Controversatul proiect privind modificarea competentelor ICCJ nu are sprijinul Guvernului

Tudor Despina | 28.09.2015

Proiectul de lege lansat de deputatul PSD Marius Manolache cu privire la modificarea competentelor Inaltei Curti de Casatie si Justitie nu are sprijinul Coalitiei de guvernare. Asa sustine presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea aratand ca nici personal nu sustine initiativa.

Pe aceeași temă

 

Prezent, luni, la Palatul Parlamentului, Liviu Dragnea a vorbit despre proiectul legislativ prin care social-democratul Marius Manolache vrea sa aduca modificari considerabile la instanta suprema de judecata:

 

Noi nu sustinem aceasta lege, nu are nicio sustinere, nici a mea, nici a partidului, nici a Coalitiei. Nu s-a consultat cu nimeni. O astfel de modificare trebuie discutata cu cei din domeniul Justitiei. Nici ministrul Justitiei nu a fost consultat. Cu domnul Manolache nu mai vorbesc, ca vad ca vorbesc degeaba”, a spus Dragnea, citat de Digi 24.

 

Comisia juridica din Camera Deputatilor discuta, luni, un controversat proiect de lege care ar urma sa aduca schimbari considerabile la mersul Justitiei. Inalta Curte de Casatie si Justitie, instanta suprema de judecata a tarii, ar urma sa fie afectata de initiativa legislativa.

 

Astfel, proiectul de lege discutat astazi in Comisia juridica de la Camera prevede modificari substantiale la ICCJ. Completul de cinci judecatori de la instanta suprema nu va mai putea da sentinte mai grele decat cele date in prima instanta.

 

Mai mult, modificarea legislativa ar face ca apelul de la completul de cinci judecatori sa fie formulat doar in favoarea inculpatului. Asadar, daca in prima instanta inculpatul e achitat, procurorii nu vor mai dispune de posibilitatea apelului la decizie

 

Controversatul proiect a fost initiat de deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Ponta. Intentia sa vizeaza modificarea Legii 304/2004 privind organizarea juridica.

 

In plus, proiectul legislativ prevede si infiintarea unei sectii speciale in cadrul Parchetului General care sa dispuna de capacitatea de a ancheta magistratii care incalca legea.

 

In trecut, Marius Manolache a fost pus sub invinuire de DNA pentru presupuse fapte de coruptie, cauza in care inca nu a fost data o sentinta.

 

De precizat faptul ca Inalta Curte, prin completul de cinci judecatori, a dat sentintele definitive in marile dosare de coruptie ale inaltilor demnitari publici.

 

La sedinta comisiei, programata sa inceapa la ora 16:00, este invitata si presedinta Inaltei Curti, Livia Stanciu, care a mai fost prezenta si in sesiunea trecuta la aceasta comisie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22