Controversatul Iulian Iancu, validat de comisiile parlamentare pentru o funcție în conducerea ANRE

L. G. | 08.06.2022

Fostul deputat PSD Iulian Iancu a fost validat, miercuri, de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE, transmite Agerpres.

Pe aceeași temă

Au fost 27 de voturi în favoarea candidaturii lui Iulian Iancu, propus de PSD pentru această funcţie. S-au înregistrat 6 voturi „împotrivă". Candidatura lui Iulian Iancu urmează să fie supusă votului plenului reunit al Parlamentului.

Comisiile de specialitate au respins celelalte candidaturi depuse pentru această funcţie. Astfel, Florin Munteanu, propus de USR, a obţinut 28 voturi „împotrivă" şi 6 voturi „pentru", Scarlat Iriza - 27 de voturi „împotrivă" şi 6 abţineri şi Florin Victorel Rădoi - 28 voturi „împotrivă" şi 10 abţineri.

Marți USR a criticat dur propunerea PSD pentru conducerea ANRE, spunând că a fost „intens promovat de propaganda rusească din România şi a fost autor al legii offshore care a blocat timp de 3 ani începerea exploatării gazelor din Marea Neagră, acţiune care a accentuat dependenţa României de gazul rusesc.”

„În 2019, preşedintele Klaus Iohannis i-a refuzat numirea în funcţia de vicepremier pentru teme economice acuzându-l că periclitează „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale. Acum, în 2022, în plină criză energetică şi cu un război în plină desfăşurare la graniţele României, Iulian Iancu a devenit bun? Interesele cui le va servi el la conducerea ANRE?”, a acuzat USR.

Marcel Ciolacu a declarat miercuri, după ce Iancu a primit avizul comisiilor, că nu ca Iancu să fi lucrat sau să lucreze pentru un stat străin, ci dimpotrivă, ce ştie cu certitudine de sută la sută, este că acesta. este un specialist pe zona de energie

HotNews.ro a scris acum șapte ani, când a fost propus de PSD pentru o înaltă funcție europeană, că numele lui Iulian Iancu a fost asociat multă vreme, în urma Wikileaks, cu gigantul rus Gazprom. În 2019 el a câștigat însă un proces cu liderul PNL Ludovic Orban, care îl calificase drept "omul Gazprom".

Începând din 2012 numele lui Iancu a fost vehiculat de mai multe ori pentru funcții de ministru, dar nu a fost numit din cauza bănuielilor că ar avea legături cu Gazprom.

Locul din conducerea ANRE, eliberat după demisia fratelui lui Paul Stănescu

În 3 mai, Parlamentul a decis vacantarea unui post de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, după demisia lui Alexandru Stănescu.

În 3 martie, Stănescu a anunţat că demisionează, pe motiv că vrea să se dedice unor proiecte care îi solicită „întreaga" implicare. Ulterior, în 16 martie, Curtea Constituţională a României a decis, după ce fusese sesizată de USR, că a fost neconstituţională numirea lui Alexandru Stănescu în funcţia de membru în Comitetul de Reglementare al ANRE.

Alexandru Stănescu, fratele secretarului general al PSD, Paul Stănescu, fusese propus de social-democraţi ca membru în acest comitet.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22