum au facut-o reprezentantii PNL, USB si parte din PMP. Bucurestenii nu vor fi afectati. Ii asigur pe toti bucurestenii ca vor avea la timp si in conditii deosebite de confort apa calda si caldura in timpul sezonului rece. Abia acum putem sa dam aceasta garantie fiindca asa cum stiti, din 3 in 3 zile primeam notificari din partea ELCEN ca se opreste agentul termic pentru ca la randul lor au notificari din partea Romgaz, Distrigaz etc. Cred ca si Ministrerul Energiei trebuie sa evalueze cu mai multa atentie si responsabilitate activitatea ELCEN si sa ia masurile economice si judiciare care se impun. Daca va ramane doar RADET societatea care se modernizeaza, se insanatoseste, nu stiu daca pana la urma va fi un rezultat asa cum ne dorim cu totii", a declarat Gabriela Firea.

 

Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET: "Ceea ce am asistat azi a fost o hotarare a Consiliului General prin care ne mandateaza pentru initierea procedurii de insolventa a regiei. Practic ne punem sub protectia tribunalului. Noi doar am prezentat CGMB situatia grava in care ne aflam, in care avem 3,9 miliarde lei datorie catre ELCEN. Nu avem posibilitatea fizica sa o platim. Am prezentat situatia consiliului general si consiliul general a luat aceasta decizie. In sedinta de CA de maine vom lua act de hotararea Consiliului General si vom inainta cerere catre Tribunalul Bucuresti. Bucurestenii nu raman fara apa calda si caldura. Este doar o forma de protectie sub autoritatea tribunalului. Judecatorul sindic este cel care va veghea la buna administrare a acestei regii. Insolventa ingheata penalitatile si va asigura continuitatea serviciului si pentru aceasta iarna si pentru iernile viitoare. Este vorba de o reorganizare, nu faliment. Avem milioane de oameni care sunt racordati. Nu putem sa stam cu mainile in san sa ne uitam cu nu putem  acorda caldura".

 

 

 

Dupa declararea insolventei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii

 

 

Sorin Chirita  spune ca ELCEN nu va putea sista furnizarea caldurii dupa intrarea in insolventa.

 

"In momentul declararii insolventei se suspenda orice fel de obligatie, nu mai curg penalitati, contractele este obligatoriu sa mearga mai departe, ELCEN nu va putea sista furnizarea de energie termica. Se ridica si poprirea pe cont. Administratorul judiciar va solicita o expertiva cu privire la legalitatea si temeinicia datoriei catre ELCEN. Nu pot sa va spun mai multe, dar nu cred ca aceasta valoare va ramane. RADET poate ramane in insolventa  si 2 ani, timp in care poate deveni si societate comerciala, poate deveni profitabila. Va exista un plan de masuri pentru reorganizarea judiciara. Administratorul judiciar va propune acest plan. Nu vor mai exista procese pe rol, se suspenda toate procesele. Insolventa era o obligatie legala, altfel ar fi atras raspunderea penala a adminsitratorilor. Era singura solutie din moment  ce nu se mai puteau face plati", a explicat Sorin Chirita, presedintele CA provizoriu al RADET.

 

Intrebat daca nu trebuia ceruta insolventa mai devreme, ca sa nu se ajunga de la o datorie de baza de 800 milioane lei la 3,9 miliarde, acesta spune ca era o obligatie legala.  "Orice Consiliu de administratie avea obligatia legala  sa declare insolventa, in 30 de zile era obligat. In 6 luni de la data in care se constata insolventa de facto, este infractiune", a declarat Sorin Chirita.

 

Si Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, spune ca insolventa trebuia declarata de mult. Aceasta da asigurari angajatilor RADET ca estte vorba de o modalitate de a salva regia, sa nu se gandeasca la faliment sau ca vor intra in somaj.

 

"Trebuia declarata insolventa cu mult timp inainte. Noi nu facem acum decat sa aplicam legea. Vreau sa-i asigur pe toti angajatii RADET ca nu se pune problema disponibilizarilor, nu trebuie sa se gandeasca la somaj. Este vorba despre o modalitate de a salva aceasta entitate economica, de a livra si apa calda si caldura si de a restructura  aceasta regie care ani de zile a fost condusa de manageri PNL care au dus-o aproape in pragul falimentului. Insolventa nu inseamna inchidere, faliment, haos economic, ci dimpotria, este o relansare a activitatii RADET", a declarat Gabriela Firea, primarul general al Capitalei.

 

 

***

 

 

Nicusor Dan, consilier general din partea USB, a declarat ca decizia de intrare in insolventa a RADET este  un gest total iresponsabil al majoritatii din Consiliul General - PSD-ALDE

 

 

El spune ca gestul inseamna aruncarea responsabilitatii pe care bucurestenii au dat-o consilierilor generali si Primariei Capitalei pe unerii unui administrator judiciar.

 

Nicusor Dan si grupurile de consilieri USB, PNL si o parte din PMP au plecat din sala inainte de acest proiect, fiind nemultumiti ca nu li s-a dat drept la replica in discutiile cu consilierii PSD si ALDE.

 

In timpul declaratiei pe care a facut-o cu privire la insolventa RADET, in fata salii de Consiliu General, o parte dintre consilierii PSD si ALDE au iesit si au inceput sa strige ca nu spune adevarul, de ce nu a stat in sala sa isi exprime nemultumirea si i-au cerut demisia. Acestia practic nu l-au lasat sa vorbeasca, fiind un adevarat circ.

 

 

"Pe noi ne-au mandatat bucurestenii sa gestionam situatia acestui oras inclusiv RADET-ul. Bucurestiul are un buget de 900 milioane de euro, este in stare sa gestioneze situatia RADET. Faptul de a cere insolventa RADET inseamna de a arunca responsabilitatea pe care oamenii ne-au dat-o noua, unui  administrator judiciar care va avea strict rolul de a nu face pierderi in continuare la RADET. El nu va avea o responsabilitate pentru caldura pe care RADET-ul trebuie sa o furnizeze oamenilor, ci exclusiv pentru a rentabiliza economic RADET. Mi se pare un gest total iresponsabil al majoritatii din Consiliul General (PSD-ALDE), care a votat in favoarea declararii insolventei RADET", a declarat acesta despre insolventa RADET.

 

Intrebat de ce nu a spus in sedinta de Consiliu General acest lucru, Nicusor Dan a declarat ca a vrut sa aiba o dezbatere civilizata pe argumente,  pe un alt subiect, dar au fost atacati , ia in momentul in care au vrut sa raspunda, nu li s-a dat acest drept.

 

" In semn de protest fata de cum majoritatea discuta cu minoritatea in CGMB, ne-am retras din sala. Eu prin intermediul d-voastra trimit un semnal bucurestenilor, iar ei vor intelege cine are in situatia asta dreptate", a declarat acesta.

 

Intrebat despre solutia pentru RADET, acesta a spus ca datoriile trebuie renegociate si platite.

"Solutia noastra pentru RADET, pe termen scurt, este platirea unei parti din acea datorie de 160 milioane lei. Pe termen mediu, negocierea, esalonarea si reducerea unei parti din datoria mare de 800 milioane de euro. Totodata, refacerea strategiei din 2010 pentru a eficientiza RADET, ce este de construit , ce este de preluat. In baza strategiei, preluarea celor 180 de milioane de euro bani europeni, pe care ii avem, cu conditia sa depunem un proiect pana pe 31 decembrie 2017. Pe termen lung, realizarea acestei strategii, crearea utilitatilor de productie, mici centrale de apartament, sau centrale mari in zona de nord", a declarat Nicusor Dan. 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22