Cozmin Gușă, patronul Realitatea TV, revine în PSD după o scurtă perioadă de rătăcire

Laurentiu Gheorghe | 28.10.2019

Cozmin Gușă a semnat luni adeziunea la partidul condus de Viorica Dăncilă revenind astfel în PSD unde a mai fost secretar general pe vremea lui Adrian Năstase, funcția actuală fiind necunoscută.

Pe aceeași temă

Anunțul a fost făcut de primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, care a postat pe Facebook o fotografie în care este încadrat de Cozmin Gușă și baronul de Olt, Paul Stănescu și cu mesajul „prieteni vechi, proiecte noi, muncă în echipă”.

Ulterior, Tudorache a postat și adeziunea lui Cozmin Gușă, datată 28 octombrie 2019.

Cozmin Gușă s-a înscris luni în PSD, chiar cu o zi înainte ca CNA să decidă dacă îi va prelungi sau nu licența televiziunii pe care o patronează - Realitatea TV.

Întâmplător, Cozmin Gușă a revenit în partidul care l-a lansat în lumea afacerilor exact cu o zi înainte de ședința Consiliului Audiovizualului (CNA) în care se decide prelungirea sau nu a licenței televiziunii -Realitatea TV – pe care o păstorește.

G4Media.ro dezvăluia la începutul lunii septembrie că Viorica Dăncilă i-a propus lui Gușă să se alăture echipei socialiștilor români în cadrul căreia a mai ocupat funcția de secretar general între 2001 și 2003 în perioada Guvernului Năstase.

Patronul Realitatea a recunoscut că a fost contactat de Dăncilă care i-a propus să revină în partid, dar că mai avea oferte și de la Victor Ponta, cât și de la PNL.

Cozmin Gușă, un traseist politic

Apogeul politic al lui Gușă a fost atins între anii 2001 și 2013 când în perioada Guvernului Năstase urcă în ierarhia de partid până pe poziția a treia ca secretar general al PSD.

În 2004 trece în tabăra PDL, la Traian Băsescu. Aici devine șeful campaniei a fostului președinte și este ales deputat pe lista Alienției Dreptate și Adevăr (PNL-PD) la alegerile din 2004.

În 2005 fondează împreună cu Lavinia Șandru partidul Inițiativa România. Lavinia Șandru se va mărita ulterior cu Darius Vâlcov, eminența cenușie a PSD, de care se va despărți dar nu înainte de a avea un copil împreună.

Gușă este cunoscut ca un personaj cu bune legături la Moscova, fiind prieten cu fostul președinte al Federației Române de Judo, Marius Vizer, dar și cu poetul Mircea Popa, care are multe poziții pro-ruse. Popa a fost consilierul lui Gușă, care l-a însoțit pe fostul secretar al PSD în timpul deplasării la Moscova din 2002, când a aranjat vizita fostului premier Adrian Năstase în Rusia.

„Am avut vizita la Moscova in 2002, cand puneam la punct un protocol care ar fi putut sa fie foarte folositor Romaniei in contextul in care PSD se afla la guvernare, iar partenerii din Europa sau partenerii din SUA isi doreau relatii privilegiate intre politicienii puterii din Romania si politicienii din Rusia.

Una din tampeniile pe care serviciile secrete din Romania o prezinta cu consecventa este speculatia referitoare la Moscova si la eventuala apartenenta a mea la o organizatie oculta, legata de fostul KGB si despre care am informatii ca a fost prezentata atat lui Basescu, cat si lui Adrian Nastase”, explica Gușă în februarie 2005.

În vara anului trecut, Gușă a înființat un nou partid – Partidul Realitatea, ulterior acuzând faptul că înscrierea formațiunii ar fi blocată de actuala putere, dar cu care a semnat luni adeziunea totală.

Teoriile conspiraționiste ale „statului paralel” inventat de Dragnea

”Informația în sine cu Maior și cu Coldea care călăreau PSD-ul pe aliniamentele Ponta, respectiv Dragnea, este senzațională. Unii dintre ei știau și din lașitate sau din interes uneori au tăcut, alții nu știau și au deschis ochii în urma dezvăluirilor de presă și a altor lucruri pe care le discută între ei. În mod paradoxal, statul paralel, care s-a format și consolidat în cele două mandate ale lui Băsescu, a preferat să călărească PSD-ul. De ce? Simplu. Avea cea mai mare acoperire și atunci, lui Maior i-a fost foarte ușor în calitatea lui de mentor a lui Ponta și de naș să meargă pe linia Ponta și a pariat pe pariat pe Ponta până la primul tur din 2014. Coldea, mai șmecher, a pariat pe Dragnea și a avut succes în fața lui Maior, el a fost artizanul fundamentării lui Dragnea ca lider de facto al PSD. Nu i-a fost greu pentru că Ponta i-a lăsat la o parte pe baroni și atunci baronul șef a reușit să se impună la nivel de PSD, pe mâna lui Coldea. Sigur că a existat, sunt foarte mulți martori, de la partidele de tenis, până la șprițuri, în care statul ăsta paralel prin Maiori și Coldea, cu cei doi favoriți, a călărit PSD-ul și l-a golit de conținut, de lideri cu știință de carte, cu carismă, mai ales în perioada Dragnea”, spunea Cozmin Gușă pe 31 august.

Gușă: Rusia e a doua mea patrie

Jurnalistul Doru Bușcu amintește în „Cațavencii”, câteva declarații făcute de Cozmin Gușă: “Mă întîlnesc cu Virgil Măgureanu din interes și cu plăcere” și “Generalul Iulian Vlad fost cel mai important mentor al meu”. Gușă a mai spus despre Vlad că “era o figură solară”, “de o bunătate deosebită” și “eu îi spuneam Bunicule”.

De altfel, amintește Doru Bușcu, ”în perioada pre-aderării euroatlantice, uneltirile rusești ale lui Gușă au început să stînjenească discuțiile României cu partenerii din NATO și UE, așa că Năstase l-a dat afară din PSD”. La fel a procedat și Băsescu. De asemenea, Gușă ”a vizitat Moscova, a întîlnit oficiali ruși și a umplut spațiul public de bazaconii panslaviste”.

Povestea rusească a lui Gușă cu Cozmin Horea, proxenetul media format la școala bunicului securist Iulian Vlad, e o rană deschisă în obrazul siguranței naționale. Gușă n-a fost explicat destul de Servicii, și nici de magistrați. Din fericire, cele două vocații ale lui – arivismul și impostura – se contrabalansează, iar limitele personajului sînt restrînse de propria natură. Cercetările, însă, continuă. Dacă, așa cum pretinde, Rusia e a doua lui patrie, rămîne neclar care e, totuși, prima”, a mai scris Doru Bușcu în articolul din Cațavencii, citat de B1TV.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22