Croitoru: Acordurile financiare sint puse in pericol de criza politica prelungita

Fara Autor | 04.11.2009

Pe aceeași temă

Premierul desemnat, Lucian Croitoru, a sustinut, in discursul prezentat in fata plenului Parlamentului la solicitarea de investire, ca economia romaneasca nu isi poate permite costurile pe care le-ar avea prelungirea crizei politice si ca ne aflam intr-o situatie exceptionala care necesita masuri exceptionale. Croituru a spus ca programul de guvernare pe care l-a propus conţine "măsurile cheie" din acordurile de finanţare cu FMI, CE şi BM, ce nu pot fi modificate, replicând astfel afirmaţiilor potrivit cărora a preluat aproape integral programul Guvernului Boc.

El a precizat că stoparea declinului economic depinde de continuarea finanţării de la instituţiile financiare, iar aceasta depinde, la rândul său, de reforme: creşterea eficienţei cheltuielilor publice prin reformarea sistemului de salarizare în sistemul public şi restructurarea agenţiilor, reforma sistemului de pensii, crearea unui sistem care să asigure responsabilitatea fiscală.

"Toate aceste reforme trebuie să se regăsească în bugetul pe anul 2010", a spus el. Croitoru a atras atenţia că situaţia financiară este sub control în prezent, dar neaprobarea bugetului până la finele anului echivalează cu pierderea încrederii în România şi cu creşterea presiunii pe moneda naţională.

Croitoru spune că efectele crizei economice s-au accentuat în a doua parte a anului 2008, care a fost un an electoral. "Această coincidenţă a fost mai degrabă nefericită şi a condus, într-o perioadă scurtă, la deteriorarea finanţelor publice. Astfel, a slăbit capacitatea de acţiune a oricărui Guvern rezultat din alegerile din noiembrie 2008. Anticipând efectele crizei asupra României, ţara noastră a solicitat sprijin de la UE. În acest sens, Guvernul susţinut de PDL şi PSD a acţionat, după opinia mea, eficient", a spus premierul desemnat.

Croitoru a declarat ca nimanui nu ii este indiferent daca astazi Romania va avea un Guvern si a avertizat ca, in prezent, acordurile financiare sunt puse in pericol de criza politica prelungita.

Premierul desemnat a declarat că, de la momentul desemnării sale de către şeful statului, a primit îndemnuri pentru a renunţa la mandat sau avertismente că nu va trece de Parlament, pe care le-a calificat ca "antepronunţări" înainte de a-i fi ascultate în plenul Legislativului argumentele în baza cărora cere votul de încredere.

El le-a transmis parlamentarilor că, în cei patru ani de activitate la FMI, a văzut multe crize şi a învăţat să identifice priorităţi şi soluţii. "Pentru România este nevoie de soluţii la două probleme care nu suportă niciun fel de amânare: asigurarea finanţării statului din acest sfârşit de an, fără nicio depăşire a deficitului de 7,3% din PIB, şi pregătirea economiei româneşti în vederea reluării creşterii cât mai curând", a atras el atenţia. Croitorul a precizat că ambele probleme pot fi soluţionate doar prin aprobarea bugetului pe anul 2010 de către un Guvern cu "depline puteri".

"E o stare similara cu a unui bolnav care decide de unul singur sa intrerupa tratamentul care il ajuta (...) Romania se confrunta cu probleme exceptionale iar solutionarea lor necesita masuri exceptionale (...) Guvernul pe care vi-l propun reprezinta o solutie", a mai spus Lucian Croitoru, subliniind ca Romania are in prezent sansa de a se trata "corect si la timp".

"Solutia a venit de la FMI care s-a abatut de la o practica pe care nu a incalcat-o timp de 50 de ani: a acceptat ca jumatate din bani sa fie trimisa la Ministerul Finantelor Publice. Ar fi in interesul romanilor ca autoritatile sa actioneze in aceeasi directie adoptand la timp masurile agreate(...) Aceasta este problema: sa decidem daca suntem in stare sa luam acesti bani sau nu", i-a mai atentionat Croitoru pe parlamentari.

Lucian Croitoru a reiterat ideea ca aceasta instabilitate politica mareste costurile pe care Romania le va avea in urmatoarele doua luni cu 1,5 miliarde de euro, in conditiile in care tara noastra nu mai primeste transele de bani de la FMI, CE si BM, de 3,5 miliarde euro, urmand sa se imprumute de pe piata.

"Instabilitatea politica determina cresterea costurilor cu 1,5 miliarde de lei. (...)Poate cineva sa creada ca asigurarea acestei finantari este o sarcina usoara?", a intrebat retoric Croitoru argumentand ca suma este mare si nu ar putea fi obtinuta decat la costuri ridicate, bancile si-au atins deja plafonurile iar obtinerea unui alt imprumut ar dura mai mult de 2 luni.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22