Consiliul Europei solicită României să plătească sumele acordate de tribunale în șase dosare

Redactia | 17.09.2021

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile române să-i despăgubească pe reclamanţi care au primit daune la CEDO.

Pe aceeași temă

Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei (CoE) a adoptat vineri o rezoluţie interimară care îndeamnă autorităţile române să-i despăgubească pe reclamanţi pentru încălcările constatate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în dosarul SC Polyinvest SRL şi în cinci alte cazuri, potrivit Agerpres.

Rezoluţia interimară face referire la şase verdicte care acoperă nouă cereri privind neexecutarea deciziilor tribunalelor naţionale sau a sentinţelor forurilor de arbitraj emise între 2000 şi 2011, care au dispus unor societăţi controlate de stat să plătească diverse sume părţilor reclamante.

Comitetul de Miniştri îşi exprimă regretul profund că, în pofida apelurilor sale urgente şi repetate, autorităţile române nu au efectuat încă plăţile în cauză şi îşi exprimă, de asemenea, îngrijorarea privind eşecul lor continuu de a furniza o reparaţie reclamanţilor, se arată în comunicat.

Deplângând absenţa prelungită a oricărei informaţii privind orice evoluţie vizând soluţionarea acestor cazuri, rezoluţia interimară cheamă autorităţile române să informeze oficial Comitetul de Miniştri privind toate evoluţiile pertinente.

De asemenea, aceasta reiterează că România, în calitate de stat parte a convenţiei, are obligaţia necondiţionată de a se conforma verdictelor definitive ale CEDO.

O rezoluţie interimară este o formă de decizie adoptată de Comitetul de Miniştri menită să depăşească situaţii mai complexe care merită o atenţie specială, mai precizează CoE.

Comitetul de Miniştri a avut, între 14 şi 16 septembrie, reuniunea sa trimestrială pentru supervizarea executării verdictelor CEDO. În virtutea articolului 46 a Convenţiei europene a drepturilor omului, statele parte se angajează să se conformeze verdictelor CEDO.

Pentru a supraveghea executarea verdictelor, Comitetul de Miniştri se bazează pe informaţiile furnizate de autorităţile naţionale implicate, reclamanţi, ONG-uri, instituţii naţionale pentru drepturile omului şi alte părţi interesate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22