CSM a aprobat demisia Danei Gîrbovan din magistratură. Urmează mutarea președintelui Iohannis

Dora Vulcan | 26.08.2019

Secţia pentru judecători a CSM a luat act luni de demisia din magistratură a judecătoarei Dana Gîrbovan, propunerea de eliberare din funcţie fiind trimisă preşedintelui Klaus Iohannis.

Pe aceeași temă

"Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea către preşedintele României a propunerii privind eliberarea din funcţie, prin demisie, a doamnei Dana Cristina Gîrbovan, judecător la Curtea de Apel Cluj, conform art. 65 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (unanimitate)", se arată în decizia CSM.

Gîrbovan spune că a decis să facă acest pas pentru ca procedura de numirea a sa în funcția de ministru să poată fi inițiată. Propunerea sa ca ministru al Justiției trebuie să fie aprobată de președintele Klaus Iohannis.

Cererea de demisie din magistratură era necesară, deoarece Curtea Constituțională a stabilit, prin decizia 45/2018, că „funcția de ministru al justiției este incompatibilă cu cea de judecător/procuror, neputându-se cumula aceste două calități nici potrivit Constituției și nici Legii nr. 303/2004, în vigoare la data pronunțării prezentei decizii”.

Prin urmare, CCR a decis că „durata mandatului de ministru al justiției nu poate fi valorificată la stabilirea/actualizarea sau recalcularea drepturilor de pensie de serviciu potrivit Legii nr. 303/2004.”

Potrivit legii, magistraţii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic, dar pot fi detaşaţi în funcţii administrative sau chiar politice din alte instituţii, cu excepţia celei de ministru.

Postarea integrală a Danei Gîrbovan pe Facebook:

„Azi, 26 august 2019, la ora 9.00, am înregistrat la Secția pentru judecători a CSM solicitarea de a se lua act de demisia mea din magistratură. În toată activitatea de judecător am spus ceea ce am crezut și am crezut în ceea ce spun, chiar dacă nu era pe placul unei majorități de moment. Odată ce am acceptat de principiu propunerea de a conduce Ministerul Justiției, mi se pare firesc să îmi dau demisia din magistratură, pentru că procedura efectivă de numire să poată fi inițiată”.

Premierul Viorica Dăncilă a venit, vineri, în fața CEx al PSD cu noile propuneri de miniștrii pentru portofoliile rămase vacante în Guvern și a reușit să-și impună favoriții. Marea surpriză a social-democrațiilor a fost propunerea de remaniere a ministrului Justiției Ana Birchall și înlocuirea acesteia cu Dana Gîrbovan, o susținătoare a legilor justiției și o apropiată a lui Florin Iordache.

Propunerile vor fi trimise în cursul zilei de luni președintelui Klaus Iohannis spre aprobare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22