Cu ce se deosebeste starea de alertă de starea de urgență, în vigoare până pe 15 mai

Laurentiu Gheorghe | 04.05.2020

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va mai prelungi starea de urgență care expiră pe 15 mai și o va înlocui cu starea de alertă.

Pe aceeași temă

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, care este condus de ministrul de Interne, declară, cu acordul primului-ministru, starea de alertă la nivel naţional sau la nivelul mai multor judeţe și coordonează gestionarea situaţiilor de urgenţă, conform OUG 21 din 2004.

Potrivit actului normativ, starea de alertă se referă la punerea de îndată în aplicare a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă.

Pe timpul stării de alerta se pot dispune orice măsuri care sunt necesare pentru înlăturarea stării de forţă majoră. Măsurile trebuie să fie proporţionale cu situaţiile care le-au determinat şi se aplica cu respectarea condiţiilor şi limitelor prevăzute de lege, stabilește ordonanța.

Hotărârea de declarare a stării de alertă cuprinde:

  1. baza legală;

  2. perioada de aplicare;

  3. măsurile dispuse;

  4. obligaţiile cetăţenilor şi ale operatorilor economici în ceea ce priveşte participarea la activităţi în folosul comunităţilor locale.

În funcţie de evoluţia situaţiei de urgenţă care a determinat declararea stării de alertă, durata sau aria acesteia se poate prelungi ori extinde sau restrânge, după caz.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22