CSM s-a autosesizat in cazul acuzatiilor lansate de fostii procurori DIICOT Angela Ciurea si Ciprian Nastasiu. Ambii au fost exclusi din procuratura

Fara Autor | 17.11.2009

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii s-a autosesizat in cazul afirmatiilor lansate de fostii procurori DIICOT Angela Ciurea si Ciprian Nastasiu. Acestia au declarat ca au fost supusi unor presiuni din partea sefilor Laura Codruta Kovesi si Codrut Olaru, pe anumite dosare, informeaza Mediafax. Ciurea si Nastasiu au fost exclusi din procuratura ca urmare a unor decizii ale CSM.

CSM "s-a sesizat din oficiu (...) in legatura cu (...) afirmatiile unor fosti procurori care au declarat ca Procurorul General al Romaniei – Laura Codruta Kovesi si procurorul sef al DIICOT - Codrut Olaru au facut presiuni asupra lor, cu prilejul instrumentarii unor dosare", se arata intr-un comunicat al Consiliului. "Consiliul Superior al Magistraturii (...) va face verificari prin intermediul Inspectiei Judiciare in legatura cu  informatiile aparute in mass-media", precizeaza comunicatul.

La cateva minute de la anuntul CSM, Laura Codruta Kovesi a cerut Consiliului sa "apere reputatia profesionala, raportat la afirmatiile mentionate si efectuarea de verificari pentru a stabili daca se confirma existenta unor acte prin care s-a adus atingere independentei magistratilor Nastasiu Ciprian si Ciurea Angela".

"Dosarul penal la care procurorul Ciurea Angela s-a referit ca fiind «dosarul privatizarilor» nu i-a fost niciodata repartizat spre solutionare, fiind in lucru la alti procurori", se mai arata in comunicatul remis de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Laura Codruta Kovesi.

Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si-a exprimat cu aceasta ocazie surprinderea ca "incalcarea independentei procurorilor Nastasiu Ciprian si Ciurea Angela de catre procurorii ierarhic superiori (...) nu a fost sesizata Consiliului Superior al Magistraturii la data la care se pretinde ca ar fi fost savarsite sau pe parcursul procedurilor disciplinare desfasurate impotriva celor doi magistrati, ci au fost aduse in dezbaterea publica in perioada unei campanii electorale".

Procurorul Angela Ciurea, fost adjunct al şefului DIICOT, a fost exclus din magistratură, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) admiţând acţiunea disciplinară declanşată împotriva acestuia, după ce s-a întâlnit cu un inculpat fără să-şi anunţe şefii.

Angela Ciurea s-a întâlnit, la începutul lunii decembrie 2008, la Nisa, cu Stamen Stanchev, judecat într-un dosar pentru acte de spionaj, în legătură cu privatizarea unor importante societăţi româneşti. Procurorul Ciurea, care deţinea funcţia de adjunct al şefului DIICOT, nu a anunţat conducerea instituţiei în legătură cu întâlnirea pe care urma s-o aibă, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din magistratură.

Ulterior, când i-a fost retras lui Ciurea certificatul ORNIS (Oficiul Registrul Naţional al Informaţiilor Secrete), conducerea Parchetului instanţei supreme a aflat despre întâlnirea dintre magistrat şi Stanchev. Angela Ciurea era şi procurorul de şedinţă în procesul lui Stanchev de la Curtea de Apel Bucureşti, mai spun sursele citate.

Procesul "privatizărilor" a început în 20 aprilie 2007 doar cu acuzaţii Stamen Stanchev - consultant internaţional, Mihai Dorinel Mucea - fost adjunct al şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi Mihai Radu Donciu - fost consilier al Ministrului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (cu responsabilităţi pe linia privatizării agenţilor economici în subordinea ministrului).

În 3 iulie 2009, Ciprian Nastasiu a fost revocat din functia de procuror la structura Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) a Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie, reluându-si postul de procuror la Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Timisoara. Nastasiu a fost revocat de Sectia pentru procurori a CSM la propunerea procurorului general al României, Codruta Kovesi. Propunerea de revocare din functie a venit dupa ce Înalta Curte de Casatie si Justitie a dat o sentinta irevocabila în procesul în care Ciprian Nastasiu a contestat sanctiunea disciplinara data de Sectia de procurori a Consiliului anul trecut. Legea nu permite nici unui procuror din cadrul structurii DIICOT sa aiba sanctiuni disciplinare.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22