Crește numărul cererilor de înființare a unor partide extremiste cu fondatori de la AUR

Redactia | 04.05.2022

În ultimele luni, la Tribunalul București au fost depuse mai multe cereri de înființare a unor partide cu fondatori apropiați de ideologii extremiste și conspiraționiste.

Pe aceeași temă

În cea mai mare parte, petenții sunt foști membri AUR, scrie G4Media într-o anchetă proprie.

Una dintre aceste solicitări a fost deja admisă, una respinsă în primă instanță, iar, în celelalte două cazuri, spețele urmează a fi analizate de judecători pentru verificarea documentațiilor. De câțiva ani, procedurile pentru fondarea unei formațiuni politice s-au simplificat semnificativ, fiind suficiente adeziunea a trei membri, dovada unui sediu și întocmirea unor documente standard, gen Statutul partidului.

Partidul Patrioții Poporului Român a fost înființat printr-o decizie din 18 martie a Tribunalului București, fondatori fiind bihorenii Cristian Vasile Lască, Andrei Cristian Boroș și Dănuț Nicolae Pop.

Primul este verișor al deputatului de Bihor Mihai Lască, exclus din AUR anul trecut și condamnat definitiv, în același an, la 2 ani de închisoare, cu suspendare, într-un dosar de lovire.

Boroș, și el fost membru AUR, precum și Pop, sunt consilieri la biroul parlamentarului bihorean. Deputatul Lască, acum independent, este judecat și într-un dosar de crimă organizată, aflat pe rolul instanței de fond. În timpul pandemiei, frații Lască și Boroș au organizat și participat la mai multe manifestații anti-vaccin din Oradea. Printre declarațiile politice ale lui Lască, din Parlament, se numără cele cu titlurile ”UE şi NATO – pietrele de moară la gâtul României!”, ”Dictatura medicală este şi va fi cel mai periculos virus al tuturor timpurilor!”, ”Uniunea Europeană este dictatorul Europei şi al României”, ”Opriţi şantajul vaccinării românilor cu seruri experimentale!”

Anul trecut, Lască i-a cerut premierului de atunci, Florin Cîțu, ca în termen de 7 zile să îi pună la dispoziție, printre altele, ”Studiul științific efectuat și recunoscut unanim la nivel mondial și efectuat și recunoscut implicit și în România, care a demonstrat existența virusului Sars-Cov-2 prin izolare, purificare, trecerea prin Postulatele lui Koch, stabilindu-se Standardul de Aur.”

Lască nu a răspuns apelurilor și mesajelor G4Media, dar Boroș a afirmat că și șeful său va face parte din partid care are, deja, ”o grămadă de susținere”. Consilierul parlamentar a respins ideea că formațiunea pe care o reprezintă va fi una extremistă, spunând că ”divorțul de AUR înseamnă altă ideologie.”

Exclusă din AUR odată cu Lască, senatoarea Diana Șoșoacă a luat parte la multe dintre protestele organizate de Lască, recunoscând pentru G4Media că ”împărtășește anumite viziuni” cu deputatul din Bihor.

Ea a adăugat, însă, că nu știe despre demersul numit Partidul Patrioților: ”Nu am auzit de acest proiect. Nu știu nimic despre el. Eu mă raliez NUMAI CU POPORUL ROMÂN ȘI ROMÂNIA!” Boroș a declarat că, până în prezent, formațiunea sa nu a avut vreo discuție cu senatoarea Șoșoacă, dar intenționează să o facă în viitor.

articolul integral pe G4Media

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22