Cresc amenzile pentru apelurile abuzive la 112 cu până la 5.000 de lei

Dora Vulcan | 27.08.2019

Guvernul a adoptat marți OUG care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează 112, dar și amenzi mai mari pentru apelurile abuzive.

Pe aceeași temă

De asemenea, va putea fi identificat apelantul prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează, a anunțat marți premierul Viorica Dăncilă.

Potrivit aceluiași proiect vor fi majorate amenzile pentru apelurile false, maximul amenzii ajungând să fie crescut de la 1.000 de lei la 5.000 de lei.

"După cum știți, după tragedia de la Caracal, am cerut o analiză amplă a legislaţiei pentru a veni rapid cu modificări necesare, astfel încât să reclădim încrederea cetăţenilor în instituţii. Am identificat un pachet amplu de măsuri pe care le punem treptat în practică, atât pentru a îmbunătăţi modul de acţiune în situaţii de urgenţă, cât şi pentru descurajarea criminalităţii. Aprobăm astăzi un act normativ prin care asigurăm un răspuns cât mai prompt la urgenţele cetăţenilor, prin îmbunătăţirea modului de preluare şi gestionare a informaţiilor de localizare asociate apelurilor prin 112. Astfel, creăm cadrul legal pentru o implementare rapidă a sistemului de tip AML, care va permite localizarea mult mai precisă a celor care apelează Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă. Tot pentru o mai bună localizare a persoanei care solicită ajutor, este necesară identificarea apelantului prin asocierea numărului de telefon cu datele celui care foloseşte numărul pe care apelează", a anunțat marți Viorica Dăncilă, citată de Hotnews.ro.


Actul prevede și o înăsprire a sancțiunilor în cazul apelurilor abuzive la 112.

"Totodată, este nevoie şi de o înăsprire a sancţiunilor aplicate pentru cei care apelează în mod abuziv serviciul 112. Astfel de atitudini, care generează costuri inutile şi, mai grav, pun în pericol vieţile celor care au cu adevărat nevoie de ajutor, trebuie puternic descurajate. Vom majora cuantumul amenzilor ce vor fi aplicate persoanelor care alertează în mod fals echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă. Maximul amenzii va fi crescut de 5 ori, de la 1.000 de lei la 5.000 de lei ", a spus premierul.


O altă măsură cuprinsă în actul normativ este colectarea datelor deținătorilor de cartele prepay, astfel încât aceștia să fie identificați când sună la 112.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22