Curtea Constitutionala declara NECONSTITUTIONALA masura controlului judiciar pe perioada nelimitata

T.d. | 03.12.2014

Pe aceeași temă

Normele de procedura penala privind masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate sunt neconstitutionale, a hotarat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR), potrivit Hotnews.

CCR a luat in dezbatere joi o exceptie de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.211-217 din Codul de procedura penala care reglementeaza masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune.

Potrivit unui comunicat al CCR, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca prevederile art.211-217 din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale, intrucat incalca art.53 din Constitutie referitor la restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale cu raportare la libertatea individuala (art.23), la libera circulatie (art.25) si la viata intima, familiala si privata (art.26).

"In pronuntarea acestei solutii, Curtea a constatat ca, desi noul Cod de procedura penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri”, arata Curtea.

CCR continua argumentatia: “Or, caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora. Prin urmare, Curtea a retinut ca normele de procedura penala care dau posibilitatea organelor judiciare de a dispune masurile preventive ale controlului judiciar si ale controlului judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate contravin exigentelor art.53 din Constitutie", explica judecatorii CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Judecatoriei Satu-Mare - Sectia penala.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate, pe larg, in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22