Corina Crețu către Viorica Dăncilă: îmi pare rău să constat cât de dezinformată sunteți

Redactia | 29.12.2018

Comisarul european Corina Creţu îşi exprimă dezamăgirea în legătură cu faptul că guvernanţii români nu recunosc meritele Comisiei Europene în absorbţia fondurilor europene .

Pe aceeași temă

Postarea integrală a comisarului european

Am urmarit cu mare interes declaratiile autoritatilor privind absorbtia fondurilor europene de catre România.
Daca aceste rezultate vor fi confirmate de serviciile mele, a caror evaluare pe tari va fi definitivata in ianuarie, nu pot decat sa felicit autoritatile nationale, in mod sincer.


Ceea ce este trist in toate aceste declaratii triumfaliste este ignorarea completa nu neaparat a muncii mele, dar a intregii echipe de experti de la DG Regio, care au venit cu solutii, discutate la zecile de intalniri bilaterale, atat in ce priveste achizitionarea de ambulante, redirectionarea fondurilor catre IMM-uri, etc. Nu cred ca exista vreo tara, dupa cum vad in Revista Presei pe care o primesc in fiecare zi, in care sa nu fie mentionata Comisia Europeana atunci cand se vorbeste de fonduri europene.

Poate ca din punct de vedere politic nu este tocmai cel mai nimerit, dar ma simt datoare fata de colegii mei de la DG Regio, fata de serviciile mele care au venit cu idei si au salvat milioane de euro, sa imi cer scuze pentru faptul ca munca Comisiei Europene a fost ignorata in toate interviurile si declaratiile guvernantilor.

Doamna Prim Ministru, cu tot respectul, Comisia a schimbat Programul Operational Regional, nu Guvernul.

Imi pare rau sa constat, in fiecare intalnire pe care am avut-o cu Dvs, cat de dezinformata sunteti de catre cei din subordinea Dvs, lucru pe care vi l-am transmis in mai multe randuri personal. Va asigur in continuare de tot sprijinul meu si al Comisiei Europene, asa cum am declarat si la Bruxelles, la conferinta de presa comuna cu Dl Jean-Claude Juncker, Presedintele Comisiei Europene.

Cat despre cei care incearca in fiecare zi sa ma atace, prin diverse voci, as vrea sa fac urmatoarele precizari: toate declaratiile, inclusiv in România, s-au referit strict la portofoliul meu, al politicii regionale, la fondurile pe care le gestionez.


In toate cele 28 de tari ale Uniunii Europene am dat interviuri, am facut conferinte de presa si am prezentat situatia la zi. Care in unele tari e buna, in altele nu. Nu numai ca nu e interzis (?), dar e obligatia mea sa incurajez folosirea la maxim a fondurilor europene si sa atrag atentia asupra riscurilor . România nu este o tara care sa isi poata rata sanse la dezvoltare din orgolii.

Am spus si repet- am fost in ultimii patru ani la dispozitia autoritatilor romane. Cu totii m-ati putut vedea, am venit in România in prima saptamana imediat dupa instalarea fiecarui Guvern, am inclus Valea Jiului in proiectul pilot pentru dezvoltarea regiunilor carbonifere, am inclus regiunile Nord-Est si Nord-Vest din România in cadrul Initiativei pe care am lansat-o pentru Regiunile lasate in urma. Am initiat Grupul de lucru pentru o mai buna implementare, gratie caruia România a ajuns la 91% grad de absorbtie pentru perioada 2007-2013.


La unele probleme am gasit solutii, la altele nu.
Dorim in continuare sa ajutam: asteptam proiecte, mai ales in domeniul infrastructurii de transport, expertii nostri au lucrat enorm si vreau sa le multumesc, stiind ca vor face eforturi in continuare, indiferent daca munca lor e apreciata sau nu la Bucuresti.

Voi reveni in ianuarie cu analizele Comisiei Europene.

Va doresc o zi frumoasa tuturor! Sarbatori fericite!

***

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, vineri, la începutul şedinţei de Guvern, că Ministerul Dezvoltării Regionale a atras 876 de milioane de euro din fonduri europene pentru proiecte în domeniile sănătăţii, educaţiei, monumentelor istorice, drumurilor judeţene şi mobilităţii urbane.

„Pentru echipa guvernamentală, creşterea absorbţiei fondurilor europene şi utilizarea fiecărui euro pentru România sunt prioritare. Am afirmat acest lucru în nenumărate ocazii şi rezultatele obţinute arată că acest lucru a devenit, în unele programe, realitate. Astfel, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a aplicat toate măsurile necesare prin care nu doar că am evitat riscul pierderii a circa 850 de milioane de euro prin Programul Operaţional Regional 2014 - 2020, ci am atras mai mulţi bani. Mai exact, am atras 876 de milioane de euro pentru proiecte în domeniile sănătăţii, educaţiei, monumentelor istorice, drumurilor judeţene şi mobilităţii urbane”, a spus Viorica Dăncilă.

Premierul a susţinut că realitatea confirmă că guvernanţii au avut dreptate.

„Am văzut multe declaraţii în spaţiul public prin care se susţinea că vom avea dezangajare pe Programul Operaţional Regional, iată că acest lucru nu s-a întâmplat. Vreau să felicit pe cei care au fost implicaţi în atragerea fondurilor europene şi să îi rog să continue pe acest drum, pentru că fondurile europene, aşa cum am spus anterior, reprezintă o prioritate a guvernării noastre. Vreau să felicit autorităţile de management din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe toţi miniştrii care au tratat cu seriozitate acest program şi iată că, la sfârşit de an, suntem în situaţia de a lua bani mai mulţi şi nicidecum de a vorbi despre o dezangajare”, a susținut Dăncilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22