Controversata propunere pentru concursul de director de scoli, se discuta marti

E.b. | 24.10.2016

Proiectul de lege pentru modificarea Legii Educatiei Nationale care prevede amanarea concursului de director de scoli, controversatul amendament introdus pe ascuns in Comisia de Invatamant din Senat, prezidata de fostul ministru al Educatiei Ecaterina Andronescu, intra marti in plenul Senatului.

Pe aceeași temă


 

Proiectul de lege L352/2016 apare pe ordinea de zi a sedintei de marti, 25 octombrie. Pe de alta parte, proiectul este lege organica, iar martea se voteazas doar legi ordinare. Astfel, un vot ar putea fi dat pe acest proiect abia lunea viitoare, daca proiectul va fi inclus pe ordinea de zi a sedintei de atunci, conform HotNews.ro.

 

Avand in vedere ca parlamentarii vor intra in vacanta cel mai probabil la inceputul lunii noiembrie pentru campania electorala, astfel ca nu se stie ce se va intampla cu acest proiect.

 

Prin acest proiect de lege, se introduce un nou alineat la art. 257 al Legii Educatiei Nationale, care prevede urmatoarele:

"Concursul pentru ocuparea functiilor de director si de director adjunct se organizeaza numai dupa finalizarea semestrului II pana la inceputul noului an scolar."

 

Concursul de director de scoala se afla la ora actuala in plina desfasurare, urmand sa se incheiela mijlocul lunii noiembrie. In urma cu 2 saptamani candidatii au sustinut proba scrisa, cu subiecte realizate la nivelul Ministerului Educatiei, iar pana pe 15 noiembrie se desfasoara celelalte doua probe ramase, analiza CV-ului si interviul, sustinute la nivel judetean.

 

Comisia de invatamant din Senat a modificat pe ascuns in septembrie un proiect de lege esential pentru mii de scoli. Comisia a introdus un amendament prin care amana organizarea concursului de director si director adjunct de scoala, care au inceput deja, pana la vacanta de vara din 2017.

 

Amendamentul a fost strecurat in Proiectul de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (PL nr. L352/2016). Modificarea a fost operata in Comisia de Invatamant din Senat in data de 14.09.2016, in conditiile in care proiectul de lege nu fusese trecut pe ordinea de zi a comisiei.

 

Raportul comisiei asupra acestei modificati a facut subiectul unei plangeri penale, pe motiv sa semnatura secretarului comisiei, Dumitru Oprea (PNL), ar fi fost falsificata.

 

Raportul datat 15 septembrie, care se refera la sedinta comisiei din 14 septembrie, poarta doua semnaturi - cea a presedintelui comisiei Ecaterina Andronescu si inca una in dreptul secretarului comisiei, Dumitru Oprea. Secretarul comisiei a spus pentru presa ca nu el este cel care si-a pus semnatura pe document si nu reuseste sa afle cine a facut-o

.

******

 

Proiectului de Lege pentru modificarea art. 352 alin. (1) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 (Pl nr. L352/2016) a fost initiat de deputatul PSD Andrei-Valentin Sava. In forma sa initiala, in care a iesit din Camera Deputatilor, proiectul viza reglementarea posibilitatii ca scolile sa poata incheia parteneriate cu organisme private, prin care sa le ofere elevilor posibilitatea de a-si testa optiunile pentru o viitoarea cariera. Aceasta prevedere a ramas in proiect.

 

Ministrul Educatiei Mircea Dumitru a anuntat pe 1 septembrie ca in luna octombrie va fi organizat un concurs de director pentru toate unitatile din invatamantul preuniversitar, de la gradinite, pana la scoli si licee. Proba scrisa a concursului se va desfasura la nivel national, cu subiecte organizate de minister. "Dupa 10 ani de intruziune politica in scoala, este momentul pentru reprofesionalizarea scolii", a declarat ministrul la acea data.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22