Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a explicat cine va avea prioritate la vaccin

Laurentiu Gheorghe | 18.11.2020

Angajații din domeniile esențiale, alături de personalul medical, vor fi primii vaccinați anti-Covid, în acest sens fiind trimise adrese către toate ministerele, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Pe aceeași temă

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, care va coordona campania de vaccinare împotriva COVID-19, a spus, la Europa FM, că la stabilirea priorității la imunizare s-a ținut cont în primul rând de nevoile statului de a proteja sectoare vitale, și nu anumite persoane. Inițial, președintele Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban spuneau că în prima etapă vor fi vaccinate, alături de angajații din sistemul medical, persoanele din categoriile vulnerabile.

„Vorbim în primul rând de lucrătorii din sănătate pentru că este absolut firesc să ai o interfață sănătoasă, robustă, sigură. În același timp, este important să avem o menținere și o protejare a activităților cheie de la nivelul statului, tocmai pentru a avea o garanție a funcționării în condiții optime a societății”, a declarat miercuri, la Europa FM, medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.

De asemenea, vor fi vaccinați și angajații din centrele de copii sau de bătrâni, precum și și cei care se ocupă de activități esențiale (cheie): transporturi, furnizarea energiei, distribuția alimentelor, apă potabilă, managementul deșeurilor, apărare națională, educație, a precizat medicul.

În etapa a doua, ar putea fi vaccinate toate persoanele din grupele de risc la orice boală contagioasă: bătrâni și copii mici.

Vaccinul va fi disponibil pentru restul populației abia în a treia etapă.

Pe mai multe pagini de Facebook au apărut adrese oficiale din instituții precum Ministerul Fondurilor Europene, în care șefii sunt rugați să afle de la salariați dacă vor sau nu să se vaccineze.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19 spune că a fost trimisă o adresă către toate ministerele și instituțiile aflate în subordinea acestora, pentru a identifica și defini activitățile esențiale, respectiv numărul de persoane care deservesc activitățile esențiale.

„S-a trimis o adresă către toate ministerele și respectiv instituțiile aflate în subordinea lor, de identificare și de definire a acelor activități esențiale și respectiv a numărului de persoane care deservesc activitățile esențiale. Noi nu ne apucăm să vaccinăm funcționari publici în momentul de față”, a spus Gheorghiță.

România a rezervat până acum, în baza mecanismului Uniunii Europene, aproximativ 10 milioane de vaccinuri.

Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 va fi făcută publică săptămâna viitoare, a anunțat marți președintele Klaus Iohannis, care a precizat că medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central a fost desemnat coordonator al campaniei.

Șeful statului a precizat, totodată, că au fost stabilite măsurile generale pentru organizarea vaccinării, care țin cont de condițiile specifice de transport și stocare, dar și modul în care vor fi organizate echipele care vor administra vaccinul, locurile unde acest lucru se va face și programarea populației.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22