Cristian David, fost ministru de Interne, trimis in judecata de DNA, pentru ca ar fi primit 500.000 de euro mita

P.c. | 16.07.2015

Pe aceeași temă

Cristian David, fost ministru al Internelor si Reformei Administrative (intre 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008), a fost trimis in judecata de procurorii DNA fiind acuzat ca ar fi luat 500.000 de euro mita, alaturi de fostul prefect al judetului Buzau, Marian Bigiu. DNA i-a trimis de asemenea in judecata pe: Gheorghe Doloiu, acuzat de spalare de bani, Valeriu Roger Nitescu, sef de cabinet al lui Cristian David, acuzat de trafic de influenta, spalarea banilor si complicitate la luare de mita si Marian Bigiu, fost prefect al judetului Buzau, acuzat de spalare de bani, relateaza Hotnews.

 

Acuzatiile DNA:In cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu Valeriu Roger, Cristian David Cristian a pretins, iar in luna februarie 2008, a si primit suma de 500.000 de euro de la un denuntator, care dorea sa intre in posesia unor terenuri. "Aceasta suma de bani a fost pretinsa si primita de inculpatul David Cristian pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. In acest sens, inculpatul David Cristian a luat legatura cu Bigiu Marian Cristinel, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in aceasta problema", a anuntat DNA intr-un comunicat.
 

Nitescu Valeriu Roger, seful de cabinet al Ministrului de Interne si Reformei Administrative, a pretins si a primit de la aceeasi persoana suma de 600.000 euro. Urmare a acestor "interventii", in perioada 2007 - 2008, cu ocazia discutiilor purtate de catre denuntator cu Bigiu Marian Cristinel, acesta din urma i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzau.
 

Afland pozitia terenului respectiv, Bigiu Cristinel i-a subliniat denuntatorului faptul ca nu poate fi restituita suprafata respectiva pe vechiul amplasament, intrucat este vorba de "un teren foarte mare si foarte valoros". Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, dupa cum urmeaza: 59.518 m.p. in centrul municipiului Buzau, chiar la drumul national, 14.085 m.p. in centrul municipiului Buzau, aproximativ in spatele terenului sus-mentionat,6.397 m.p. tot in centrul municipiului Buzau, intre cele doua terenuri sus-mentionate, 70.000 m.p. la intrarea in municipiul Buzau dinspre Bucuresti, tot cu iesire la drumul national.

 

Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, Bigiu Marian Cristinel a pretins de la denuntator suma de 1.000.000 euro, primind intr-un final 700.000 euro, solicitare motivata de "locatia terenurilor si existenta mai multor persoane decidente", dispunand totodata ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, sa se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale lui Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a si intamplat ulterior, dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 ha.
 

Pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, au fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie. In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22