Cristina Tarcea, șefa ÎCCJ, despre criticile lui Toader: s-a pus în mișcare mașina manipulării

Dora Vulcan | 24.07.2018

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a spus, marţi, întrebată despre acuzaţiile la adresa sa din partea ministrului Justiţiei, că ea nu poate comenta "cine cât înţelege şi cât poate să înţeleagă".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"Cu două zile înainte de odiosul interviu, Inspecţia Judiciară a solicitat tuturor instanţelor din ţară, inclusiv ICCJ, să prezinte situaţia hotărârilor restante. Să înţeleg de aici că Inspecţia Judiciară a făcut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru l-am făcut şi eu", a declarat Cristina Tarcea, care a fost acuzată de presiuni asupra magistraţilor după ce a spus într-un interviu pentru Realitatea TV că le-a dat termen acestora ca până la 1 septembrie să motiveze toate deciziile.

 

Întrebată dacă crede că a devenit o ţintă pentru Tudorel Toader, Cristina Tarcea a răspuns: "A, nu cred că domnul ministru al Justiţiei se coboară până la nivelul meu, sub nicio formă".

 

De asemenea, ea a fost întrebată dacă prin afirmaţiile potrivit cărora decizia în cazul revocării şefei DNA intenţia sa a fost să îl critice pe ministrul Justiţiei şi a răspuns că singura sa intenţie a fost să îşi exprime crezul că factorul politic trebuie să se ţină departe de autoritatea judecătorească, iar dacă acest lucru înseamnă a face politică, atunci face politică.

 

"Nu pot eu să comentez cine cât înţelege şi cât poate să înţeleagă. Intenţia mea a fost una singură: să-mi exprim cu sinceritate crezul că întotdeauna elementul  politic, factorul politic, trebuie să se ţină cât mai departe de autoritatea judecătorească. Dacă asta înseamnă a face politică, ei, bine, fac politică", a afirmat Tarcea.

 

"Hai să fim sinceri şi să dăm lucrurile pe faţă. Probabil că şi dumneavoastră sunteţi conştienţi, nu numai eu, că a venit sezonul la revocări şi la ICCJ. Pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării. Mi se impută faptul că am făcut presiuni asupra judecătorilor datorită împrejurării că i-am rugat în timpul vacanţei judecătoreşti să termine de redactat, de motivat hotărârile restante. Subliniez, hotărârile restante. De ce spun că este o manipulare? Dumneavoastră cunoaşteţi că în data de 1 martie a fost analizată în cadrul CSM candidatura fostului preşedinte al secţiei penale pentru a fi re]nvestit în funcţie, iar unul dintre motivele pentru care CSM a respins această candidatură a fost şi faptul că nu a sesizat IJ pentru redactarea hotărârilor restante. Să înteleg de aici că CSM a făcut o presiune asupra judecătorilor?", a spus Cristina Tarcea, citată de News.ro. 

 

Ea a spus că un al doilea argument este că înainte cu două zile de anunţul său privind termenul pe care magistraţii îl au pentru a motiva deciziile restante, Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi, să prezinte situaţia hotărârilor restante. "Să înteleg de aici că IJ a facut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru am făcut şi eu", a afirmat Tarcea.

 

Şefa instanţei supreme a făcut aceste declaraţii marţi, la intrarea la CSM.

 

 

 

 

 

Context

 

 

După plângerea făcută de luju.ro împotriva ei, șefa ÎCCJ atacată dur și de Dragnea 

 

 

 

După ce site-ul Lumea Justiției, deținut de Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu, omniprezenți în studioul Antenei 3, a reclamat-o la CSM pe șefa Curții Supreme pentru afirmații cu conotații politice legate de revocarea șefei DNA, a venit rândul condamnatului PSD Liviu Dragnea să o atace pe judecătorul Cristina Tarcea, pe care a trecut-o pe lista așa-zisului stat paralel. 

 

 

 

Șeful PSD Liviu Dragnea a lansat duminică seară, din studiourile România TV, un atac extrem de dur la adresa șefei Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), Cristina Tarcea. El a acuzat-o pe șefa Curții Supreme că face presiuni asupra judecătorilor în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman, în care Dragnea a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare.

 

”Pentru mine a fost mai mult decât șocant să urmăresc ce a spus Cristina Tarcea. Cu presiune clară asupra judecătorilor”, a susținut Dragnea, citat de G4Media.ro. 

 

Atacul liderului PSD vine la trei zile după ce șefa Înaltei Curți le-a cerut judecătorilor să redacteze motivările restante până în septembrie. Printre beneficiarii acestei măsuri sunt Liviu Dragnea şi Darius Vâlcov, condamnați deja în primă instanță la închisoare. Iritarea lui Dragnea e dată de faptul că, imediat după ce apare motivarea, se poate stabili termen pentru judecarea apelului, explică sursa citată. 

 

“Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, o să suporte consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei”, a declarat şefa ICCJ.

 

Întrebat, în aceeași emisiune, cine se află în spatele pretinselor presiuni asupra judecătorilor, Dragnea a răspuns”Statul subteran, statul paralel. Beneficiarul e Iohannis și cei din jurul lui: ofițeri de informații, ofițeri SPP”.

 

El l-a indicat pe Iohannis ca beneficiar direct al eventualei sale condamnări, pentru că ar câștiga fără probleme cel de al doilea mandat de președinte al țării.  

 

 

 

Președinta ÎCCJ reclamată la CSM și Inspecția Judiciară pentru că l-a contrazis pe Tudorel Toader

 

 

Site-ul Lumea Justiției, deținut de Răzvan Savaliuc și Adina Anghelescu, omniprezenți la Antena 3, a reclamat-o pe președinta Curții Supreme pentru că ar fi făcut afirmații cu conotații politice legate de revocarea șefei DNA, scrie Mediafax.

 

 

În sesizarea către Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecția Judiciară (IJ) în vederea cercetării disciplinare și excluderii din magistratură a Cristinei Tarcea, aceasta este acuzată de mai multe abateri discipinare, respectiv de desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu și de atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții.

 

Totodată, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție mai e acuzat de încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii, precum și de manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu.

 

Sesizarea vine după ce președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a afirmat, printre altele, că decizia de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA a fost „inadmisibil de mult politizată", Cristina Tarcea declarându-se „intrigată" de acest episod.

 

"Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecătorească, trebuie să facă obiect de dispută al atâtor dispute politice. Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constituției noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare şi confuze din Constituţia României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideţi să nu facem campanii electorale, să nu facem acţiuni politice, implicând acea structură a autorităţii judecătoreşti. Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple", a declarat Cristina Tarcea, la Realitatea Tv.

 

De altfel, cu referire la aceste declarații ale șefei instanței supreme, a reacționat și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care s-a întrebat retoric, pe pagina sa de Facebook: "Să înțelegem că este normal ca un judecător de rang înalt să facă politică ? Să înțelegem că nu este normal ca un ministru să critice un judecător, dar este normal ca un judecător să critice un ministru ?".

 

Cristina Tarcea mai anunțase că le-a cerut tuturor judecătorilor din subordine ca, până în septembrie, să motiveze toate condamnările. "Din punctul meu de vedere, este imposibil la Înalta Curte, cel puţin, să respecţi termenul de motivare de 30 de zile. S-au luat tot felul de măsuri administrative, în prezent a fost redus mult numărul de dosare care au fost întârziate la motivare. Am acordat termen până la 1 septembrie tuturor să profite de vacanţa judecătorească şi să-şi termine stocul de dosare de redactat. În caz contrar, vor suporta consecinţele legii, respectiv voi sesiza Inspecţia Judiciară, lucru pe care l-am mai făcut şi în alte situaţii, nu ar fi o noutate pentru ei", a explicat Cristina Tarcea.

 

Totodată, președintele instanței supreme a fost întrebat dacă este o coincidență între modificarea rapidă a codurilor penale și condamnarea în primă instanță a președintelui PSD, Liviu Dragnea, Cristina Tarcea a răspuns: "În general nu cred în coincidențe, mai ales atunci când anumite elemente te determină să apreciezi că anumite circumstanțe nu reprezintă tocmai o coincidență".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22