CSM: Kovesi, procurorul-şef al DNA, decide dacă merge ori nu la audierile comisiei parlamentare

E.b. | 17.07.2017

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a răspuns solicitării Laurei Kodruţa Kovesi, procurorului-şef DNA, referitor la prezenţa în comisia parlamentară de anchetă.

Pe aceeași temă


 
 


CSM a arătat şefei DNA cadrul normativ în vigoare, urmând ca Laura Codruţa Kovesi să decidă dacă se prezintă sau nu, conform unor surse din din CSM, citate de Mediafax.

 
 

Solicitarea Laurei Codruţa Kovesi referitoare la prezenţa în comisia parlamentară de anchetă a fost primită la CSM în urmă cu o săptămână, iar Consiliul a şi răspuns, precizând cadrul normativ aflat în vigoare şi faptul că membrii CSM nu pot să spună nimănui dacă să se ducă sau nu la o audiere.

 

Astfel, CSM i-a comunicat procurorului-şef DNA  că există hotărâri de plen prin care s-a apreciat că un magistrat nu trebuie să se prezinte în astfel de comisii pentru că ar încălca principiul separaţiei puterilor în stat, că sunt şi două decizii ale Curţii Constituţionale, iar, având în vedere toate aceste lucruri, Kovesi urmează să aprecieze dacă va merge sau nu, potrivit sursei citate.

 

Surse din cadrul CSM au mai arătat, conform Mediafax, că, potrivit legislaţiei în vigoare, nu există o normă legislativă prin care Laura Codruţa Kovesi să fie obligată să se prezinte în faţa unei astfel de comisii de audiere, decizia Curţii Constituţionale nefiind în vigoare, nefiind publicată în Monitorul Oficial şi nici motivată, prin urmare nu poate fi luată în considerare.

 

Procurorul-şef DNA a declarat, într-un interviu pentru Ziare.com că a solicitat un punct de vedere de la Consiliul Superior al Magistraturii pentru a vedea dacă un procuror sau judecător este obligat să dea explicaţii în Parlament.

 

Până acum, Laura Codruţa Kovesi a refuzat de trei ori să se prezinte pentru audiere în comisia parlamentară de anchetă

 

Curtea Constituţională a României a respins, în iunie, contestaţia făcută de 82 de deputaţi PNL şi USR privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor şi a stabilit că şefii de instituţii publice, cum ar fi preşedintele ÎCCJ, al CSM sau procurorul general, trebuie să se prezinte la comisii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22