Convorbire telefonica Obama-Putin. Cei doi lideri au discutat despre Ucraina, Iran si gruparea Stat Islamic

T.d. | 26.06.2015

Pe aceeași temă

Liderii Statelor Unite si al Federatiei Ruse au avut o discutie telefonica, joi, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Barack Obama si Vladimir Putin au analizat dosarele majore bilaterale: Orientul Mijlociu, gruparea terorista Stat Islamic si criza ucraineana.

Probabil una dintre cele mai complicate probleme ruso-americane este reprezentata de criza din Ucraina, acolo unde separatistii sustinuti de Moscova au declansat un conflict armat in estul tarii.

In context, Obama a subliniat nevoia ca Rusia sa “isi respecte angajamentele” asumate in urma acordului de incetare a focului semnat la Minsk, in Belarus, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Casa Alba a cerut din nou Kremlinului sa isi retraga trupele si armamentul desfasurate pe teritoriul statului vecin.

Dar, in continuare, Moscova respinge orice implicare in conflictul dintre Kiev si separatist, conflict soldat cu peste 6.400 de morti, incepand din aprilie 2014.

In alta ordine de idei, cei doi lideri au analizat si contextul complicat din Siria, acolo unde are loc un extrem de violent razboi civil. De altfel, Obama si Putin au punctat si necesitatea contracararii gruparii teroriste Stat Islamic care detine controlul asupra unor largi teritorii din Irak si Siria.

In sfarsit, dosarul iranian a fost si el pus pe masa discutiilor. Atat Casa Alba, cat si Kremlinul au evidentiat importanta mentinerii unei unitati a puterilor internationale in tratativele cu Teheranul pentru a impiedica tara sa dezvolte armament nuclear.

Iranul si Grupul in format 5+1 – SUA, Marea Britanie, Germania, Franta, Rusia si China – vin din nou la masa tratativelor, la finalul acestei saptamani, la Viena, pentru a incheia un lung proces de negocieri inainte de data limita de 30 iunie.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22