Culmea recunoștinței: Dăncilă îi reproșează lui Iohannis că a girat și guvernele conduse de ea

Dora Vulcan | 06.09.2019

Deranjată că Iohannis a refuzat să-i nominalizeze pe interimarii propuși de ea după plecarea ALDE de la guvrnare, Viorica Dăncilă îi reproșează președintelui că a girat toate guvernele în ultimii cinci ani

Pe aceeași temă

Premierul Viorica Dăncilă îi amintește președintelui Klaus Iohannis că ”a girat absolut toate guvernele și toți miniștrii din ultimii 5 ani”, omițând că printre acestea se află și cele conduse de ea, într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, într-o replică la refuzul președintelui exprimat explicit joi de a-i numi pe interimarii propuși de ea la conducerea ministerelor lăsate libere de ALDE după retragerea de la guvernare.

Dăncilă spune că refuzul președintelui de a-i numi pe interimarii propuși de ea, reprezintă ”un act grav de iresponsabilitate și un atentat la liniștea și siguranța oamenilor pentru ziua de mâine.”

Erijându-se în speaker al ”cetățenilor”, premierul spune că aceștia ”încă așteaptă explicații cu privire la motivul pentru care încalcă repetat Constituția” și, folosind pluralul comun, spune că ”toți vrem (sic!) să înțelegem de ce actualul șef al statului face un abuz de putere și continuă blocarea activității Guvernului”, omițând că, după schimbarea configurației politice a guvernului, ar trebui să meargă cu propunerile sale la votul de confirmare al parlamentului.

”Respectarea Constituției nu este facultativă, este obligatorie, iar domnul Klaus Iohannis ar fi trebuit să învețe acest lucru după multiplele situații în care a primit soluții nefavorabile de la Curte”, spune Dăncilă, într-o amenințare voalat antepronunțată cu privire la soluția pe care CCR o va da, bazându-se pe majoritatea pro-PSD din componența Curții, care a reinterpretat Constituția de fiecare dată după gustul partidului care controlează politic CCR.

Ea îl acuză pe Iohannis inclusiv că se antepronunță în numele guvernului, parlamentului și CCR pe care a sesizat-o reclamând un conflict juridic de natură constituțională pentru refuzul președintelui de a-i valida propunerile.

Postarea integrală a premierului Dăncilă

Din nefericire, Palatul Cotroceni a devenit un sediu de campanie pentru actualul președinte. Îi transmit domnului Klaus Iohannis că cetățenii încă așteaptă explicații cu privire la motivul pentru care încalcă repetat Constituția.

Toți vrem să înțelegem de ce actualul șef al statului face un abuz de putere și continuă blocarea activității Guvernului, deși majoritatea constituționaliștilor îi transmit că interpretează electoral Legea fundamentală.

Respectarea Constituției nu este facultativă, este obligatorie, iar domnul Klaus Iohannis ar fi trebuit să învețe acest lucru după multiplele situații în care a primit soluții nefavorabile de la Curte.

Actualul președinte nu a venit în tot acest timp cu nicio soluție de deblocare a crizei, ci doar cu declarații care să o alimenteze.

Candidatul Iohannis vorbește despre obligațiile premierului, dar nu se achită de propriile obligații. În schimb, se antepronunță în numele Curții Constituționale, în numele Parlamentului, și chiar în numele Guvernului. Ne dovedește încă o dată visul său de a fi “președintele-stat”.

În același timp, domnul Klaus Iohannis uită că a girat absolut toate guvernele și toți miniștrii din ultimii 5 ani, însă în momentul când nu i-a mai convenit politic, s-a întors de fiecare dată împotriva lor și a încercat să manipuleze o țară întreagă.

Am văzut în această seară la domnul Klaus Iohannis un dispreț orb pentru români și țară.

Ce a făcut președintele României astăzi este un act grav de iresponsabilitate și un atentat la liniștea și siguranța oamenilor pentru ziua de mâine.

Să îi fie clar și domnului Klaus Iohannis: Guvernul pe care îl conduc plătește astăzi pensiile și salariile și le va plăti și de acum înainte. Încercarea acestuia de a-i speria pe oameni și a crea panică în societate este de un cinism incalificabil.

Noi ne-am făcut datoria și am sesizat Curtea Constituțională în legătură cu aceste încălcări, însă ne asigurăm că venim și cu alte soluții pentru deblocarea crizei instituționale actuale, asta în ciuda insistenței candidatului Klaus Iohannis de a o perpetua.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22