Consultări la Cotroceni. Ce a cerut fiecare partid

Redactia | 14.12.2020

Președintele Klaus Iohannis a început luni consultările la Cotroceni pentru crearea unei coaliții de

Pe aceeași temă

Ora 15:02 – Președintele Iohannis a început consultările cu UDMR. „V-am invitat din nou la consultări să-mi spuneţi cum vedeţi formarea unei majorităţi, cum progresează discuţiile pentru formarea unui Guvern sau orice alte probleme doriţi”, a spus Iohannis, în debutul consultărilor cu reprezentanţii UDMR.

Delegaţia UDMR este formată din: Kelemen Hunor – preşedintele formaţiunii – Cseke Attila, Benedek Zakarias, Biro Rozalia şi Antal Arpad. Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Ora 14.15 - Președintele Iohannis a început consultările cu AUR. Delegația AUR a întârziat aproximativ 10 minute, la consultările cu președintele Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni. Partidul nou intrat în Parlament era programat la ora 14:00 la discuții. Unul dintre cei patru membri ai delegației Partidului Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) care merge astăzi la consultările oficiale de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis a avut cazier, primind o amendă penală pentru ”lovire”. Este vorba de liderul AUR Dolj, Ringo Dămureanu (47 de ani). Ulterior condamnării, el a fost acuzat din nou de comiterea unei alte agresiuni.

AUR a anunțat că va merge, la Palatul Cotroceni, la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea viitorului premier, din delegaţie urmând a face parte George Simion, Claudiu Târziu, Ringo Dămureanu, Dan Tanasă, Diana Şoşoacă. Ultima poartă masca sub nas.

Consultările cu AUR s-au încheiat după 10 minute.

Ora 14.15 - USR PLUS a condiționat participarea la guvernare alături de PNL de primirea ori a funcției de premier, ori de șefia Camerei Deputaților.

Ora 13:02 – Președintele Iohannis a început consultările cu delegația USR Plus.

Ora 12:30 – Discuțiile președintelui cu delegația PNL s-au încheiat după aproximativ o jumătate de oră.

Președintele PNL, Ludovic Orban a declarat luni, după consultările de la Cotroceni, că nu este de acord cu guvern de uniune națională susținut de PSD și că partidul său nu renunță la șefia Camerei Deputaților.

Ora 12:10 – Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis că i-a propus șefului statului formarea unui guvern de uniune națională, care să includă toate partidele din Parlament, iar premier să fie Alexandru Rafila. El susține că Iohannis ar fi felicitat PSD pentru câștigarea alegerilor și a refuzat orice asociere cu AUR după ce în presă au apărut imagini de la întâlnirea sa cu Vasile Dîncu, care s-a întâlnit și cu liderul AUR, George Simion.

Ora 12:02 – Președintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PNL.

Delegaţia PNL este formată din liderul formaţiunii, Ludovic Orban, premierul propus, Florin Cîţu, prim-vicepreşedinţii partidului Raluca Turcan şi Rareş Bogdan, precum şi liderul organizaţiei judeţene Prahova, Iulian Dumitrescu.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Liberalii îl propun pentru funcţia de premier pe actualul ministru al Finanţelor, Florin Cîţu.

Anterior, şeful statului a avut consultări cu reprezentanţii PSD. El urmează să mai discute cu delegaţiile USR PLUS, AUR, UDMR şi reprezentanţii minorităţilor naţionale.

Ora 11:20 – Consultările cu delegația PSD s-au încheiat.

Ora 11:00 – Preşedintele Klaus Iohannis a început consultările cu delegaţia PSD în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.

„Tema discuţiei de astăzi este evidentă. Doresc să ştiu opinia dumneavoastră despre formarea unei majorităţi, o variantă, doi – despre formarea unui Guvern şi alte probleme pe care doriţi să mi le prezentaţi”, a spus Iohannis în debutul consultărilor.

Delegaţia PSD este formată din preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu, secretarul general, Paul Stănescu, prim-vicepreşedinţii Sorin Grindeanu şi Gabriela Firea şi preşedintele Consiliului Naţional, Vasile Dîncu.

Din partea preşedintelui Iohannis participă consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină, Daniela Bârsan şi Laurenţiu Ştefan.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a reiterat, luni, că propunerea social-democraţilor pentru funcţia de premier este medicul Alexandru Rafila.

Preşedintele Iohannis urmează să se consulte şi cu delegaţiile PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi cu reprezentanţii minorităţilor naţionale.

…..

Preşedintele Klaus Iohannis discută azi, la Palatul Cotroceni, cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament, în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, transmite Agerpres.

Şeful statului i-a invitat la consultări pe reprezentanţii PSD, PNL, ai Alianţei USR PLUS, Alianţei pentru Unirea Românilor şi UDMR, dar şi pe cei ai minorităţilor naţionale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22