CSAT, aviz favorabil pentru buget. Iohannis: Un buget problematic, prea optimist

Dora Vulcan | 31.01.2017

Într-o declaraţie de presă susţinută marţi, după încheierea întrunirii CSAT, Iohannis a criticat bugetul "problematic" propus de guvernul Grindeanu, un buget "prea optimist şi supraevaluat". El şi-a arătat surprinderea faţă de reducerea, comparativ cu anului anterior, tocmai a bugetelor pentru securitate naţională. Sub promisiunea guvernului că va reveni, la rectificarea bugetară, asupra acestora - cel puţin din punctul de vedere al problemelor ce ar putea să apară asupra salarizării personalului-, Iohannis a anunţat că CSAT a avizat favorabil bugetele pentru securitate naţională.

Pe aceeași temă

 

 

"Guvernul a pregatit un proiect de buget pe care vrea sa il trimita in Parlament si e nevoie de avizul CSAT. Acest buget mi se pare problematic. Acest buget prevede o crestere foarte mare a cheltuielilor si, dupa parerea specialistilor si a mea, acest buget este prea optimist, e un buget supraevaluat, fara sa existe o explicatie pertinenta pentru aceasta crestere foarte mare, in jur de 15%.

Chiar daca consideram ca economia Romaniei va creste, o crestere atat de mare e greu de realizat. In acest context, e cu atat mai greu de realizat de ce bugetele din domeniul securitatii nationale in unele zone au fost scazute", a precizat presedintele.

 

"Proiectul prevede o alocare de 2% din PIB pentru bugetul Ministerului Apararii Nationale, ceea ce corespunde cu angajamentele in vigoare si este important ca acest buget sa fie si executat, cu folos pentru Romania si securitatea nationala a Romaniei. Este extrem de important ca acest bani sa fie folositi pentru programe de dotare pe termen lung.Bugetul pentru Ministerul de Interne este intr-o zona foarte apropiata cu cel de anul trecut, iar toate celelalte bugete (din domeniul securitatii nationale - n.red.) sunt scazute cu aproximativ 10%. Am analizat toate aceste bugete si, in final, CSAT a avizat favorabil bugetele pe securitate", a aratat seful statului.Insa, proiectul de buget a primit acest aviz pozitiv cu o conditie. "Ministrul de Finante s-a angajat ca, la rectificarea bugetara, sa vina cu o completare pentru aceste sume acolo unde apar probleme, in special in domeniul salarizarii personalului. Cu aceasta remarca a fost avizat proiectul de buget", a conchis Klaus Iohannis.

 

 

 

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii s-a intrunit martiintr-o sedinta, pe ordinea de zi aflandu-se avizarea bugetului pentru institutiile din domeniu securitatii nationale, aviz de care depinde aprobarea bugetului pe 2017.

 

 

Premierul Sorin Grindeanu a anuntat saptamana trecuta ca discutiile despre noul buget vor fi reluate astazi, dupa sedinta Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, deoarece proiectul de lege are nevoie de avizul acestei institutii.

 

Presedintele Iohannis a convocat Consiliului Suprem de Apărare a Țării pentru analiza bugetului pentru institutiile din domeniul securitatii nationale.

 

Klaus Iohannis i-a trimis saptamana trecuta o scrisoare premierului Grindeanu in care i-a pus in vedere faptul ca bugetul construit de membrii Guvernului contine reduceri semnificative pe partea de securitate nationala, in raport cu anul trecut, fapt pe care presedintele il considera nejustificat si inoportun. Presedintele i-a atras atentia premierului ca bugetele pe securitate nationala au nevoie de avizul CSAT.

 

Iohannis a precizat ca nu au fost aduse argumente pertinente care sa justifice aceasta scadere a bugetului pe domeniul securitatii nationale.

 

Presedintele a criticat ieri faptul ca bugetul Ministerului Apărării Naţionale va fi de doar 1,5% din PIB desi partidele au cazut de acord, la consultarilor pe aceasta tema, ca vor asigura un buget de 2% acestui domeniu.

 
Seful statului atrage atentia ca "această abordare privind construcţia bugetară nu dovedeşte responsabilitatea pe care, ca ţară şi ca stat, ne-o impun angajamentele politice şi instituţionale asumate, precum şi riscurile şi vulnerabilităţile existente în actualul context de securitate, regional şi internaţional."
 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22