CSM, aviz favorabil reinvestirii Codruţei Kovesi la conducerea DNA pentru inca 3 ani

Vlad Toma | 28.03.2016

Sectia de procurori a CSM a avizat, cu unanimitate de voturi, reinvestirea Laurei Codruţa Kovesi pentru un mandat de inca 3 ani in functia de procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pe aceeași temă

 


Laura Codruta Kovesi, sefa Directiei Nationale Anticoruptie a sustinut luni, la sectia pentru procurori a CSM, interviul pentru un nou mandat la conducerea DNA.
"Avem toate premisele sa credem ca DNA va continua munca foarte buna pe care a inceput-o de cativa ani", a mai spus Raluca Pruna.

 

 

Cititi principalele declaratii ale Codrutei Kovesi: (preluare Hotnews)

 

"Numarul Inculpatilor trimisi in judecata a crescut in fiecare an. Si in cazul demnitarilor cifrele sunt impresionante, numarul celor trimis in judecata crescand de sase ori.  

 

La fel si in ce priveste masurile asiguratorii, suma indisponibilizata este de jumatate de miliard de euro. 

 

Una dintre masurile cheie a fost reorganizarea si rezolvarea problemelor resurselor umane. Structurile teritoriale nu aveau schema completa

 

Principalul meu atu a fost ca am detinut timp de sase ani functia de procuror general si am cunoscut mutli colegi care lucrau la cazuri de mica coruptie. Am reusit sa facem angajari, schema de personal este completata in proportie de 92 %.

 

Exista exista o crestere de 50% a numarului de rechizitorii fata de 2012. Numarul inculpatilor a crescut cu peste 51% avem de sase ori mai multi demnitari inculpati 


In cei trei ani de mandat am cerut 24 de aprobari pentru parlamentari cercetati.Avem foarte multe structuri teritoriale care aproape si-au triplat numarul de rechizitorii, structuri teritoriale care nu aveau o activitate asa de buna.

 

Unele anchete ale procurorilor au impiedicat producerea de pagube pentru bugetul de stat.  Intr-un caz, un proces ce s-a judecat in doi ani, s-a prevenit producerea unui prejudiciu de 105 mil. euroUn alt indicator, pentru ca este dificil sa cuantificam rezultate unei institutii anti coruptie, condamnarea unui ministru este mai importanta decat cea a unui primar Un alt indicator este increderea. increderea in DNA era la 40% si iata ca dupa 3 ani de zile, increderea a ajuns la peste 61%.

 

Stabilitatea institutionala a DNA este foarte importanta, este importanta si mentinerea cadrului legislativ Cresterea calitatii in actul de urmarire penala ramane o prioritate. A crescut numarul de procurori pe aceasta sectie, sunt 24 de procurori.

 

Cred ca apararea reputatiei este un instrument foarte important pentru sistemul judiciar.  O idee ar fi, care nu ar infrange dreptul la exprimare al nimanui, daca se dovedeste ca afirmatiile au fost mincinoase, ar trebui ca dupa ce decizia CSM devine obligatorie sa se publice un drept la replica
 

Am limitat foarte mult accesul la informatii al procurorilor si politistilor, accesul este compartimentat. Au fost momente cand am avut probleme de securitate a informatiilor, le-am rezolvat conform legilor 
 

Avem servicii teritoriale care nu functioneaza cum trebuie, este cazul in Craiova, un serviciu important, care are patru judete
 

Intrebata de Gheroghe Muscalu in privinta acordurilor de recunoastere a vinovatiei, Sefa DNA a spus ca au fost 25-30 de cazuri pe an
 

Din pacate aceasta situatie se poate aplica doar daca pedeapsa este de pana la sapte ani, am avut foarte multe cazuri in care persoane au dorit un acord de recunoastere a vinovatiei, chiar si cu executarea pedepsei in penitenciar. Castigam timp, evitam cheltuieli si toata aceasta activitate este verificata de catre instanta 
 

Despre interceptari - Am concentrat toate resursele la nivel central, in acest moment serviciul tehnic de la nivel central acopera tot teritoriul, tot ce este nevoie pentru supraveghere tehnica. Ne-am gandit sa facem patru centre zonale, care sa fie independente fata de procurorii sef
 

Despre prevenirea coruptiei. Este foarte important ca fenomenul coruptiei sa fie eradicat nu mai prin represiune ci si prin prevenire. AM fost participanti activi la elaborarea strategiilor de prevenire. Avem si programe educative, avem procurori care merg in licee, chiar si eu am fost la o astfel de intalnire.

 

Despre colaborarea inter-institutionala. Colaborarea cu cu serviciile de informatii se va limita, conform deciziei CCR, doar la informari privind astfel de fapte. Cred ca trebuie sa avem o colaborare mai activa cu instantele de judecata. Au fost foarte multe controale ale Inspectiei Judiciare, aceasta nu are numai un rol represiv ci si preventiv. Suntem deschisi la orice colaborare cu o institutie a statului.
 

Despre riscul de prescriptie a faptelor. In acest moment nu avem dosare in care sa existe acest risc. Exista cateva care sunt in instantele de judecata, dar numarul lor este foarte mic. Monitarizam foarte atent dosarele mai vechi, care au mai mult de un an de la infiintare.

 

Despre vechimea minima de 6 ani necesara pentru a lucra la DNA(intrebare pusa de Raluca Pruna). Experienta ne face sa spune ca aceasta vechime de 6 ani a fost suficienta. Am avut surprize foarte placute cu procurori veniti de la parchete locale. Generatiile noi care vin si care termina Institutul National al Magistraturii sunt foarte bine pregatiti."

 

***

 

Ministrul Justiției a trimis CSM, la sfarsitul lunii februarie, propunerea de reînvestire a Laurei Kovesi la șefia Direcției Naționale Anticorupție.

 

Consiliul urmează să dea un aviz consultativ în acest sens, pentru ca ulterior cererea să meargă la președintele Iohannis, care va avea cuvântul final. Presedintele a declarat insa cu putin timp inainte de trimiterea propunerii ca "Rezultatele doamnei Kovesi vorbesc de la sine".

 

Raluca Pruna, ministrul Justiției, s-a arătat dezamăgită de reacțiile politice care au urmat anunțului privind propunerea de reînvestire a Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA.

 

"Pentru toţi cei care spun că nu am respectat procedura, îi invit să se uite la ultimele proceduri, la cele de acum trei ani şi să îmi spună dacă am încălcat procedura. Cu privire la reînvestire, există în lege. Ca jurist şi ca ministru sunt responsabilă şi asigur pe toată lumea că nu se încalcă nicio lege. Eu nu înţeleg săă intru într-o dezbatere politică într-o chestiune care este foarte importantă. Sunt dezamăgită de unii politiceni că duc această discuţie în aceşti termeni", a declarat Raluca Prună, citată de Mediafax.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22