Curtea Constitutionala a amanat pentru joi decizia in cazul referendumului. CCR A SOLICITAT INFORMATII DE LA INS SI MINISTERUL DE INTERNE

Fara Autor | 01.08.2012

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala a Romaniei a amanat pentru joi dezbaterile pe marginea referendumului, judecatorii CCR solicitand informatii in plus de la autoritati, au declarat, pentru Agerpres, surse din CCR. Judecatoarea Aspazia Cojocaru a parasit prima sediul CCR, relateaza televiziunile de stiri. Sedinta celor noua judecatori ai CCR s-a incheiat miercuri seara, la ora 19:30, urmand sa fie reluata joi la ora 9.00. CCR asteapta pana la aceasta ora alte documente pentru lamurire in acest caz, fie de la Biroul Electoral Central, fie de la Institutul National de Statistica.

UPDATE. Ministerul de Interne a comunicat deja datele cerute de CCR, iar acestea sint aceleasi care au fost luate in calcul la referendum de catre Biroul Electoral Central, adica 18.292.514 de cetateni cu drept de vot

UPDATE Judecatorii Curtii au cerut in cursul dupa-amiezii informatii de la INS despre numarul de alegatori. INS a raspuns insa ca nu are decit date preliminarii, relateaza Romania T. Judecatorii CCR au cerut si Ministerului de Interne datele exacte privind listele Autoritatii Electorale Permanente, sustin surse citate de HotNews.

UPDATE (20:22) Curtea Constitutionala a anuntat intr-un comunicat transmis presei ca miercuri, la ora 14:00, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul, 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si  mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului.

  • Comunicatul trimis de Curtea Constitutionala a Romaniei

"Astazi 1 august 2012, ora 14, au fost inregistrate 43 de dosare de la Biroul Electoral Central in legatura cu referendumul privind demiterea Presedintelui Romaniei, din data de 29 iulie 2012. Dupa inregistrare s-a procedat la analizarea dosarelor, fiind verificate un numar de 18 548 de procese-verbale intocmite de sectiile de votare din tara si strainatate.

In acelasi timp, au fost inregistrate 3 dosare avand ca obiect contestatii precum si  mai multe cereri din partea cetatenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie 2012.

Plenul Curtii Constitutionale, in temeiul art.77 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a solicitat informatii necesare solutionarii contestatiilor de la Ministerul Administratiei si Internelor  si de la Institutul National de Statistica. Pana la momentul inchiderii sedintei, Ministerul Administratiei si Internelor nu a raspuns solicitarii Curtii.

In cursul zilei de maine, 2 august 2012, incepand cu ora 9,  Curtea va continua dezbaterile referitoare la contestatii si confirmarea rezultatelor referendumului.
"

Reamintim ca in cursul zilei de miercuri INS a transmis un comunicat in care afirma ca datele INS sint mai mici deoarece nu contin romanii aflati in strainatate. INS mai sustine ca listele corecte sint cele facute de Evidenta Populatiei din Ministerul de Interne, care cuprind si romanii din strainatate. Aceste liste sint listele electorale permanente.

Judecatorii CCR s-au intrunit miercuri, la ora 14:00, pentru a lua o decizie referitoare la validarea sau invalidarea scrutinului de duminica. Sedinta CCR a intrat in pauza la ora 16:30 si a fost reluata la ora 18:00, judecatorii analizand contestatiile depuse de USL.

Decizia CCR va trebui sa fie luata cu o majoritate de doua treimi, adica sase judecatori din cei noua, dupa care sa fie citita apoi in plenul reunit al Parlamentului si pusa imediat in aplicare.

Sedinta are loc dupa ce dosarele cu procesele-verbale privind rezultatele finale ale referendumului au fost predate miercuri de catre membrii Biroului Electoral Central Curtii Constitutionale a Romaniei. Documentele au fost aduse cu paza militara, urmand ca intre BEC si CCR sa se semneze un proces-verbal de predare-primire. Pentru ca referendumul sa fie validat este nevoie de votul favorabil a doua treimi dintre judecatorii CCR (6 dintre cei 9 judecatori).

CCR a confirmat, miercuri, ca a primit sesizarile Uniunii Social Liberale si a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului privind referendumul, informeaza Agerpres.

Sesizare depusa de presedintii celor doua camere

Presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip, au cerut Curtii Constitutionale, prin sesizarea transmisa miercuri,  sa constate valabilitatea rezultatelor referendumului si, pe cale de consecinta, demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu, in urma votului exprimat de cetateni in data de 29 iulie, anunta Agerpres.

"La data declansarii procedurii prezentului referendum erau in vigoare prevederile Legii 3/2000, asa cum a fost modificata de OUG nr. 41/2012. In consecinta, prin derogare de la prevederile art. 5, alin. (2), care conditioneaza valabilitatea referendumului de participarea a cel putin jumatate plus unu din numarul persoanelor inscrise in listele electorale, '', se arata in sesizarea catre CCR, au precizat surse politice pentru Agerpres.

Un alt argument invocat pentru validarea referendumului este acela ca numarul persoanelor cu drept de vot este de 16.548.225 persoane daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de INS sau 16.715.458 daca se ia in considerare totalul populatiei mentionat de CNAS, prin urmare cvorumul pentru validarea referendumului a fost intrunit.

"Tinand cont de aceste realitati sociale, numarul real de voturi necesar pentru validarea referendumului este 8.274.112 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform INS sau 8.357.729 + 1 vot daca luam in considerare populatia conform CNAS", se sustine in sesizare.

Presedintii celor doua Camere mai invoca "boicotarea deschisa" a referendumului de catre unele forte politice, ceea ce ar reprezenta un abuz de drept, in sensul art. 57 din Constitutie.

In sesizare se mai sustine ca boicotarea referendumului de catre PDL nu doar prin declaratii publice, ci prin actiuni concrete de natura sa impiedice exercitarea de catre cetateni a dreptului de vot a afectat in mod decisiv exprimarea vointei suverane a poporului.

Conform sesizarii, legea fundamentala a Romaniei nu impune o conditie de prezenta la vot pentru validarea referendumului, iar Curtea Constitutionala a facut referire la aceasta conditie doar pentru a se asigura ca decizia nu este luata de o minoritate nesemnificativa.

Sesizare depusa de PSD

O alta sesizare a fost depusa in numele PSD, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat miercuri ca Uniunea Social Liberala (USL) a depus la Curtea Constitutionala, in cursul diminetii, o sesizare privind referendumul din 29 iulie 2012, se arata intr-un comunicat transmis presei de PSD.

"Am inaintat sesizarea USL catre Curtea Constitutionala, insa din respect pentru independenta Justitiei nu vom face public continutul acestui document pana cand cei noua judecatori vor lua o decizie privind validitatea referendumului. Nu dorim sa exercitam niciun fel de presiuni asupra Curtii si ne vom abtine de la orice fel de comentarii care ar putea influenta intr-un sens sau altul decizia judecatorilor", a declarat Liviu Dragnea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22