CSM sesizează Inspecția judiciară in urma declaratiilor unor lideri PNL despre procurorul general Tiberiu Nitu

P.c. | 13.08.2015

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a anunțat astazi că a sesizat Inspecția judiciara in cazul declaratiilor facute de mai multi lideri ai PNL despre procurorul general Tiberiu Nițu, pentru a verifica daca acestea aduc atingere independenței procurorilor și independenței sistemului judiciar.

Pe aceeași temă

"Ca urmare a informațiilor lansate în spațiul public de către reprezentanți ai clasei politice referitoare la unele activități procedurale desfășurate de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și a sesizării transmise de ministrul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecția Judiciară în vederea efectuării de verificări în legătură cu posibila atingere adusă independenței procurorilor și independenței sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/ 2004 privind CSM, republicată cu modificările și completările ulterioare", se arată într-un comunicat al CSM transmis AGERPRES.

 

Cu o zi înainte, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a solicitat CSM să declanșeze verificări pe aceeași temă, el vorbind despre o "campanie de presiune la adresa magistraților". "Pe această cale, CSM solicită tuturor reprezentanților clasei politice și nu numai să respecte obligația de rezervă față de activitățile sistemului judiciar, cu atât mai mult cu cât opiniile exprimate public fac referire la dosare aflate pe rolul instanțelor judecătorești. Depășirea obligației de rezervă ce incumbă reprezentanților puterilor statului de drept afectează echilibrul acestuia și aduce atingere valorilor sale fundamentale", se mai arată în comunicatul CSM.

 

CITITI SI: Ministrul Justitiei cere CSM sa verifice daca declaratiile liberalilor referitoare la procuorii care i-au dat NUP lui Ponta incalca independenta justitiei

 

Presedintele CJ Cluj cere demisia procurorului general Tiberiu Nitu

 

Președintele Consiliului Județean Cluj, liberalul Mihai Seplecan, i-a solicitat demisia procurorului general Tiberiu Nițu și a acuzat faptul că deciziile instanțelor nu sunt respectate de procurori. Într-un comunicat transmis presei, Seplecan acuză autoritățile nu doar că nu au organizat alegerile parțiale la termen, ci și că le-au blocat "intenționat". De asemenea, liberalul îi acuză pe procurorii de la Parchetul General că au soluționat cu "neînceperea urmăririi penale" o plângere depusă de el împotriva premierului Victor Ponta pentru abuz în serviciu în legătură cu organizarea la termen a alegerilor parțiale locale și parlamentare.

 

Radu Zlati, deputat PNL: Relatia dintre Victor Ponta si Tiberiu Nitu este una intre protector si protejat

 

"Este cunoscută opiniei publice relația între premierul Victor Viorel Ponta și Procurorul General Tiberiu Nițu. Relația dintre protector și protejat, de vreme ce domnul Nițu a fost impus la conducerea unei instituții, esențială pentru administrarea actului de justiție, printr-o înțelegere dubioasă cu fostul președinte Băsescu. Presa, societatea civilă, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect", a susținut Zlati într-un comunicat de presă.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22