Crețu, atac la Dăncilă: Rămâne o enigmă pentru mine refuzul guvernului de a accesa fonduri europene

Dora Vulcan | 08.07.2019

Fostul comisar european pe Dezvoltare Regională, Corina Crețu critică refuzul guvernului Dăncilă de a accesa fonduri europene nerambursale, printr-o ”împotrivire cronică”, în favoarea banilor de la buget.

Pe aceeași temă

”Recunosc că rămâne o enigmă pentru mine - și, sunt convinsă, pentru toți românii de bună-credință - refuzul Guvernului României de a accesa fonduri europene pentru proiectele majore, printre care și cele de infrastructură. Devine o împotrivire cronică pe care mi-e greu să o înțeleg. E total lipsit de pragmatism să refuzi utilizarea fondurilor nerambursabile care vin de la Bruxelles și, în schimb, să folosești banii de la bugetul național. E o logică pe care nu pot să mi-o explic și grav este că nici Guvernul nu oferă explicații în acest sens”, a scris Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că, pentru perioada 2014 - 2020, România beneficiază de fonduri structurale și de investiție în valoare de peste 30 miliarde EUR, o mare parte a acestora fiind alocate rețelelor de transport și energie (un total de peste 7 miliarde EUR).

Cu toate acestea, constată fostul comisar european ”gradul de absorbție a fondurilor europene de către România rămâne la puțin peste 20% - cu toate acestea, (repet!) Guvernul dorește utilizarea banilor din bugetul național”, spune Crețu care constată că ”este pur și simplu absdurd”.

Ea amintește că, la începutul mandatului meu de Comisar European, a inițiat Grupul de lucru pentru o mai bună implementare a fondurilor europene, ”o echipă al cărei scop a fost tocmai acela de a ajuta mai multe state membre (inclusiv România) să eficientizeze folosirea fondurilor europene. Grație acestui grup, România a ajuns la o absorbție de peste 90% pentru perioada 2007 - 2013.”


”Pentru a ajunge la acest succes, am aprobat fazarea a 40 de proiecte (adică am aprobat ca cele începute în perioada 2007-2013 să fie duse la bun sfârșit cu bani din perioada 2014-2020 - faza a doua având o valoare eligibilă de 3,1 miliarde EUR); am aprobat aceste proiecte majore tocmai pentru ca România să nu piardă finanţarea europeană din exerciţiul financiar trecut, ca urmare a faptului că acestea nu au putut fi terminate în perioada 2007 - 2013”, mai spune Crețu.

Ea dă și câteva exemple ”care demonstrează că atât timp cât există voință politică și interes real, lucrurile se pot mișca” și că ”cei responsabili nu se pot ascunde la nesfărșit în spatele teoriilor conspirației și a discursului împotriva Uniunii Europene.”

”E nevoie de pași concreți și urgent. Orice zi pierdută este în detrimentul României”, conchide fostul comisar european.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22