Consiliul Superior al Magistraturii o suspenda din functie pe Alina Bica

Tudor Despina | 29.09.2015

Consiliul Superior al Magistraturii a decis suspendarea din functie a Alinei Bica. Fosta sefa a DIICOT a fost trimisa in judecata, recent, de procurorii DNA.

Pe aceeași temă

 

Decizia CSM in privinta Alinei Bica – procuror in cadrul Parchetului Inaltei Curti – a fost luata in sedinta de marti a Sectiei pentru procurori a Consiliului.

 

Hotărârea Secţiei a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare”, transmite CSM intr-un comunicat.

 

Tot astazi, CSM a dispus suspendarea din functie a procurorului Emilian Eva, dupa ce a fost trimis la randul sau in judecata.

 

Bica merge in judecata

 

Fosta sefa a Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, a fost trimisa, in 25 septembrie, in judecata. Procurorii DNA o acuza pe Bica de luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu.

 

Alaturi de Bica au fost trimisi in judecata fostul sef al ANAF, Serban Pop, si omul de afaceri Horia Simu, acuzati de complicitate la dare de mita, respectiv dare de mita.

 

In cursul anului 2014, sustin anchetatorii, Horia Simu i-ar fi dat in jur de 230.000 de euro (cash sau mascati sub forma unor contracte de consultanta juridical) lui Serban Pop pentru ca acesta din urma sa intervina la conducerea DIICOT in vederea solutionarii favorabile a unui dosar penal deschis pe numele lui Simu.

 

La data de 8 noiembrie 2014”, arata procurorii DNA in rechizitoriu, “inculpata Bica Alina Mihaela in calitate de procuror sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a primit, pentru sine, in mod indirect, printr-un intermediar, suma de 17.500 de euro din totalul sumei de 20.000 euro pe care acesta din urma, in calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Serban.

 

Suma de 20.000 de euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 de euro ce a fost data de omul de afaceri in transe, pe parcursul a 8 luni, in cursul anului 2014, inculpatului Pop Serban, pentru ca acesta sa o remita in scopul mentionat mai sus”.

 

La schimb pentru banii primiti, mai arata DNA, Bica ar fi inlocuit procurorul de caz in dosarul respectiv.

 

Mai mult, ea “a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al sau, in scopul pronuntarii unei solutii de clasare in dosarul in care se desfasurau acte de urmarire penala fata de inculpatul Simu Horia, lucru care s-a si intamplat ulterior”.

 

Procurorii au dispus sechestru asigurator pe bunurile imobile si poprire pe conturile detinute de Serban Pop si Alina Bica. Dosarul merge spre judecare la Inalta Curte.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22