Contractele cu STATUL ale Casei de avocatură Șova și Asociații: 27 de milioane de lei, primiti intre 2006 si 2009, pe baza unor contracte cu firme de stat

P.c. | 11.06.2015

Pe aceeași temă

Dincolo de contractele cu companiile Rovinari şi Turceni, casa de avocatură a lui Dan Şova a avut mai multe contracte cu firmele de stat, in perioada 2006-2009, incasand 27 milioane de lei, relateaza Digi24.

 

Conform unui raport al ANAF Dan Şova, prin casa de avocatură, a primit bani de la următoarele companii:

 

CET Govora - 6,4 milioane de lei,

MFA Mizil - 3,6 milioane lei

Electrica SA - 2,9 milioane lei

Electrica Serv 1,8 milioane lei

Romfilatelia - 1,6 milioane lei

Banc Post - 1,1 milioane lei.

 

ANAF a stabilit,  in 2011, că societatea de avocaţi a lui Dan Şova are de plătit taxe suplimentare de peste 1 milion de lei, pentru că în contabilitate ar fi fost introduse cheltuieli nedeductibile, cum ar fi vacanţe şi bilete de avion în SUA, Turcia, Olanda sau Franţa, pentru care nu există dovada că ar fi fost vizite în scopuri profesionale.

 

Au fost decontate de asemenea materiale folosite pentru construcţia a două imobile din Poiana Braşov şi Izvorani. Iniţial, Dan Şova a spus că imobilele urmau să fie sedii secundare ale firmei sale de avocatură. Apoi, s-a răzgândit şi a anunţat ANAF că plăteşte taxele suplimentare.

 

Victor Ponta și contractele cu Rovinari-Turceni

 

În 2006, parlamentarul Victor Ponta a initiat o comisie de anchetă care să verifice contractele complexurilor energetice Turceni şi Rovinari. După un an, comisia iniţiată de Victor Ponta îşi încheia activitatea, fără concluzii. Aproape imediat, casa de avocatură a lui Dan Şova încheie primul contract cu Complexul Energetic Rovinari si apoi cu Complexul Energetic Turceni. De la cele două companii de stat, la Şova şi Asociaţii ajung peste 7 milioane de lei.

 

CITITI SI: DNA Metoda COPY-PASTE, folosita de Victor Ponta in cazul facturilor falsificate: A COPIAT actele a 4 avocati ai lui Dan Şova, cu tot cu greşelile de ortografie

 

În 2011, ANAF-ul condus de Sorin Blejnar se autosesizează, anchetează şi ajunge la concluzia că banii primiţi de Dan Şova au fost nejustificaţi. Contractele cu Turceni şi Rovinari au fost date fără licitaţie, iar cele 7 milioane de lei pentru asistenţă juridică au fost decontate fără niciun fel de documente justificative.

 

Societatea de avocatură trimitea facturile iar cele două societăţi de stat plăteau fără să întrebe pentu ce sunt banii. ANAF a descoperit cam in aceeasi perioada că, din aceşti bani, peste 180.000 de lei au ajuns în conturile lui Victor Ponta. Premierul a tăiat cele 17 facturi despre care vorbeşte acum DNA.

 

Tot în 2011, inspectorii fiscali au verificat şi contabilitatea cabinetului deţinut de Victor Ponta. De finanţele cabinetului se ocupa compania Efix 2000 SRL, firmă înfiinţaţă de Cornelia Naum, mama premierului. De altfel, mama premierului a fost cea care a ţinut legătura cu inspectorii ANAF.

 

Într-o adresă oficială, Victor Ponta a explicat fiscului că a primit banii de la Dan Şova pentru că l-a consultat în legătură cu dosarele penale aflate pe rolul instanţelor.

 

Casa de avocatură a lui Dan Şova avea în administrare un singur dosar penal legat de compania MFA Mizil. Mai mulţi avocaţi care au lucrat pe acest dosar au declarat procurorilor că Victor Ponta nu a avut nici cea mai mică legătură cu procesul acesta.

 

DNA susţine că Victor Ponta şi Dan Şova au falsificat 16 rapoarte de activitate cu care să justifice banii încasaţi. DNA susţine că banii care au ajuns la Victor Ponta de la Dan Şova provin din contractele cu Turceni şi Rovinari. Contractele au fost semnate de directorii celor două companii de stat, Laurenţiu Ciurel şi Dumitru Cristea. Acum, amândoi sunt urmăriţi penal de DNA.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22