Contre dure între cele două doamne ale social-democrației dâmbovițene, Firea și Dăncilă, în CEx

Laurentiu Gheorghe | 15.07.2019

Pe ordinea de zi a CEx al PSD nu figura decât remanierea, însă desemnarea candidatului PSD la alegerile prezidențiale a provocat o ceartă violentă între Dăncilă și Firea – STENOGRAME

Pe aceeași temă

În cadrul CEx de luni PSD a hotărât să meargă cu un candidat propriu, cu carnet roșu de partid, la alegerile prezidențiale din toamnă și să inițieze discuții cu ALDE și Pro Romania. Însă Calin Popescu Tariceanu a anunțat că este sprijinit de ALDE sa candideze cu orice chip în alegerile prezidentiale.

Decizia CEx-ului a venit după ce Gabriela Firea a intervenit abrupt in discuții cerând imperativ ca partidul să ia o decizie cât mai rapid, moment în care liderul PSD a atacat-o frontal. „Apar speculații în spațiul public și nu ne permitem acest lucru”, i-a replicat nervoasă șefa PSD, Viorica Dăncilă, conform Digi24.ro, care citează din stenograma ședinței.

Primarul Capitalei a continuat tirul acuzațiilor și i-a cerut Vioricăi Dăncilă să negocieze direct pentru prezidențiale cu cei de la ALDE.

„Este o greșeală faptul că noi comunicăm cu ALDE prin intermediul declarațiilor de presă. Ar trebui să vă vedeți cu ei, să vorbiți. Ei fac aceste declarații despre prezidențiale pentru că văd că noi ezităm.

Ar trebui să luăm o decizie și gata. Noi trebuie să chemăm Pro România la discuții cu toate cărțile pe masă.

Haideți sa luam o decizie sa ne asumam, oricare candidat ar fi, dar să zice “eu PSD” decid candidatul. Impresia mea e ca decizia de fapt nu se ia in CEx”, a mai spus Firea.

În replică, Viorica Dăncilă a spus ”nu am luat nicio decizie, ce ați exprimat mai devreme ca deciziile se iau în altă parte nu este adevărat”, a spus Dăncilă.

Premierul și președintele PSD, Viorica Dăncilă, i-a anunțat pe cei membrii Comitetului Executiv că ea va fi prima care va demisiona dacă PSD nu va intra în turul II la prezidențiale.

”Dacă nu intrăm în turul doi prima demisie va fi a președintelui de partid. Ce să nu îmi asum? Cum să spunem așa ceva? Eu sunt prima care pleacă!”, a spus Viorica Dăncilă, conform surselor din ședința PSD.

Stenograma ședinței CEx, publicată de Digi.ro:

Viorica Dăncilă: „Trebuie să stabilim dacă e candidatul din partidul nostru sau din alte partide. Am crescut în sondaje, dar dacă oamenii văd că nu știm ce avem de făcut nu e bine. Avem datoria ca aici să luăm niște decizii. Trebuie să ne hotărâm ce facem: susținem candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu sau avem candidat și atunci poate ne susțin alții pe noi.

De aceea cred că astăzi trebuie să luăm o decizie. Nu este despre o persoană sau alta. Cred că trebuie sp ne spunem toți punctul de vedere și să clărificăm.

Radu Moldovan: Cel mai periculos e să își piardă speranța cei care candidează la locale, dacă pierdem rău aceste alegeri.

Viorica Dăncilă: (Către Paul Stănescu): Paul, noi trebuie să luăm o decizie indiferent de sondaje, cum negociem. PSD, ne ducem în spate la Pro România, chiar dacă sunt la 4%?

Tăriceanu a spus clar că el merge cu sau fără PSD. Esențial este ca același lucru să-l facem noi, să ne hotărâm dacă mergem cu candidatul ALDE sau cu candidatul PSD.

Viorica Dăncilă: „Suntem colegi, sub nicio formă nu vreau să polemizăm, să fie o dispută între noi.

Gabriela Firea: Dvs. sunteți cea care a spus prima că nu candidați. Ba chiar ați subliniat asta.

Ați spus că nu candidați după care ați spus că vă puneți la dispoziția partidului și nu excludeți. Trebuiau stabilite niște reguli, haideți să le respectăm. Și să nu ne plângem apoi că presa cere reacții. Această cenzură nu funcționează.

Consider că scorul de la europarlamentare e un accident. Sper să facem tot ce ține de noi să schimbăm acest accident.

Sunt puțin surprinsă neplăcut de faptul că avem relații reci cu partenerii noștri de guvernare. Este o prăpastie între noi, pentru că nu am discutat cu ALDE despre prezidențiabil. Eu nu cred că domnul Tăriceanu este un om absurd, eu cred că declarația lui de aseară vine tocmai pentru că noi am amânat o decizie, că am tărăgănat, că venim ultimii cu un candidat. S-a creat o prăpastiem discutăm cu partenerii noștri prin intermediul televizorului.

Eu sunt convinsă că vom ieși cu o decizie rațională, să fie o decizie tranșantă, hotărâtă, să pornim de la ideea că suntem învingători. Noi parcă ne așteptăm deja că pierdem și părem demobilizați. Oamenii noștri sunt îngrijorați. Eu mi-aș dori un candidat din PSD, dar haideți să luăm o decizie.

Sondaje s-au făcut și în anii trecuți, știm foarte bine cum stăm, haideți să luăm o decizie. Toți ne spun că nu vrem să luăm taurul de coarne. Sau poate, nu știu, deciziile nu se iau în CEX.

Viorica Dăncilă: Deciziile nu se iau în altă parte! Nu am luat nicio decizie fără să discut în CEX. Alaltăieri am discutat cu partenerii de la ALDE. Draga mea, am spus acest lucru pentru că rezultatele trebuie decontate, eu le decontez. Dacă vor fi rezultate slabe, eu le decontez.

Gabriela Firea: Ori nu ascultați, ori vă faceți că nu auziți.

Viorica Dăncilă: Nu pot să spun că nu îmi asum mandatul pe care îl vor colegii. (Gabriela Firea îi reproșează că îi creează probleme) Nu, nu creez probleme. (Schimb de replici simultane între Gabriela Firea și Viorica Dăncilă)

Viorica Dăncilă: Ați avut ceva de reproșat și fostului președinte și aveți ceva de reproșat și actualului președinte.

Gabriela Firea: Văd că nu vreți să avem un schimb de replici constructiv și pozitiv. Nu mă mai certați că nu asta e soluția.

Marcel Ciolacu: Ar fi trist ca pentru prima dată în istoria României în turul doi să nu fie candidatul PSD.

În cadrul Comitetului Executiv al PSD s-a votat ca partidul să meargă cu un candidat propriu la alegerile prezidențiale. Din primele informații se pare că a fost unanimitate de voturi.

La vot a fost supusă și varianta unui candidat din exteriorul partidului, dar aceasta a picat la vot.

De asemenea, conducerea partidului a fost mandatată să poarte discuții cu ALDE și Pro România pentru a obține susținere pentru candidatul PSD.

Ședința Comitetului Executiv al PSD este una tensionată, asta pentru că primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat mai multe atacuri la adresa liderului PSD, Viorica Dăncilă.

Conform surselor noastre, Firea i-a reproșat Vioricăi Dăncilă că a încălcat regulile și a vorbit public despre o candidatură. ”Dumneavoastră sunteți prima care ați încălcat regula, să nu vorbim în afara partidului.

Să nu ne mirăm pe urmă că presa cere reacții. Pentru că ține de noi toți. Ați spus că nu candidați, după ați ieșit public și ați zis că vă puneți la dispoziția partidului.”, a spus Firea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22