Cu ajutorul lui Severin, socialistii europeni incearca s-o discretiteze pe Macovei incluzind-o in lista celor 12 candidati indezirabili

Fara Autor | 29.05.2009

Pe aceeași temă

Includerea Monicăi Macovei în topul celor mai proaste candidaturi întocmit de socialiştii europeni e scandaloasă, a declarat joi pentru NewsIn europarlamentarul german Alexander Lambsdorff, membru al Alianţei Liberalilor Europeni (ALDE), al treilea grup ca mărime din PE. Surse apropiate delegaţiei române social-democrate susţin că Adrian Severin se numara printre cei care ar fi trimis textul despre Macovei. EUobserver scrie ca miscarea socialistilor europeni ar putea oferi un sprijin lui Adrian Severin, care de mult încearcă să o discrediteze în Europa.

"Sunt foarte surprins de includerea Monicăi Macovei pe listă, pentru că are o reputaţie foarte bună ca luptătoare activă împotriva corupţiei din România. E incredibil", a spus el.

Lambsdorff s-a arătat intrigat şi de includerea slovacului Peter Stastny, căruia socialiştii  europeni îi reproşează că a iniţiat un grup de monitorizare pentru Slovacia în cadrul Partidului Popular European (PPE). Membru al partidului de opoziţie de centru-dreapta afiliat la PPE, Stastny este înfierat de socialişti pentru că "a dat impresia că Slovacia nu are un sistem de guvernare democratic şi că nu respectă drepturile omului."

"Doar pentru că cineva încearcă să îmbunătăţească situaţia din ţara sa, dar nu le convine socialiştilor, este pus pe picior de egalitate cu persoane care neagă existenţa Holocaustului şi extremişti de dreapta. Este absolut scandalos. Stastny şi Macovei nu au ce căuta pe acea listă, asta e foarte clar. Nici măcar nu sunt apropiaţi politic de ceilalţi, e ridicol să-i incluzi", a punctat Lambsdorff.

Adrian Severin încearcă de mult să o discrediteze pe Monica Macovei în Europa, scrie EUobserver

Includerea fostului ministru român al justiţiei, Monica Macovei, pe o listă a socialiştilor europeni cu cele mai indezirabile 12 candidaturi la alegerile pentru Parlamentul European ar putea oferi un sprijin lui Adrian Severin, care de mult încearcă să o discrediteze în Europa, scrie EUobserver.

Într-o mişcare provocatoare înainte de votul de săptămâna viitoare pentru Parlamentul European, Partidul Socialiştilor Europeni au întocmit o listă în care au făcut o selecţie cu "cei mai îngrozitori candidaţi la euroalegeri" de la celelalte partide politice, relatează EUobserver.

Pe lista dată publicităţii joi, 28 martie, se regăsesc nouă nominalizaţi de la Partidul Popular European, de centru-dreapta, unul de la grupul liberal, un politician olandez şi şeful Partidului Naţional Britanic, de extremă-dreapta, Nick Griffin. Par să nu existe criterii prestabilite pentru ca cineva să figureze pe listă, iar argumentele aduse în cazul fiecăruia diferă ca lungime, conţinut şi seriozitate, remarcă EUobserver.

Griffin, aflat pe listă ca urmare a faptului că a fost condamnat pentru incitare la ură rasială şi negare a Holocaustului, apare alături de Monica Macovei, fostul ministru român al justiţiei, care figurează pe aceeaşi listă pentru că este "un critic perpetuu al ritmului reformei justiţiei în România" şi pentru că este "o persoană controversată", notează EUobserver, care trece în revistă şi alte nume de pe listă, cu spicuiri din argumentaţia dată de socialişti pentru includerea lor.

Purtătorul de cuvânt al PES Julian Scola a declarat pentru EUobserver că nu au existat nişte criterii specifice pentru a include pe listă candidaţii. "E doar o selecţie de candidaţi. Unele vederi sunt ofensive şi unele pot fi considerate absurde. Sperăm să stârnim un interes în aliaţii europeni ale unor partide pentru care oamenii ar putea sau nu să voteze", a explicat purtătorul de cuvânt. El a mai spus că partidul său nu compară politicienii unul cu ceălălalt şi nu există nicio încercare de a face o legătură între ei.

Totuşi, comentează EUobserver, mişcarea s-ar putea dovedi controversată şi ar putea ridica întrebări despre cine a fost inclus pe listă şi de ce. A o pune pe doamna Macovei pe listă, de exemplu, ar putea oferi un sprijin pentru şeful delegaţiei române a socialiştilor, Adrian Severin, care încearcă de mult timp să o discrediteze în Europa, scrie EUobserver.

La rândul său, PPE a respins gestul socialiştilor spunând că PES vrea să deturneze atenţia. "În loc să dezbată probleme serioase de care sunt interesaţi cetăţenii europeni, PES a recurs la populismul ieftin", a declarat şeful PPE, Wilfried Martens.

Centru-dreapta este cotată în sondaje ca obţinând cele mai multe locuri în PE la alegerile din 4-7 iunie, în timp ce socialiştii ar urma să-şi păstreze locul al doilea, precizează EUobserver.

Eurodeputatii PSD au trimis textul

Eurodeputaţii PSD spun că nu ei au dat referinţe negative despre Monica Macovei, inclusă de PES într-un top al celor mai proaste candidaturi la PE, însă surse apropiate delegaţiei române social-democrate susţin că unii dintre europarlamentari au ştiut şi au contribuit la scrierea textului respectiv. Printre cei nominalizati se numara si Adrian Severin, care ar fi trimis textul despre Macovei, afirma sursele citate de NewsIn.

Europarlamentarii Adriana Ţicău şi Ioan Mircea Paşcu spun că nu au auzit de raportul cu cele mai proaste 12 candidaturi întocmit de PES. "Nu am auzit, deci nu pot comenta", a precizat Adriana Ţicău. "Nu am auzit de raportul respectiv, însă părerea mea despre doamna Macovei nu este strălucită. Avem nevoie în PE de oameni care să critice România? Deci, din punctul ăsta de vedere, chiar şi fără raportul respectiv, eu tot am o părere negativă despre candidatura Monicăi Macovei. Cum poţi să spui că ţara ta nu trebuie să primească fonduri?", a declarat Ioan Mircea Paşcu. El a mai spus că nu eurodeputaţii PSD au trimis la PES referinţe despre fostul ministru.

Daciana Sârbu spune însă că a auzit de acest clasament, dar neagă că cei din PSD au alcătuit partea referitoare la Macovei. "Sunt convinsă că nu din partea României au pornit aceste lucruri, nu noi de la PSD am trimis acele date. Declaraţiile doamnei Macovei sunt bine cunoscute acolo de socialişti, au şi ei informaţiile lor", a spus Sârbu.

Fostul europarlamentar, senatorul Titus Corlăţean, spune şi el că nu crede că cei de la PSD au trimis informaţiile despre candidatul PDL. "Nu cred că se gândeau ei să facă raportări despre Macovei. Dar dacă au fost şi ei întrebaţi, şi-or fi spus şi ei părerea. Socialiştii europeni ştiu şi ei bine declaraţiile Monicăi Macovei. Pe anumite zone, ea a făcut rău României", a spus preşedintele comisiei de politică externă din Senat.

Pe de altă parte, surse apropiate delegaţiei române social-democrate au declarat pentru NewsIn că datele au fost trimise de pesediştii din PE. "Cei de la PES ne-au anunţat că fac un raport cu cele mai proaste candidaturi şi am trimis şi noi un text despre Macovei. Nu toate grupurile naţionale din PES au trimis", spun sursele citate. Întrebate dacă Adrian Severin a ştiut de acest lucru, răspunsul a fost afirmativ. Adrian Severin nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informaţii.

Aceste date sunt însă confirmate de o declaraţie a purtătorului de cuvânt al Partidului Socialist European, Julian Scola, care a precizat pentru NewsIn că numele Monicăi Macovei a fost inclus pe listă "după discuţii cu colegii noştri români". Scola nu a dorit să detalieze cui i-a aparţinut selecţia finală, spunând doar că "este un document PES şi a fost redactat de PES după consultări cu partidele membre". Scola a argumentat includerea lui Macovei pe listă spunând că "unora li se va părea greu de înţeles de ce cineva ar spune că ţara sa nu trebuie să primească fonduri UE".

Vicepreşedintele grupului socialiştilor europeni din PE, Jan Marinus Wiersma, a declarat joi pentru NewsIn că nu are cunoştinţă despre lista celor mai proaste 12 candidaturi la Parlamentul European. "Nu ştiu nimic despre această listă", a spus Wiersma, contactat telefonic în legătură cu cele 12 persoane calificate de partidul european din care face parte drept "candidaţi teribili" la europarlamentare, printre care se numără şi fostul ministru român al justiţiei, Monica Macovei.

Un top politic

Socialiştii europeni au publicat joi o listă cu "cele mai proaste 12 candidaturi" la Parlamentul European, printre care se numără şi cea a Monicăi Macovei.

"Un critic perpetuu al ritmului reformei în justiţie din România după ce a fost detronată din poziţia de ministru al justiţiei, doamna Macovei este o persoană controversată. Ea foloseşte evenimentele externe ca o oportunitate de a-şi critica ţara şi de a califica drept corupţi politicienii opozanţi", prezintă socialiştii europeni motivele pentru care fostul ministru al justiţiei a fost inclusă în acest top. "Macovei chiar a spus recent că România nu ar trebui să mai primească fonduri de la UE, în mod clar o chestiune contrară interesului acestei ţări", se mai scrie despre candidatul PDL.

Pe lista candidaturilor controversate, alături de Macovei se află şi premierul italian Silvio Berlusconi, de altfel, cea mai cunoscută figură dintre cele 12. Despre Berlusconi, autorii raportului scriu că a fost adus în faţa instanţei de şase ori pentru chestiuni de ordin financiar şi, deşi în trei cazuri a fost găsit vinovat, el a fost ulterior achitat. Despre premierul italian se mai spune că şi-a format o imagine publică bună, în ciuda scandalurilor numeroase, pentru că ar controla cele mai importante companii de media din Peninsulă.

Un alt candidat criticat de socialişti este belgianul Derk-Jan Eppink (în prezent nu este membru PE) care a declarat că "viaţa unui belgian flamand alb, heterosexual, cu o slujbă bună şi cu o maşină scumpă nu este tocmai uşoară" şi că dacă "nu aparţine niciunui grup minoritar, e lipsit de noroc". Lui Jaim Mayor Oreja, şeful delegaţiei spaniole din grupul PPE, i se reproşează că nu a vorbit în sesiunea plenară a PE din noiembrie 2007, dar şi că a refuzat să susţină declaraţia de condamnare a regimului Franco.

Igor Grazin din Estonia este criticat pentru declaraţii la adresa finlandezilor, care nu ar fi un popor de încredere şi serios. Francezului Brice Hortefeux i se impută o declaraţie despre imigranţii ilegali, care" nu sunt nici cinstiţi, nici curaţi" şi pentru faptul că, în calitate de ministru al muncii, a impus condiţii drastice de expulzare. Despre suedezul Gunnar Hokmar se scrie că i-a criticat pe socialiştii care militau pentru drepturile muncitorilor.

De asemenea, cehul Finek Hajmon este inclus pe lista PES pentru că a votat împotriva raportului PE referitor la politica UE în privinţa schimbărilor climatice şi pentru că a criticat pretenţiile UE de a schimba orice în Europa "de la meniurile restaurantelor la turism"-"o revoluţie culturală care l-ar face mândru şi pe Mao". Slovacului Peter Stastny i se reproşează că a iniţiat un grup de monitorizare pentru Slovacia în PPE.

Despre polonezul Marlan Krzaklweski se scrie că a spus despre Constituţia Poloniei că este "mai rea decât invazia sovietică" şi că "este mai greu să bei jumătate de litru de votcă decât să dărâmi Guvernul". Candidatului ungar Fidesz Janos Ader i se reproşează că a comparat strângerea de mână dintre premierul Ferenc Gyurcsany şi ministrul de finanţe Janos Veres, din decembrie 2008, după adoptarea bugetului, cu momentul în care preşedintele est-german Erik Honeker l-a sărutat pe gură pe fostul preşedinte sovietic Brejnev. Britanicul Nick Griffin e inclus pe listă pentru a fost condamnat pentru incitare la ură rasială şi negarea Holocaustului.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22