CSM:Legea salarizării îi discriminează pe procurori și încalcă deciziile Curții Constituționale

Dora Vulcan | 26.05.2017

CSM) a publicat joi pe pagina instituției trei scrisori deschise adresate premierului Sorin Grindeanu, ministrului Justitiei si presedintelui Camerei Deputatilor. Magistrații atrag atenția că legea salarizării unitare îi discrimineaza pe procurori si incalca jurisprudenta CCR.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Cele trei scrisori deschise, emise de Sectia pentru procurori a CSM, au fost publicate pe site-ul consiliului dupa ce Senatul a adoptat, marti, cu votul majoritatii PSD-ALDE, noua Lege a Salarizarii bugetarilor.

 

In forma votata de plenul Senatului, procurorii au salarii mai mici decat judecatorii, iar acest lucru contravine Constitutiei, se arata in scrisorile deschise, precizandu-se totodata ca CSM a atras atentia asupra acestui aspect inca din timpul dezbaterilor publice purtate anterior votului la Senat.

 

Sectia pentru procurori a CSM subliniaza faptul ca adoptarea legii "trebuie sa se desfasoare in conformitate cu statutul constitutional al procurorilor si cu principiul egalitatii in drepturi, prevazut de art. 16 din Constitutia Romaniei".

 

"Sectia pentru procurori a luat act de faptul ca, in forma adoptata de Senat, actul normativ induce un tratament discriminatoriu aplicat magistratilor si contravine jurisprudentei constante a Curtii Constitutionale", arata sursa citata, facandu-se trimitere la Deciziile CCR nr. 886/2006 si 8/2010.

 

De asemenea, se mentioneaza faptul ca propunerile formulate anterior, in sensul "egalizarii salariale a judecatorilor si procurorilor", au fost preluate de Comisia juridica din Senat, insa, la vot, plenul nu a tinut cont de decizia comisiei, care are "valentele unui aviz de legalitate cu privire la actul normativ in discutie".

 

Proiectul de lege a trecut de Senat cu 85 de voturi "pentru", 12 abtineri si 10 voturi "impotriva".

 

Scrisorile deschise au fost trimise premierului Sorin Grindeanu, ministrului Justitiei, Tudorel Toader, si lui Liviu Dragnea, lider al coalitiei de guvernamant si presedintele Camerei Deputatilor, camera decizionala in cazul acestui proiect de lege.

 

Acestuia ii este adresata rugamintea "de a intreprinde demersurile necesare" astfel incat, la adoptarea formei finale a Legii salarizarii sa se tina cont de "principiile ce stau la baza independentei justitiei si implicit, a stabilitatii si egalitatii salariale a magistratilor - judecatori si procurori - conform acelorasi principii constitutionale"..

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22