Curtea Constitutională: Statul nu trebuie sa le mai dea despagubirile fratilor Micula

Iulian Popescu | 16.12.2015

Ministerul Finanțelor nu trebuie să le mai plătească încă o dată 376 milioane de lei, plus dobânda aferentă, lui Viorel și Ioan Micula, așa cum a dispus Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID), întrucât CCR a respins o excepție de neconstituționalitate.

Pe aceeași temă

 

“Ministerul Finanțelor Publice nu trebuie să le mai plătească încă o dată suma de 376 milioane de lei fraților Viorel și Ioan Micula, precum și dobânda aferentă, așa cum a dispus Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID). Curtea Constituțională a României a respins, prin Decizia nr 887/15.12.2015, excepția de neconstituționalitate privind legislația în baza căreia statul român a făcut plata dispusă de tribunalul ICSID, cu sediul la Washington”, se arată într-un comunicat transmis luni de Ministerul Finanțelor Publice.

 

”Decizia Curții Constituționale este foarte importantă pentru autorități, datorită implicațiilor financiare pe care le-ar fi avut o eventuală admitere a excepțiilor ridicate de avocații Grupului Micula. Statul român a fost reprezentat de juriștii din Ministerul Finanțelor Publice”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, citată în comunicat.

 

“Practic, Curtea Constituțională a girat din punct de vedere constituțional mecanismul legal construit de statul român pentru punerea în aplicare a hotărârilor pronunțate de instanțele judecătorești sau arbitrale, cu incidență în domeniul ajutorului de stat, mecanism aplicat inclusiv în cazul Micula. Hotărârea Curții Constituționale este definitivă.

 

Cu toate acestea, deși statul român a efectuat plata în baza unei legislații naționale, emisă în deplină concordanță cu Constituția, frații Micula încearcă să execute statul român apelând la instanțe din alte state pe al căror teritoriu există bunuri ale statului român. Comisia Europeană intervine activ în toate litigiile în care statul român este acționat în judecată de frații Micula”, mai precizează comunicatul.

 

Decizia a fost dată marți și urmează să fie redactată.

 

***

 

Comisia Europeana a cerut Romaniei, în martie anul acesta, sa recupereze despagubirile platite catre fratii Micula, deoarece plata acestora incalca legislatia europeana. Ministerul Finantelor a fost obligat sa plateasca aceste depagubiri printr-o decizie a Curtii de Arbitraj de la Washington, relateaza Hotnews.


Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca suma platita de Romania catre fratii Micula, doi investitori suedezi, drept despagubiri ca urmare a anularii unei scheme de ajutor pentru investitii incalca normele UE privind ajutoarele de stat. Fratii Micula si firmele lor "trebuie sa ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate in cadrul schemei de ajutoare care a fost anulata", mentioneaza sursa citata. 


Printr-o hotarare pronuntata de Curtea de Arbitraj de la Washington in decembrie 2013 s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia. 
 

Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema, recunoaste  Comisia Europeana. CE considera insa ca schema de incurajare a investitiilor care a fost retrasa, a favorizat in mod selectiv anumiti investitori si, prin urmare, a fost considerata incompatibila cu normele UE privind ajutoarele de stat. 

 

CITITI SI: SECHESTRU pe o parte din actiunile statului la Petrom, pentru recuperarea unor datorii catre fratii MICULA. Conturile Ministerului Finantelor, BLOCATE : Nu ne intereseaza ACTIUNILE, vrem BANII

 

Prin faptul ca a platit despagubiri reclamantilor, Romania le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulata, sustine CE. 

 

Context:


La 1 februarie 1993, Romania a semnat Acordul european care instituia o asociere intre tara noastra si tarile UE. In temeiul acestui acord, Romania a fost obligata sa respecte normele privind ajutoarele de stat chiar inainte de aderarea sa la UE.
 

In 1998, Romania a instituit o schema de ajutoare de stat pentru a atrage investitii in regiunile defavorizate asigurand, printre alte avantaje, reduceri fiscale si scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia sa ramana in vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnata in mod oficial ca defavorizata. 


Ca parte a procesului de aderare la UE si in vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, Romania a anulat schema in cauza in 2005, deoarece stimulentele oferite in cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru functionare incompatibil, reaminteste Comisia Europeana. 
 

Romania se afla in aceasta situatie ca urmare a unei clauze de tip ISDS - investor-state dispute settlement - prin care, inainte de aderarea la UE, tara a acordat Suediei, stat membru UE, protectie pentru investitorii suedezi in Romania. Fratii Ioan si Viorel Micula, cu cetatenie suedeza, au beneficiat de aceasta clauza ISDS, care trimite litigiile dintre statul roman si investitorii suedezi la Curtea de Arbitraj de la Washington. 

 

SECHESTRU pe actiunile statului roman la Petrom

 

Fratii Micula au castigat, in urma cu un an, la Curtea de Arbitraj de la Washington, procesul intentat statului roman, care trebuia sa plateasca circa 376 milioane lei, plus penalitati. Ministerulul Finantelor a transmis ca doreste sa compenseze aceasta suma cu datoriile firmei la buget. Pentru rezolvarea acestui caz, in decembrie anul trecut, s-a instituit sechestru pe o parte din actiunile statului la Petrom.

 

Omul de afaceri Ioan Micula a declarat atunci ca, prin sechestru, nu este interesat sa obtina actiuni detinute de statul roman la Petrom, ci sa-si recupereze banii pe care statul i-i datoreaza, el reclamand faptul ca a incercat sa discute inclusiv cu ministrul Finantelor Ioana Petrescu situatia, insa aceasta l-a ignorat. 
 

"Noi incercam sa recuperam banii , pe noi nu ne intereseaza actiunile. Noi vrem sa recuperam banii, ca sa putem sa facem fata cheltuielilor pe care le avem. Nu ne intereseaza pe noi actiunile. Actiunea de executare se poate face si in Romania si in Statele Unite sau si in alta parte pentru ca aceasta decizie este executabila in 140 de tari. Noi nu am vrut sa facem chestia asta, pentru ca in Romania costurile executarii sunt mult mai mari. Am incercat sa gasim o cale amiabila sa ne intelegm cu dansii, dar nu-i intereseaza", a declarat, pentru HotNews, Ioan Micula. 


In context, el a aratat ca inca de anul trecut, de cand Curtea de Arbitraj de la Washington a dat dreptate oamenilor de afaceri Ioan si Viorel Micula, ei au incercat sa recupereze amiabil de la Ministerul Finantelor banii, insa institutia le-a spus ca nu dispune de fondurile pentru a face plata.  "Noi am anuntat statul roman incepand de anul trecut, din decembrie, si ne-au spus ca n-au bani. Decizia e deja de un an de zile, ne amana tot timpul", a afirmat Micula. 


"Cei de la Ministerul Finantelor nici nu discuta cu noi, ei nu discuta cu nimeni. Am incercat sa vorbim cu ministra, nu discuta cu noi. Inclusiv Ambasada Suediei a contactat sa explice problema locurilor de munca, au fost ambasadori din mai multe tari la fabricile noastre, au vazut aceste investitii; s-au minunat si dansii cum am reusit in mediul rural sa cream atatea locuri de munca si nu am gasit bunavointa din partea autoritatilor. Autoritatile romanesti efectiv distrug locurile de munca din Romania", a mai acuzat el. 


Pe de alta parte, Ioan Micula se plange ca Ministerul Finantelor a executat conturile companiilor sale, pentru recuperarea unor taxe, desi, sustine el, piata neagra a alcoolului din Romania este cea care a ridicat nivelul evaziunii fiscale, fara sa fie combatuta de statul roman.  "Ba, mai mult, intre timp, ne-au executat conturile cand Romania e o piata neagra la alcool. Iar noi, ca agenti economici, nu mai avem nicio sansa sa traim in conditiile acestea. Doamna ministru sustine ca face studii de impact, dar nu stie ce face. Nu se poate ca un ministru specializat pe evaziune sa nu inteleaga evaziunea asta imensa din Romania. Nu intelegem de ce nu e capabila sa dea cifre complete", a sustinut Ioan Micula. 
 

Reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice au declarat ca se intentioneaza compensarea sumei castigata de fratii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma detinuta de acestia. Sursele citate au precizat ca este un caz fara precedent si se cauta cea mai buna modalitate de punere in practica.
 

"Daca domnii de la Finante spun ca vor acoperi datoriile cu banii astia, inseamna ca stiu ei mai bine. Eu stiu ca nu avem datorii atat de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastra, ci din cauza contextului economic", a declarat Ioan Micula, pentru agentia Mediafax.

 

El a explicat ca, din cauza pietei negre, grupul pe care-l conduce a ajuns sa aiba datorii la stat.
 

Procesul a fost deschis in anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice, si viza decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate.

Acesta este primul proces pe care statul roman il pierde la ICSID.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22