Curtea Constitutionala: Alegerile de la CSM, neconstitutionale

Fara Autor | 25.01.2011

Pe aceeași temă

Curtea Constituţională a decis, miercuri, că hotărârile Senatului privind validarea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, precum si alegerea reprezentantilor din partea societatii civile, sunt neconstitutionale, in urma unei sesizari depuse de PDL, anunta Agerpres. Contestati au fost trei magistrati care se aflau la cel de-al doilea mandat: Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea, si Victor Alistar, din partea societatii civile, acuzat ca se afla in situatie de incompatibilitate cu aceasta functie.





In fapt, CCR a admis, marti, doua sesizari depuse de deputatii PD-L.Decizia a fost luata cu 5 voturi "pentru" si 3 impotriva. Directorul Transparency International Romania, Victor Alistar, desemnat ca reprezentant al societatii civile, dar si magistratii Lidia Barbulescu, Dan Lupascu si Dan Chiujdea au fost gasiti de CCR ca incompatibili.




Pina la aparitia motivatiei de la Curtea Constitutionala nu este clar daca se vor relua alegerile pentru toti membrii CSM sau doar pentru cei patru membri contestati. O alta varianta ar fi reluarea votului din Senat, data fiind disputa care a existat la vremea respectiva, puterea sustinind ca trebuia votat om cu om, opozitia pledind pentru votul pe lista.




Lista membrilor alesi in noul CSM a fost validata de Senat pe 22 decembrie 2010, cu 64 de voturi pentru si 60 impotriva, decizia fiind publicata in Monitorul Oficial pe 23 decembrie 2010.




Intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie a existat atunci o disputa daca sa fie supusa votului intreaga lista a magistratilor alesi membri ai CSM sau, asa cum a propus PDL, o "lista scurta". Liderul grupului parlamentar al PDL, Cristian Radulescu, declara atunci ca nu poate fi supusa votului Senatului intreaga lista a magistratilor intrucat pe aceasta se gasesc si trei persoane - Dan Lupascu, Lidia Barbulescu si Dan Chiujdea - care, desi au avut deja un mandat in cadrul CSM, candideaza pentru un al doilea mandat.




Pe 15 decembrie, rectorul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir, Corina Dumitrescu si Victor Alistar, director executiv al Transparency International Romania au fost alesi de Senat reprezentanti ai societatii civile in CSM.




Ulterior, PDL a atacat la Curtea Constitutionala hotararile Senatului de validare a listei cu membrii alesi ai CSM si de desemnare a lui Victor Alistar, membru in Consiliu din partea societatii civile, urmand ca sesizarile sa fie dezbatute in 19 ianuarie.




In plus, presedintele Traian Basescu a cerut amanarea alegerii conducerii Consiliului pana dupa 20 ianuarie, dupa decizia Curtii Constitutionale. Seful statului a precizat ca ar trebui asteptata decizia CCR cu toate ca se creeaza un vid de 4-5 zile intre terminarea mandatului actualului CSM, in conditiile in care CCR va dezbate pe 19 ianuarie contestatia impotriva hotararii Senatului prin care a fost validata lista magistratilor alesi membri ai Consiliului.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22