CSM: Judecătorul Cristi Danileț este suspendat și nu primește salariu până la decizia ÎCCJ

Laurentiu Gheorghe | 14.12.2021

Cristi Danileț nu mai are dreptul de a judeca și nu primește salariu, fiind suspendat din funcție până la decizia Înaltei Curți, a declarat purtătorul de cuvânt al CSM, citat de HotNews.ro.

Pe aceeași temă

Înalta Curte de Casație și Justiție ar urma să judece contestația lui Danileț la decizia Secției pentru judecători a CSM prin care a fost exclus din magistratură. CSM a invocat „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”, Danileț spunând că i se impută două filmulețe postate pe TikTok: într-unul taie gardul viu de acasă, în celălalt curăță o piscină.

 

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat că va formula recurs la instanța supremă și că își va continua îndeplinirea atribuțiilor până va fi luată decizia finală în cazul său.

 

El a fost însă suspendat din funcție, adică nu mai are dreptul de a merge la serviciu și nu mai este plătit, până la o decizie a ICCJ, ceea ce poate însemna luni de zile.

"Suspendarea din funcție înseamnă că nu mai mergi la serviciu și nu mai desfășori activitatea de judecată. Dacă Înalta Curte desființează soluția (decizia de excludere din magistratură – n.r.) Secției pentru judecători în materie disciplinară, atunci își reia activitatea de judecată și i se plătesc retroactiv drepturile salariale", a declarat pentru HotNews.ro purtătorul de cuvânt al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulia Craiu.

Ea a explicat că suspendarea din funcție a unui magistrat se face în baza legii 303 din 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, articolul 62, alineat 1, litera e:

Judecătorul sau procurorul este suspendat din funcţie în următoarele cazuri:

e) "în perioada cuprinsă între data pronunțării hotărârii secției corespunzătoare de aplicare a sancțiunii disciplinare prevăzute la art. 100 lit. e) (n.r. - exluderea din magistratură) și data eliberării din funcție".

Judecătorul este exclus din magistratură prin decret de eliberare din funcție semnat de șeful statului, în situația în care ICCJ menține decizia CSM.

”Cu majoritate, în baza art.100 lit.e) din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică domnului Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj, sancţiunea disciplinară constând în „excluderea din magistratură” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.99 lit. a) din acelaşi act normativ.

Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Cu opinie separată în sensul admiterii cererii de repunere pe rol a cauzei formulată de pârâtul Danileţ Cristi Vasilică – judecător în cadrul Tribunalului Cluj.

Cu opinie separată în sensul admiterii excepţiei nulităţii absolute a acţiunii disciplinare motivată de depăşirea termenului de efectuare a verificărilor prealabile şi de încălcarea repartizării aleatorii”, este decizia luată luni de Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM.

Abaterea imputată este "conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”.

Judecătorii care fac parte din Secția pentru judecători în materie disciplinară din CSM sunt:

Bogdan Mateescu, care este și președinte al CSM, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena, Nicoleta Țînț, Gabriela Baltag, Evelina Oprina, Andrea Chiș și Mihai Bălan

Decizia de excludere din magistratură a lui Danileț - considerat unul dintre magistrații reformiști, care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției de către PSD - a fost luată cu votul judecătorilor Bogdan Mateescu, Lia Savonea, Simona Marcu, Mariana Ghena și Nicoleta Țînț, au declarat surse oficiale pentru HotNews.ro.

 

Împotrivă au votat Mihai Bălan și Andrea Chiș, în timp ce Gabriela Baltag și Evelina Oprina au propus sancționarea lui Danileț prin rededucerea salariului.

 

Secția pentru judecători a CSM este condusă de Bogdan Mateescu, președinte al Consiliului, iar votul acestuia a înclinat balanța, în timp ce Inspecția Judiciară este condusă de judecătorul Lucian Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri.

 

Cristi Dănileț este cunoscut drept unul dintre judecătorii care au militat permanent pentru reforma Justiției și unul dintre magistrații care au protestat în stradă față de modificarea legilor justiției. El a spus că excluderea sa din magistratură se datorează celor două postări pe TikTok: „M-au exclus pentru două postări pe TikTok cum tai gardul viu și curăț piscina”

 

”Azi s-a decis excluderea mea din magistratură de către CSM pentru doua filmulețe publicate anul trecut pe TikTok: într-unul tai gardul viu de acasă, în celălalt curăț o piscină.

Nu am făcut atunci nicio afirmație în legătură cu justiția și imaginile nu au legătură cu profesia. Este fix viața mea privată pentru care nu înțeleg să dau socoteală nimănui.

Abaterea reținută este „conduita prin care se aduce atingere imaginii justiției”. Soluția s-a luat cu majoritate de voturi, căci unii membri CSM au găsit că sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul în care s-a realizat cercetarea de către Inspecția Judiciară.

Evident, voi formula recurs la ICCJ și sunt sigur că se va remedia această soluție. Îmi voi continua îndeplinirea atribuțiilor până se ia decizia finală.”, a scris Danileț pe pagina sa de Facebook.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22