Consiliul Superior al Magistraturii își alege astăzi noua conducere. Miza următorului mandat

Redactia | 16.12.2021

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își alege joi președintele și vicepreședintele pentru următorul an, iar alegerile sunt cu miză mare.

Pe aceeași temă

Pe agenda din 2022 a Consiliului sunt chestiuni de o importanță majoră pentru sistemul judiciar: numirea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, numirea noului sau a noilor inspectori șefi ai Inspecției sau inspecțiilor judiciare, organizarea alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii, spune judecătoarea Andrea Chiș. Ea candidează, alături de judecătoarea Gabriela Baltag, pentru funcția de președinte al CSM.

UPDATE 13.14 Ședința Secției pentru judecători încă nu s-a încheiat, judecătoarea Gabriela Baltag prezentându-și în continuare proiectul cu care candidează pentru funcția de președinte al CSM. Înaintea acesteia și-a prezentat proiectul judecătoarea Andrea Chiș. La ședință participă și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.


Ședința Secției pentru judecători, care ar urma să își desemneze candidatul pentru funcția de președinte al CSM - Andrea Chiș sau Gabriela Baltag, a început la ora 12.00.

Conducerea CSM - președintele și vicepreședintele - este aleasă apoi prin votul plenului. Plenul CSM este format din 14 judecători și procurori, ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și cei doi reprezentanți ai societății civile (19 membri).

Pentru postul de vicepreședinte al CSM, Secția de procurori l-a desemnat pe procurorul Nicolae-Andrei Solomon.

Ședința de alegeri a plenului CSM este programată după ședința Secției de judecători.

Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.
Consiliul Superior al Magistraturii este condus acum de către judecătorul Bogdan Mateescu, al cărui mandat de un an urmează să se încheie.

Din Consiliul Superior al Magistraturii fac parte judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena - Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea - Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ - Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş - Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag - Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina - Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan - Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu - Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Procurorii din CSM: Codruţ Olaru - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac - Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu sunt membri CSM din partea societăţii civile, fiind aleși de către Senat.

Miza conducerii CSM în 2022 este importantă: expiră mandatele președintelui instanței supreme și șefului Inspecției Judiciare și se schimbă întreaga componență a CSM, aleasă pentru un mandat de 6 ani, iar rolul președintelui Consiliului este esențial.

Surse din instituție vorbesc despre un "plan" al grupului din CSM condus de judecătoarea Lia Savonea: Secția de judecători, care trebuie să își desemneze candidatul pentru postul de președinte al CSM, să nu îi acorde voturile necesare niciuneia dintre cele două judecătoare - Andrea Chiș și Gabriela Baltag.

În aceste condiții, în ședința de plen pentru alegerea noii conduceri a CSM, postul de președinte al CSM s-ar vacanta. Procurorul Nicolae-Andrei Solomon, desemnat de Secţia pentru procurori a CSM drept candidat pentru funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, ar putea fi propus de plen ca președinte de facto, delegarea fiind singura soluție prevăzută de lege, care nu prevede însă și interimatul, au declarat pentru HotNews.ro surse din CSM. S-ar urmări astfel amânarea alegerii președintelui și o forțare a legii pentru a desemna tot un membru CSM care a mai ocupat funcția. Aceasta, deși Constituția prevede: "Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii este ales pentru un mandat de un an, ce nu poate fi reînnoit" dintre cei 9 judecători și 5 procurori aleși în CSM.

Alegerile din CSM au loc pe fondul scandalului legat de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, printr-o decizie a Secției pentru judecători, care poate fi atacată la instanța supremă. În aceeași ședință, CSM a sancționat disciplinar cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța care au judecat dosare cu nume grele și au criticat modificările aduse de CSM legilor justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22