Critici pentru protocolul cu BOR. Vela: PSD pregătea diversiuni de Paște stârnind credincioșii

Redactia | 15.04.2020

Protocolul MAI cu BOR, care prevede ca voluntarii BOR și cadrele MAI să aducă paștile și lumina sfântă la domiciliul enoriașilor ortodocși nemulțumește UDMR și USR, precum și o parte a polițiștilor.

Pe aceeași temă

UPDATE - Reacția președinteleui PSD Marcel Ciolacu la afirmațiile ministrului Vela

„Ministrul Vela încearcă să-și acopere incoerența măsurilor adoptate prin ordonanțele militare aruncând, din nou, vina pe PSD.

Este rușinos să vii să invoci ZVONURI pentru a fundamenta o decizie luată la nivel oficial. Ministrul Vela decredibilizează total Ministerul pe care îl reprezintă, aruncând bârfe în spațiul public.

Din păcate, această situație nu este singulară pentru reprezentanții PNL, care au procedat identic atunci când au interzis exporturile de produse agricole. Întâi au luat decizia, apoi au revenit asupra ei, scuzându-se lamentabil că nu au avut date. La fel au acționat și în cazul bugetarilor, când au jucat alba-neagra cu trimiterea acestora în șomaj tehnic.

Îi atragem atenția domnului ministru Vela că răspândirea de informații false constituie infracțiune. De aceea, îl somăm public să aducă dovezi pentru cele afirmate, altfel credibilitatea sa, care oricum lasă de dorit, va fi egală cu ZERO.”

***

Cu toate acestea, Marcel Vela spune că atât președintele cât și premierul au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă referitor modul în care oamenii vor primi lumină în noaptea de înviere, dar și regulile de împărțire a Sfintelor Paști. Vela a precizat că avea informații că primari PSD incitau oamenii să meargă în număr mare la biserică, motiv pentru care a decis să ia aceste măsuri, la propunerea Bisericii.

UDMR critică decizia lui Vela de a aduce lumina de Paște cu ajutorul cadrelor MAI și spune că ministrul de Interne nu face, prin protocolul semnat cu BOR prin care a organizat acțiunile de Paște, să anuleze toate rezultatele obținute până în prezent.

„Prin noile decizii anunțate, ministrul de Interne se pregătește, practic, să anuleze toate rezultatele obținute până în prezent prin introducerea măsurilor de prevenire și combatere a epidemiei. Marcel Vela ignoră starea de urgență declarată de președinte, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern și pune, astfel, în pericol toată țara și siguranța populației.

În mod cert, relaxarea restricțiilor este extrem de periculoasă din perspectiva sănătății publice și – după toate previziunile – ar avea drept consecință o creștere drastică a numărului de infecții și decese. De asemenea, acordul dintre MAI și BOR ar diminua eforturile din ultimele luni ale unei țări care se pregătește să se redreseze economic în această situație de o gravitate fără precedent.

Aceasta ar însemna prelungirea stării de urgență, menținerea măsurilor restrictive și întârzierea reluării activităților economice.

Totodată, considerăm că această măsură este discriminatorie față de credincioșii de rit catolic și protestant. Este cu atât mai regretabil acum, când solidaritatea socială și responsabilitatea reciprocă trebuie să fie definitorii.

Solicităm premierului să nu susțină acest demers și să ceară ministrului de Interne anularea documentului. Considerăm că nu există nicio justificare pentru o astfel de măsură acum, la o lună după declararea stării de urgență și în momentul prelungirii acesteia.

Paște binecuvântat tuturor! Sperăm că, pentru binele lor și al familiilor, dar și pentru al oamenilor din toată țara, prietenii noștri ortodocși vor înțelege că vârful epidemiei abia acum urmează, iar prin relaxarea restricțiilor nu se va ajunge decât la agravarea situației.

Prin urmare, îi rugăm să rămână și să sărbătorească acasă!”, spune UDMR într-un mesaj transmis miercuri dimineață.

USR consideră inoportună și imprudentă implicarea cadrelor MAI într-un efort național ce contravine recomandărilor oficiale

„Tradițiile sunt importante pentru fiecare popor. Din acest punct de vedere, preocuparea pentru respectarea lor este legitimă. Paștele a fost și va fi întotdeauna o sărbătoare esențială pentru un popor majoritar creștin.

Însă implicarea cadrelor Ministerului de Interne într-un efort național care contravine tuturor recomandărilor oficiale privind distanțarea socială, tuturor prevederilor, teoretic obligatorii, din ordonanțele militare emise până acum o considerăm inoportună și imprudentă.

Semnalul pe care ministrul de interne Marcel Vela l-a transmis în această seară este unul generator de confuzie în rândul populației care, pe bună dreptate, se va întreba când vorbesc autoritățile serios. Atunci când insistă pentru distanțare socială sau atunci când crează excepții.

Riscurile, mai ales pentru localitățile cu o densitate mare a populației, sunt importante și ministrul Vela ar fi trebuit să le ia în serios, pentru binele nostru, al tuturor.

Spunem aceste lucruri știind că speranța e de fapt sădită în fiecare dintre noi și conștienți fiind că doar împreună, responsabili, putem să depășim această criză”, scrie USR într-o postare făcută marți seara pe pagina sa de Facebook.

Sindicatul Polițiștilor din România, „Diamantul”: Protocolul încheiat între BOR și MAI este jalnic și nelegal. Liderul de sindicat Emil Păscuț: Dacă cineva îmi găsește în lege că poliția e specializată în împărțirea sfintei lumini, eu mă duc să mă călugăresc

„Protocolul incheiat intre Biserica si ministrul Vela, pentru MAI, in care se inteleg semnatarii ca politistii sa ofere " Sfanta Lumina" persoanelor aflate in trafic, este atat jalnic cat si nelegal.
E de mirare ca ministrul MAI nu a aflat pana cum ca el conduce ministerul si politistii, doar prin ordine si instructiuni, date in exercitarea atributiilor legale ( art.7 alin 5 din OUG 30/2007)
Mai de mirare este ca ministrul nu stie nici pana acum cu ce se ocupa politistii. Politistii exercita atributiile stabilite prin lege pentru Politia Romana, ca instituție specializată a statului( art. 1 din Legea 360/2002).
Daca cineva imi gaseste in lege, ca Politia Romana este specializata sa imparta "Sfanta Lumina", eu ma duc sa ma calugaresc.

Emil Pascut

PS: In opinia mea, Protocolul nu are decat o valoare mediatica, ca sa creasca imaginea jupanului Vela. Pentru politisti, in ceea ce priveste sarcinile cvasi-religioase, este zero barat. Daca nu vreti sa dati "Sfanta lumina", nu o dati si pace. Vorbiti cu clerul local si explicati-le ca e treaba lor, nu a voastra. Voi dati conform legii, Sfanta amenda, nu Sfanta lumina!”, spune sindicatul polițiștilor „Diamantul”, într-o postare făcută marți seară pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp, sindicatul a revenit cu completări și cu o imagine trucată cu capul preafericitului Daniel atașat corpului ministrului Marcel Vela:

Vela: Primarii PSD stârneau credincioșii să asalteze bisericile. Nu am vrut să se ajungă la asta. Președintele a fost de acord

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat la Digi24 că atât președintele cât și premierul au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă referitor modul în care oamenii vor primi lumină în noaptea de înviere, dar și regulile de împărțire a Sfintelor Paști. Vela a precizat că avea informații că primari PSD incitau oamenii să meargă în număr mare la biserică, motiv pentru care a decis să ia aceste măsuri, la propunerea Bisericii.

E un fake news că e un scandal și lumea e nemulțumită. Președintele a fost de acrod cu acest lucru, la fel ca și prim-ministrul Orban. Aceste măsuri vreau să vă asigur că vin în sprijinul populației. Dacă nu am fi luată această decizie, în noaptea de înviere ieșeau mulți oameni și era imposibil să fie opriți de forțele de ordine. Plus că dacă am fi luat decizia de a îi opri am fi născut multe polemici între oameni și forțe de ordine. Oamenii n-ar fi înțeles, din credință că sunt Sfintele Paști s-ar fi dus la Biserică (...) Pentru sâmbătă sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă mici diversiuni care să ducă la un fel de 10 august, să stârnească credincioșii să asalteze bisericile. Eu nu am vrut să se ajungă la asta în care cetățenii stârniți de primari PSD-iști se duceau grămadă la biserică. Aveam informații în acest sens”, a declarat ministrul internelor.

Vela susține că măsurile luate nu vor duce la o răspânidre a coronavirusului, după ce ministrul Sănătății a declarat la Digi24 că ar fi optat pentru ca românii să păstreze măsurile de autoizolare la domiciliu.

„Ministrul Sănătății nu aspus că nu e de acord, a invocat doar măsurile de protecție și restricție, lucru cu care și eu sunt de acord 100%, tocmai din acest motiv am luat decizia de aseară. Pentru a opri răspândirea cu coronavirus. (...) Pentru a evita aglomerația am convenit împreună cu BOR să găsim o cale de mijloc astfel încât să rezolvăm toate nevoile. Vom trece cu bine peste acest eveniment. Nu riscăm ca sărbătoarea să agraveze răspândirea virusului”, a mai declarat ministrul.

Acesta a precizat că măsurile care au fost convenite cu Patriarhul Daniel sunt mai bune decât cele luate de supermarketuri.

„Lumea nu merge la Biserică în noaptea de înviere, lumina vine acasă la ei. Cu preoți, cu voluntari sau inclusiv cu ajutorul MAI. Cu Sfintele Paști, Preafericitul Daniel a luat decizia să fie sfințite mâine. joi, astfel încât de vineri dimineața și sâmbătă să poată fi împărțite credincioșilor. Cei care au peste 65 de ani le primesc acasă și cei care au peste 65 de ani se duc la biserică și respectă exact măsurile care sunt la supermarket. Totul este ca la magazin. Preotul are mască, mănuși, oamenii păstrează distanță. E chiar mai bine ca la magazin, că la magazin, la raft, se înghesuie lumea”, a declarat Vela.

Măsuri similare nu au fost luate de Paștele Catolic pentru că nu ar fi existat o solicitare în acest sens.

„N-am luat decizia asta la Pastele Catolic pentru că nu am fost solicitat să îi ajutăm. Catolicii au

coordonadrea centrală de la Vatican și acolo s-a decis modul de organizare al Sfintelor Paști”, suține ministrul Internelor.

Ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat marți seară că MAI și BOR au semnat un protocol pentru ca voluntarii BOR și cadrele MAI să răspândească paștile și lumina sfântă de sărbătorile pascale, la domiciliul creștinilor ortodocși.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22