CSM: Instanţele militare ar putea fi desfiinţate; evaluare psihică pentru magistraţi

E.b. | 30.04.2017

Consiliul Superior al Magistratrii (CSM) propune schimbari radicale in domeniul Justitiei. De pildă, posibilitatea ca magistraţii să poată ocupa funcţia de ministru al Justiţiei.

Pe aceeași temă

 

 

Dar şi ca judecătorii şi procurorii suspectaţi de abateri disciplinare să poată fi judecaţi pentru acestea, chiar dacă se pensionează sau demisionează din profesie.

 

Sistemul de evaluare profesională ar putea fi schimbat, iar magistraţii ar putea fi supuşi, periodic, unor evaluări psihologice, nu doar la admiterea în profesie. Toate aceste propuneri vin alături de cele legate de numirile la vârful sistemului judiciar, în care rolul CSM ar putea deveni unul decisiv.

 

De pildă, Mona Pivniceru a fost nevoită, în 2012, să renunţe la statutul de membru al Consiliului şi la cel de judecător pentru a putea prelua în Guvern portofoliul Justiţiei. Acum, membrii CSM propun că judecătorii şi procurorii să poată deţine portofoliul de ministru al Justiţiei, nu doar funcţii de secretar de stat.

 

O altă schimbare propusă introduce obligaţia evaluării psihologice. „Judecătorii, procurorii, magistrații-asistenți și personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor și procurorilor sunt supuşi la fiecare cinci ani unei evaluări psihologice”, potrivit proiectului CSM.

 

Mai mult, în cazul în care calificativul este „nerecomandabil”, atunci magistratul va fi obligat să urmeze un program de consiliere psihologică.

 

Evaluarea profesională ar putea fi, de asemenea, modificată.

 

Actuala lege prevede că judecătorii şi procurorii sunt evaluaţi profesional o dată la trei ani. CSM propune ca, pe măsură ce vechimea în funcţie creşte, evaluările să fie făcute mai rar. Dacă începătorii ar fi verificaţi la fiecare doi ani, magistraţii care sunt în profesie de cel puţin 15 ani ar putea fi evaluaţi la fiecare cinci ani, conform Digi24.

 

CSM propune desfiinţarea instanţelor militare: „În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, instanţele militare se desfiinţează, iar parchetele militare se reorganizează ca structuri în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor de pe lângă curţile de apel şi parchetelor de pe lângă tribunale".

 

Nu în ultimul rând, CSM ar vrea ca magistraţii suspectaţi de abateri disciplinare să poată fi judecaţi, chiar dacă se pensionează sau demisionează înainte de lămurirea acuzaţiilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22