CSM: Declaratiile lui Victor Ponta au afectat independenta justitiei

Paul Cristescu | 06.10.2015

Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a hotarat astazi ca declaratiile lui Victor Ponta legate de procurorul care s-a ocupat de dosarul "Turceni-Rovinari" in care premierul este anchetat, au adus atingere independentei si prestigiului justitiei.

Pe aceeași temă

 

CSM a decis apararea independentei justitiei dupa ce si-a insusit marti Raportul Inspectiei Judiciare care, in urma verificarilor, a constatat ca afirmatiile premierului au afectat independenta sistemului judiciar, transmite Agerpres.
 

IJ concluzioneaza ca, prin afirmatiile facute de seful Guvernului, a fost subminata autoritatea sistemului judiciar. 
 

DNA sesizeaza CSM

 

În unanimitate, Adunarea Generală a DNA a cerut verificarea unei posibile atingeri a independenței justiției.

 

Trimis în judecată de DNA in dosarul Rovinari-Turceni, premierul României a reacționat pe Facebook:

 

Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu zece ani”, a scris Ponta pe Facebook.

 

Afirmația făcută a determinat Direcția Natională Anticorupție să sesizeze CSM:

 

“La data de 18 septembrie 2015, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor, constituită la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, în legătură cu propunerile de modificare și completare a Legii 303/2004, privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, a fost inclus pe ordinea de zi și subiectul privind aceste declarații lansate în spațiul virtual de către premierul României.

 

Cu această ocazie, prin votul unanim exprimat, cei 90 de procurori prezenți la Adunarea Generală a Direcției Naționale Anticorupție au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său”, transmite DNA într-un comunicat.

 

Instituția anticorupție consideră că afirmațiile făcute de Victor Ponta sunt cu atât mai grave dată fiind funcția deținută de acesta, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”.

 

Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata de DNA in dosarul legat de contractele de consultanta cu complexele energetice Turceni si Rovinari.

 

Ponta este acuzat de DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată si spălarea banilor. DNA i-a mai trimis in judecata, in acelasi dosar, pe Dan Sova, pe Laurentiu Ciurel, seful Complexului Oltenia, si pe alti doi directori de la complexul energetic.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22