Crinuta Dumitrean, fost presedinte al ANRP, a fost retinuta in noul dosar cu despagubiri

Iulian Popescu | 26.11.2015

Crinuța Dumitrean, fost președinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost reținută joi de procurorii DNA în dosarul despăgubirilor ANRP în care Ioan Oltean este acuzat că ar fi luat o mita de 600.000 de euro.

Pe aceeași temă

 

La sediul DNA a fost solicitată o ambulanță, preventiv, întrucât Crinuța Dumitrean este însărcinată, scrie Agerpres.

 

În acelasi dosar, DNA a inceput urmarirea penala a deputatilor PNL Ioan Oltean, acuzat de complicitate la abuz in serviciu, si Florin Teodorescu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, acuzat de abuz in serviciu.

 

  • Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:

TEODORESCU CATALIN FLORIN, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), in prezent deputat in Parlamentul Romaniei, (trimis in judecata sub control judiciar in alta cauza), pentru infractiunea de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

OLTEAN IOAN, deputat in Parlamentul Romaniei la data faptelor si in prezent, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si trafic de influenta.

In ordonanta de efectuarea urmaririi penale se arata ca exista date si probe ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

La data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Catalin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu, cu incalcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren in suprafata de 61.857 mp situat in municipiul Pitesti a fost evaluat la 108.932.000 lei, suma acordata drept despagubire unei persoane. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezinta prejudiciu in dauna bugetului de stat, si totodata a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiara a sumei de bani.


Suma platita in acest dosar de despagubire pentru un teren reprezinta un sfert din totalul despagubirilor civile platite de ANRP in tot cursul anului 2011.
Persoana beneficiara a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumparase drepturile litigioase de la o alta persoana cu cateva luni inainte de decizia comisiei ANRP, mai precis la data de 27.11.2009, cu suma de 750.000 euro. Persoana a vandut aceste drepturi dupa ce, timp de 8 ani nu reusise sa obtina proprietatile revendicate, ceea ce condusese si la initierea unui proces in instanta.


De asemenea, din probele administrate in cauza a rezultat ca deputatul Oltean Ioan, care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP, si-a exercitat influenta la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea cesionarului. In schimb numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii.

Suspectilor TEODORESCU CATALIN FLORIN si OLTEAN IOAN li s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

 

Context

 

Deputatul PNL Ioan Oltean a fost adus, de pe aeroportul Otopeni, cu mandat, la DNA, pentru a fi audiat în dosarul Mihai Rotaru, principalul acționar de la CS Universitatea Craiova. Surse judiciare susțin că Oltean este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și trafic de influență. În acest dosar au fost reținuți deja Sergiu Diacomatu, fost vicepreședinte al ANRP și Lăcrimioara Alexandru, membru al comisiei de despăgubiri. Sergiu Diacomatu a condus organizația PNL sector 1 anul trecut, până la anchetarea sa de către DNA într-un alt dosar de corupție.

 

Procurorii DNA audiază câteva persoane într-un dosar ce vizează despăgubiri acordate în 2010 de către Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), printre acestea numărându-se și deputatul PNL Cătălin Teodorescu. Acesta a fost pus din nou sub urmărire penală, pentru abuz în serviciu, el fiind acuzat într-un dosar în care este acuzată și Alina Bica, fost procuror șef al DIICOT, dar și fostul deputat UDMR Marko Attila (dat în urmărire generală prin Interpol) pentru fapte comise în calitatea de membri ai comisiei speciale ANRP și cu un prejudiciu ce depășește 60 de milioane euro. Cătălin Teodorescu era membru al comisiei de despăgubiri de la ANRP care a aprobat despăgubirile pentru Rotaru.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22