CSM, vot unanim pentru sesizarea CCR in cazul ordonantelor PSD pe justitie

Vlad Toma | 01.02.2017

Consiliul Superior al Magistraturii a votat astazi in unanimitate sesizarea Curtii Constitutionale a Romaniei in cazul ordonantelor de urgenta pentru modificarea codurilor penale adoptate de PSD.

Pe aceeași temă

 

Sesizarea CSM va fi legate de exista unui conflict intre puterile statului, intre cea judecatoreasca si cea executiva.

 

Presedinta CSM a declarat ca membrii Consiliului au fost solidari cu initiativa sa si ca pana la sfarsitul zilei va face motiva decizia sesizarii CCR si va face publica aceasta motivatie. 

 

Membrii CSM au trimis de asemenea un mesaj legat de nevoia de aparare a sistemului judiciar in intregul sau.

 

CSM a transmis astazi ca solicitarea de avizare trimisa de ministerul Justitie catre Consiliu nu reprezinta o intenţie reală în obţinerea avizului prevăzut de lege deoarece ordonantele au fost deja date inainte de sedinta dedicata discutiilor pe aceasta tema.

 

„Consiliul Superior al Magistraturii consideră că adoptarea proiectului în condiţiile menţionate reprezintă o nesocotire gravă a dispoziţiilor legale în materia avizării şi a punctului de vedere pe care Plenul CSM avea abilitarea legală de a-l exprima,” se anunta intr-un comunicat transmis astazi de CSM.
 

Presedintele Iohannis a participat astazi la sedinta CSM unde s-a discutat despre ordonanta de urgenta adoptata de Guvern, marti noapte, pe furis. 

 

Ministrul Justitiei a trimis ieri CSM pentru avizare o a doua varianta a ordonantei de urgenta legata de modificarea codurilor penale insa in cele din urma guvernul a dat aceasta ordonanta aseara, inaintea sedintei in care CSM trebuia sa discute aceasta solicitare.

 

Consiliul Superior al Magistraturii a dat zilele trecute aviz negativ proiectelor de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificările codurilor penale. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi.

 

Cu o zi inainte, a fost primit raportul Comisiei juridice asupra celor doua ordonante referitoare la gratierea si dezincriminarea unor fapte de coruptie, avizul fiind de asemenea unul negativ.

 
 
Ordonantele PSD pe justitie au fost contestate de toate institutiile din acest domeniu, nu doar de CSM, ci si de DNA, DIICOT, PICCJ etc
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22