Controverse legate de prezumtivul plagiat al ministrului Petre Tobă

E.b. | 29.08.2016

Referatul emis în februarie 2011 de Universitatea Naţională de Apărare (UNAP) „Carol I”, obţinut de News.ro, arată că teza de doctorat a lui Petre Tobă a fost depusă la catedra şcolii doctorale în 21 decembrie 2010, iar cartea semnată de Ionel Tucmuruz, din care se presupune că Tobă ar fi copiat, a văzut tiparul în 2011.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit sesizării depuse la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de profesorul Cristian Dogaru, Tobă ar fi copiat, printre altele şi partea introductivă a tezei de doctorat din cartea unui alt poliţist, Ionel Tucmuruz.

 

Există totuşi unele diferenţe între momentele în care au apărut cele două lucrări.

 

Potrivit unui document emis de Universitatea Naţională de Apărare Carol I (facsimil), Tobă a depus cinci exemplare ale tezei sale de doctorat intitulată „Poliţia Română, forţă de stabilitate şi securitate. Optimizarea managementului cooperării internaţionale în vederea combaterii ameninţărilor neconvenţionale” pe data de 21 decembrie 2010. Potrivit legii, din momentul depunerii la catedra şcolii doctorale nu mai pot apărea modificări, conform News.ro.

 

Cartea lui Ionel Tucmuruz, intitulată „Crima Organizată Transfrontalieră. Factor de insecuritate pentru naţiuni”, din care se presupune că a plagiat Tobă, a fost publicată în anul 2011 de Editura Universitară.

 

De altfel şi cartea publicată de Tucmuruz este tot conţinutul unei teze de doctorat. Atât teza de doctorat a lui Ionel Tucmuruz, cât şi cea a lui Petre Tobă, au mai mulţi numitori comuni: Universitatea Naţională de Apărare, generalul Anghel Andreescu drept conducător pentru ambele doctorate şi luna decembrie 2010 în care au fost depuse la catedra şcolii doctorale.

 

În plus, la depozitul legal al Biblioteci Naţionale, ambele teze de doctorat au ajuns în aceeaşi zi. Numerele de cotă pe care biblioteca le-a acordat atunci când a înregistrat cele două lucrări sunt cvasi consecutive. Teza lui Petre Tobă este înregistrată având cota V 97132, iar cea a lui Ionel Tucmuruz a primit cota V 97134.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22