Consultarile pe legile Big Brother: Partidele vor participa la elaborarea legilor de Guvern

Vlad Toma | 12.04.2016

Presedintele Klaus Iohannis va avea consultari, astazi si maine, cu partidele politice pe tema legilor sigurantei nationale. Iohannis a declarat saptamana trecuta ca aceste legi "au ramas in urma" si trebuie modernizate.

Pe aceeași temă

 

UPDATE :  Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat, in urma consultarilor cu Iohannis, ca "trebuie sa gasim un echilibru si libertatile fundamentale nu trebuie sacrificate pe altarul securitatii... La cartelele prepay trebuie sa se gaseasca o solutie ca datele personale sa ramana in siguranta... In acest moment, doar SRI si SIE se afla sub control parlamentar. Cat de bun este acest control, se poate discuta... Eu zic ca trebuie gasite solutii pentru un control parlamentar si un control civil real... Nu trebuie sa existe servicii care nu au control parlamentar."

 

UPDATE: Alina Gorghiu a declarat, in urma consultarilor cu presedintele, ca "PNL a agreat să participăm, alături de reprezentanții celorlalte partide, în comisia care va elabora aceste legi. Ne dorim un echilibru între respectarea dreptului la viață privată al cetățenilor și siguranță națională."

 

UPDATE : Consultarile cu PSD s-au incheiat. Dragnea a declarat ca s-a discutat despre legea antiterorismului, legea privind securitatea cibernetica si legea privind cartelele preplatite. "Aceste 3 proiecte de legi sunt in lucru la Guvern, urmand sa fie transmise la Parlament, unde sa fie in dezbatere. Vrem sa fim proactivi, in asa fel incat doi colegi de-ai nostri sunt dispusi sa participe la procesul de elaborare a acestor legi in Guvern. Poate reusim sa adoptam aceste 3  proiecte de legi in actuala sesiune... pentru noi este foarte important ca cetatenii sa aiba protejate datele personale. Chiar daca isi dau datele atunci cand cumpara o cartela prepay, trebuie sa ne asiguram ca nu oricine poate avea acces la aceste date, doar in baza unui mandat de la judecator," a spus Dragnea, citat de Hotnews.

 

***

 

"Sunt chestiuni care devin tot mai arzatoare. Noi pana acum, si pot sa spun ca nu doar norocul, ci si profesionalismul oamenilor din domeniu, ne-au ferit de atacuri teroriste, dar avem nevoie de o legislatie imbunatatita... Aceste chestiuni sunt foarte sensibile si privesc pe toata lumea. Mi se pare normal ca aceasta legislatie sa fie adoptata, daca e posibil, in consens. Voi avea consultari saptamana viitoare, marti si miercuri", a afirmat Iohannis, saptamana trecuta, intr-un interviu pentru TVR.

 

"Cetatenii se asteapta ca statul sa-i apere... Pe de alta parte, avem drepturile si libertatile civile, de care raspunde tot statul... trebuie sa avem grija in elaborarea acestei legislatii, sa respectam si un criteriu si celalalt. Sunt convins ca Parlamentul va gasi solutiile cele mai bune", a mai spus presedintele.

 

Iohannis declarase, cu putin timp inainte, ca va avea consultari cu partidele politice pe tema modernizarii legislaţiei în domeniul securitatii.

 

”În următoarele săptămâni voi avea consultări cu toate partidele politice. Vom aduna, bineînțeles, și experții care vin să propună câteva idei în domeniu și sper să reușim în cel mai scurt timp să începem un proces de modernizare și actualizare a întregii legislații. Cetățenii așteaptă o legislație care le garantează securitatea, pe de o parte, și, în aceeași măsură cel puțin, le garantează drepturile și libertățile fundamentale”, a declarat Iohannis, conform B1 Tv.

 

Noile discutii despre legile Big Brother au aparut in spatiul public in urma atentatelor de la Bruxelles.

 

Premierul Ciolos a declarat la cateva zile dupa atentate, la ProTv, ca serviciile secrete din Romania au nevoie de mai multe instrumente de monitorizare, in contextul noilor riscuri de terorism. Ciolos a readus in discutie problema vanzarii cartelelor pre-pay, precizand ca astfel de cartele din Romania ar fi fost folosite in pregatirea unor atentate in UE.

 

"Stiti discutia veche cu cartelele prepay, inteleg ca Romania este una dintre putinele tari din UE care vinde cartele pre-pay fara verificari de identitate. Sunt cateva lucruri care vor fi puse in discutie in perioada urmatoare. Inteleg ca au fost chiar folosite in ultima vreme cartele din Romania in pregatirea unor atentate in alta parte in UE tocmai pentru ca exista aceasta flexibilitate in Romania. 

 

Ministrul de Interne si cel al Justitiei vor veni cu propuneri de modificari legislative. Sa nu aiba cineva impresia ca vrem sa facem ceva pe ascuns. Cred ca e important sa discutam despre lucrurile acestea si sa invatam sa punem cursorul acolo unde trebuie."


In urma acestor declaratii in presa au aparut mai multe speculatii despre legaturile premierului cu SRI. Ciolos a respins aceste speculatii declarand ca nu a fost, nu este si nu va fi ofiter acoperit.

 

"N-am fost, nu sunt si nici n-o sa fiu vreodata ofiter acoperit... Eu am spus si am avut informatia asta de la SRI, ca in pregatirea unor atentate s-au folosit si cartele prepay din Romania. Nu am avut nicuiun interes sau obiectiv ascuns atunci cand am spus lucrurile astea. (...) Cred ca e nevoie de o dezbatere in societatea romaneasca cu cartile pe masa in aceasta problema…", a spus premierul.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22