Controlul Curții de Conturi la Primăria S5: Excursii în străinătate, lucrări plătite dar neexecutate

Laurentiu Gheorghe | 24.11.2020

Curtea de conturi a descoperit la Primăria Sectorului 5 condusă de Daniel Florea (PSD) facturi achitate pentru lucrări neefectuate, cheltuieli nejustificate pentru excursii la Cannes și Ierusalim

Pe aceeași temă

Lucrări plătite, dar neefectuate pentru reabilitarea unor blocuri, excursii la Cannes și Ierusalim pentru primar și mai mulți funcționari prezentate drept ”vizite de lucru”, plata nerecuperată a unui avans privind un stand al Primăriei Sectorului 5 la târgul expozițional de la Cannes, anulat de pandemie, servicii de salubrizare plătite pentru suprafețe mult mai mari decât în realitate – sunt câteva dintre concluziile controalelor Curții de Conturi la Primăria sectorului 5 din anii 2020 și 2019, potrivit rapoartelor Curții publicate acum de Primăria Sectorului 5 condusă de Cristian Popescu Piedone, conform G4Media.ro.

Curtea de Conturi a descoperit mai multe excursii în străinătate ale primarului Daniel Florea și ale mai multor funcționari, plătite din bani publici

Inspectorii le reproșează edilului și funcționarilor că ar fi mers în ”vizite de lucru” în străinatate în număr mult prea mare, fără aprobarea Consiliului Local.

O noapte de cazare la Cannes, între 250 și 325 de euro. Spre exemplu, potrivit Curții de Conturi, 3 persoane de la primăria Sectorului 5 au fost în deplasare la Cannes, Franța, între 11 și 16 martie 2019.

Agenția de turism a facturat servicii de cazare pentru 5 nopți de 49.821 de lei, dar a stornat ulterior 25.818 lei, ceea ce înseamnă că a fost plătită suma de 24.000 de lei pentru 3 persoane/5 nopți, adică 325 de euro de persoană pe noapte.

Lucrări de reabilitare a unor blocuri, plătite, dar neefectuate

Curtea de Conturi a descoperit că firma Star Pro Center INTL ar fi încasat cu 1,5 milioane de lei mai mult pentru lucrările de reabilitare a blocurilor. Compania a câștigat contracte de peste 29 de milioane de euro pentru reabilitarea unor blocuri din sectorul 5:

Potrivit SEAP (platforma de achiziții publice), pe 17 aprilie 2019, compania Star Pro Center INTL a semnat 4 contracte de peste 16 milioane de euro cu Primăria sectorului 5 pentru reabilitarea termică a 84 de blocuri din sector.

Pe 5 decembrie 2018, firma a semnat 2 contracte de 9 milioane de euro pentru reabilitarea termică a 26 de blocuri din sectorul 5.

Pe 1 noiembrie 2018, Star Pro Center INTL și-a adjudecat un contract de peste 4 milioane de euro pentru reabilitarea termică a altor 20 de blocuri din sectorul 5. Din nou, la licitație a participat doar firma câștigătoare.

Firma Star Pro Center INTL este deținută de Nicoleta Elena Diaconescu (88%) și de Eugen și Filofteia Diaconescu (câte 6 %). În octombrie anul trecut, firma a intrat în insolvență, iar administrator special a fost desemnată Nicoleta Elena Diaconescu.

Potrivit Libertatea.ro, femeia a fost acționară și într-un off-shore din Seychelles. Tot potrivit presei, Nicoleta Diaconescu a cumpărat la licitație un teren gajat la BRD de Oana Niculescu Mizil, partenera lui Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5.

“Îl cunosc pe domnul Vanghelie, dar nu sunt interpusa lui. Dimpotrivă, am avut și câteva ciocniri, mi-a făcut numai necazuri… Nu pot detalii acum. În ceea ce privește licitația, este doar o coincidență, aveam un om care îmi căuta astfel de oportunități”, a declarat presei Elena Diaconescu.

Firma ei a câștigat contracte de 27 de milioane de euro și pentru modernizarea parcurilor din sector.

Pe 6 mai 2019, compania primăriei Sectorului 5, Amenajare Edilitară și Salubrizare SA, a încheiat 2 contracte în valoare de aproape 27 de milioane de euro cu firma Star Pro Center INTL pentru modernizarea parcurilor din sector.

Compania Amenajare Edilitară și Salubrizare SA este condusă de Marian Lupașcu, fost șeful al piețelor din sectorul 5 pe vremea primarului Marian Vanghelie, între 2000 și 2003.

Lupașcu a fost director la Economat Sector 5, între 2004 și 2008, și apoi a ajuns șef la Poliția Locală Sector 5. Potrivit presei, Lupașcu este și partenerul Ioanei Mija, fosta secretară a Marian Vanghelie. În plus, șefa serviciului achiziții publice din cadrul Companiei Amenajare Edilitară și Salubrizare SA a Sectorului 5, Loredana Zidărescu, este secretara Partidului Social Democrat Independent, partid înființat de Vanghelie după ce a fost exclus din PSD.

Curtea de Conturi a mai descoperit că primăria lui Daniel Florea nu a recuperat avansul de aproape 754.000 de lei, adică peste 150 de mii de euro, plătit către Camera de Comerț româno-germană pentru standul Primăriei Sectorului 5 la un târg expozițional de la Cannes în perioada 10-13 martie 2020, târg anulat de pandemie.

Inspectorii au descoperit și servicii de salubrizare plătite pentru suprafețe mai mari decât în realitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22