Cristian Diaconescu: La ONU, Dăncilă a fugit după Regele Iordaniei, dar el a ieșit pe altă ușă

Laurentiu Gheorghe | 27.09.2019

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a povestit la Digi24 o scenă incredibilă, în care regele Iordaniei a evitat s-o întâlnească pe Dăncilă ceea ce arată lipsa de credibilitate a României.

Pe aceeași temă

Eșecul vizitei în SUA a prim-ministrului Dăncilă, precum și respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european arată nivelul redus al credibilității României pe plan extern, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe, la Digi24.

El consideră că „o asemenea stare de spirit în ceea ce priveşte credibilitatea noastră nu mai ştiu de pe vremea post-Mineriadă”. Fostul ministru de Externe vorbeşte şi de un alt moment neplăcut în care s-a aflat prim-ministrul României - la Adunarea ONU, Regele Iordaniei a fugit de Viorica Dăncilă atunci când aceasta a vrut să facă o poză cu el.

„Şi în legătură cu candidatura doamnei Plumb şi în legătură cu întâlnirea preconizată, anunţată numai de Bucureşti, nu şi de partea americană, cu Mike Pence, s-au transmis din timp către Bucureşti semnalele de respingere. Deci ei au anunţat în România, i-au anunţat pe cetăţeni, mergând la Washington pentru Mike Pence, mergând la Bruxelles cu o candidatură pentru postul de comisar pe Transporturi, ştiind că sunt foarte mari şanse ca acest lucru să nu se întâmple. Şi în al treilea rând, aşa cum arată politica externă românească, această suită de eşecuri dramatice, repet, în relaţia cu partenerii noştri. Să reuşeşti, cu ghilimelele de rigoare, să te opui categoric unui cetăţean român care candidează în nume propriu pentru Parchetul European şi să nu reuşeşti să-i blochezi candidatura, iar pe de altă parte să promovezi în numele guvernului un alt cetăţean român şi să te respingă partenerii tăi este fără precedent. Eu nu am mai auzit aşa ceva.

O asemenea stare de spirit în ceea ce priveşte credibilitatea noastră nu mai ştiu de pe vremea post-Mineriadă. Atunci România nu mai avea niciun fel de uşi deschise. Faptul că se testează de o manieră neprofesionistă îngrozitoare credibilitatea României în exterior cu nişte persoane care nu pot umple golul lăsat de ofensiva din ultimii doi ani în care nişte politicieni din România, dintr-un stat membru NATO şi al UE, sugerau românilor că este bine să intre în coliziune cu valorile euroatlantice. Păi la ce să te aştepţi de la aceşti oameni”, a declarat Cristian Diaconescu la Digi24.

Nu uitaţi, politician din partidul doamnei Dăncilă cerea expulzarea ambasadorului american. Vreau să vă spun că nici din Iran nu a venit o astfel de solicitare publică vreodată. Nu uitaţi că în momentul în care se primeau de la Departamentul de Stat, coincident cu Bruxelles, semnale în legătură cu atingerea statului de drept şi a unor valori care îi priveau şi pe occidentali nu numai pe noi, se răspundea cu ţâfnă de la Bucureşti, cu ură.

Este posibil să anunţi că te duci la o reuniune privind dialogul între conducătorii lumii şi nu numai să nu ţi se dea cuvântul, dar să fii pus în situaţia să alergi după Regele Iordaniei şi el să iasă pe o altă uşă?, a conchis fostul ministru de Externe.

Viorica Dăncilă anunța, înaintea vizitei în SUA că nu merge pentru poze, așa cum a spus președintele Iohannis: „Merg în cadrul ONU să vorbesc alături de regele Iordaniei și președintele Macron pe o dezbatere privind terorismul având în vedere că este un lucru care îngrijorează foarte mult nu numai în Europa, în toată lumea”, declara atunci prim-ministrul. Nu i s-a dat cuvântul și nu s-a întâlnit nici cu Regele Iordaniei și nici cu Macron.

Anterior, în luna martie, Regele Iordaniei şi-a anulat vizita oficială la Bucureşti după ce Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă au spus că sunt hotărâţi să mute ambasada României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22