Consiliul National de Etica va fi validat in zilele urmatoare prin ordin de ministru

B.a. | 03.10.2016

“În acest moment s-a încheiat perioada de consultare publică, au fost doar niște observații cu privire la o persoană din CNE, așadar Consiliul poate fi validat, ceea ce voi face printr-un ordin de ministru mâine sau poimâine" , a explicat Mircea Dumitru pentru revista 22.

Pe aceeași temă

 

 

" Din acel moment CNE poate lucra. CNATDCU ia în discuție plagiatul în lucrări de doctorat și teze de abilitare, iar Consiliul Național de Etică plagiatul în lucrări științifice, altele decât doctoratul”, spune ministrul.

 

In ce priveste “disparitia”plagiatorilor din mediul academic, solicitare facuta astazi de presedintele Iohannis, ministrul educatiei sustine ca “un minim de moralitate” ar trebui sa determine o “astfel de persoana sa paraseasca singura universitatea”. Pe de alta parte, ministrul atrage atentia ca trebuie respectata autonomia universitara, deciziile in acest sens fiind luate de “consiliul de administratie si senatul universitar, nu de minister”. Situatia se schimba insa in cazul in care plagiatorul este si rector.

 

“Dacă persoanele dovedite cu plagiat au și funcții, un rector, de pildă, care a fost validat de ministru, atunci ministrul are un cuvânt de spus. Noi respectăm arhitectura universitară, această guvernanță care are ca un cuvânt-cheie autonomia, dar și ideea de răspundere pe care o presupune autonomia. Senatul și Consiliul de administrație trebuie să se pronunțe mai prompt și responsabil față de astfel de cazuri, cu o decizie în acord cu principiile enunțate în cartă. Toți suntem de acord cu ele, în practică, însă, etica își face loc mai greu”, spune Mircea Dumitru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22